<<Strona główna

Zupa z bażanta na cydrze

Autor: thiessa @ 7:01am, Wtorek 7 Styczeń 2014.

Zupa z bażanta na cydrze, Pheasan soup with cider and apple


Kiedy w zamrażarce Lidla zobaczyłam bażanta od razu przed oczami stanęła mi zupa z mojej ulubionej zupowej książki, którą przerobiłam niemal od deski do deski, natomiast z rozdziału "zupy okazjonalne", z którego pochodził przepis na zupę bażantową, jedynie dwie. Małżonek przyjął pomysł entuzjastycznie zwłaszcza, że miał być użyty również cydr, który kupiłam 1,5 roku temu do jakiegoś dania, którego nie zrobiłam od razu i już nawet nie pamiętam, co miałam zrobić.
Przygotowanie zupy zajmuje trochę czasu. W przypadku mrożonego bażanta sporo, bo aż 12 godzin, w temperaturze pokojowej, zajmuje jego rozmrożenie. W przypadku starego egzemplarza, a ja na taki trafiłam, długo zajmie jego gotowanie. Dobrze byłoby, żeby bulion mógł całkowicie wystygnąć tak, aby można go było włożyć do lodówki i zebrać z jego powierzchni zastygnięty tłuszcz. Wykończenie zupy to już tylko chwila.
Po włożeniu tak wiele trudu w ugotowanie tej zupy szkoda byłoby pominąć smażoną szałwię. Jest to dodatek, który w dużym stopniu wpływa na ostateczny smak zupy a sama szałwia wspaniale chrupie w zupie.

Zupa z bażanta na cydrze
Źródło: "Zupy" Carole Clements

2 łyżki masła,
3 szalotki, drobno posiekane,
z zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
300 mol wytrawnego cydru,
1,2 l wody,
1 marchew, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,
1 listek laurowy,
1 bażant,
300g ziemniaków ( 3 małe) pokrojonych w kostkę,
250g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki,
1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę,
300 ml śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy,
30 liści szałwii.

Rozpuścić 1 łyżkę masła w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać szalotkę i dusić 3-4 minuty. Wlać cydr i zagotować. Wlać wodę, dodać marchewkę, seler, listek laurowy i włożyć całego bażanta, który musi być całkowicie zanurzony, tak więc ilość wody, jaką podaje jest orientacyjna. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do momenty, aż bażant będzie miękki. Jeśli jest młody to godzina powinna wystarczyć. Ja mojego musiałam gotować znacznie dłużej.
Wyjąć bażanta i lekko ostudzić, a bulion przelać przez sito. Pozostałe na dnie sita składniki przetrzeć do bulionu a resztę wyrzucić. Następnie zebrać tłuszcz z bulionu. Oddzielić mięso od kości i podzielić na łatwe do zjedzenia kawałki.
Ponownie zagotować bulion, a następnie dodać ziemniaki i gotować przez 15 minut.
W tym czasie rozpuścić na pastelni resztę masła. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i podsmażać aż staną się rumiane. Pieczarki, jabłko i śmietanę dodać do bulionu (parę pieczarek można odłożyć do ozdoby) i gotować 10 minut, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie.
Dodać mięso bażanta i całość podgrzać na średnim ogniu.
Aby zrobić dekorację, rozgrzać oliwę na patelni. Gdy oliwa zacznie parować, dodać liście szałwii i smażyć około 20 sekund, aby stały się kruche. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku, aby osączyć tłuszcz.
Po wlaniu na talerze ozdobić przygotowanymi listkami szałwii.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów