
Zupa z bażanta na cydrze
Autor: thiessa @ 7:01am, Wtorek 7 Styczeń 2014.
Kiedy w zamrażarce Lidla zobaczyłam bażanta od razu przed oczami stanęła mi zupa z mojej ulubionej zupowej książki, którą przerobiłam niemal od deski do deski, natomiast z rozdziału "zupy okazjonalne", z którego pochodził przepis na zupę bażantową, jedynie dwie. Małżonek przyjął pomysł entuzjastycznie zwłaszcza, że miał być użyty również cydr, który kupiłam 1,5 roku temu do jakiegoś dania, którego nie zrobiłam od razu i już nawet nie pamiętam, co miałam zrobić.
Przygotowanie zupy zajmuje trochę czasu. W przypadku mrożonego bażanta sporo, bo aż 12 godzin, w temperaturze pokojowej, zajmuje jego rozmrożenie. W przypadku starego egzemplarza, a ja na taki trafiłam, długo zajmie jego gotowanie. Dobrze byłoby, żeby bulion mógł całkowicie wystygnąć tak, aby można go było włożyć do lodówki i zebrać z jego powierzchni zastygnięty tłuszcz. Wykończenie zupy to już tylko chwila.
Po włożeniu tak wiele trudu w ugotowanie tej zupy szkoda byłoby pominąć smażoną szałwię. Jest to dodatek, który w dużym stopniu wpływa na ostateczny smak zupy a sama szałwia wspaniale chrupie w zupie.
Zupa z bażanta na cydrze
Źródło: "Zupy" Carole Clements
2 łyżki masła,
3 szalotki, drobno posiekane,
z zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
300 mol wytrawnego cydru,
1,2 l wody,
1 marchew, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,
1 listek laurowy,
1 bażant,
300g ziemniaków ( 3 małe) pokrojonych w kostkę,
250g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki,
1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę,
300 ml śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy,
30 liści szałwii.
Rozpuścić 1 łyżkę masła w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać szalotkę i dusić 3-4 minuty. Wlać cydr i zagotować. Wlać wodę, dodać marchewkę, seler, listek laurowy i włożyć całego bażanta, który musi być całkowicie zanurzony, tak więc ilość wody, jaką podaje jest orientacyjna. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do momenty, aż bażant będzie miękki. Jeśli jest młody to godzina powinna wystarczyć. Ja mojego musiałam gotować znacznie dłużej.
Wyjąć bażanta i lekko ostudzić, a bulion przelać przez sito. Pozostałe na dnie sita składniki przetrzeć do bulionu a resztę wyrzucić. Następnie zebrać tłuszcz z bulionu. Oddzielić mięso od kości i podzielić na łatwe do zjedzenia kawałki.
Ponownie zagotować bulion, a następnie dodać ziemniaki i gotować przez 15 minut.
W tym czasie rozpuścić na pastelni resztę masła. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i podsmażać aż staną się rumiane. Pieczarki, jabłko i śmietanę dodać do bulionu (parę pieczarek można odłożyć do ozdoby) i gotować 10 minut, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie.
Dodać mięso bażanta i całość podgrzać na średnim ogniu.
Aby zrobić dekorację, rozgrzać oliwę na patelni. Gdy oliwa zacznie parować, dodać liście szałwii i smażyć około 20 sekund, aby stały się kruche. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku, aby osączyć tłuszcz.
Po wlaniu na talerze ozdobić przygotowanymi listkami szałwii.
Komentarze