
Fasola czarne oczko w stylu Południowo-Zachodnim oraz chleb kukurydziany z patelni
Autor: thiessa @ 8:18pm, środa 1 Styczeń 2014.
Każdego roku staram się przygotować na Nowy Rok danie charakterystyczne dla jakiegoś kraju. Tym razem jest to danie pochodzące z Południowo-Zachodnich Stanów Zjednoczonych. O kuchni Southwestern pisałam tutaj i zachęcam do przeczytania wszystkie osoby, którym kuchnia Stanów kojarzy się jedynie z hot dogami i hamburgerami. Ponieważ mamy zimę mam ochotę na nieco cięższe i bardziej sycące dania a strączkowe, chociaż królują w mojej kuchni przez okrągły rok to zimą wprost nie mogę się bez nich obejść. Danie to występuje w różnych wariantach, łącznie z wersją wegetariańską. Ja zdecydowałam się jednak na bardziej tradycyjną wersję z dodatkiem boczku, darowałam sobie jednak kości i golonkę. Do fasolki podałam chlebek kukurydziany, również bardzo popularny w kuchni Southwestern. Jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu i jest nieskomplikowane. Można go podawać do różnego rodzaju dań z fasoli, bądź różnorodnych chili. Mam na myśli oczywiście potrawę o tej nazwie a nie ostre papryczki.
Fasola czarne oczko w stylu Południowo-Zachodnim
Źródło: deepsouthdish
225g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę,
1 szklanka posiekanej cebuli,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1-2 chile jalapeño, pozbawione pestek i posiekane,
1/2 średniej zielonej papryki (u mnie czerwona),
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 1/2 l wody,
450g namoczonej przez noc fasoli czarne oczko,
2 liście laurowe,
1/4 łyżeczki przyprawy cajun (opcjonalnie),
1/4-12/ łyżeczki czarnego pieprzu,
sól do smaku,
natka do posypania a najlepiej kolendra.
Rozgrzać patelnię o grubym dnie i zrumienić na niej boczek. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Kiedy boczek się trochę zrumieni dodać cebulę, chile jalapeño oraz seler. Smażyć do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Wrzucić paprykę i czosnek i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Przełożyć zawartość patelni do garnka, dodać namoczoną fasolę czarne oczko, liście laurowe i przyprawę cajun i wlać gorącą wodę. Gotować 1,5 godziny, albo do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Ja wszystkie strączkowe gotuję w szybkowarze, zatem u mnie trwało to nieco krócej. W oryginalnym przepisie gotuje się nienamoczoną fasolę. Ja jednak strączkowe zawsze moczę, chociażby po to, żeby zmienić wodę, w której były moczone i pozbyć się puryn, które powodują wzdęcia.
Kiedy fasola będzie całkowicie miękka, ale nie będzie się rozpadać doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na 5 minut, żeby smaki dobrze się połączyły. Nie dodawajcie pieprzu wcześniej, ponieważ jak wykazują badania, po 8 minutach gotowania zaczyna on gorzknieć.
Jeśli gotujecie w szybkowarze, jak ja 1 1/2l l wody będzie w sam raz żeby całość miała odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak gotujecie w tradycyjnym garnku, to fasolka będzie się musiała gotować dłużej. W tym wypadku będzie potrzebne jeszcze około 1/2 l wody.
Podawać z chlebem kukurydzianym lub ryżem. Do fasoli najlepiej podać surówkę z kapusty lub inną zieleninę.
Chleb kukurydziany z patelni
4 łyżki oleju,
1 1/2 szklanki mÄ…ki kukurydzianej,
3 łyżki maki pszennej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 1/2 szklanki maślanki lub więcej lub mniej,
1 jajko, lekko ubite widelcem.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Na patelnię, bez plastikowych i bakelitowych elementów wlać olej. Jeśli nie macie takiej patelni możecie użyć żaroodpornego naczynia. W czasie, kiedy patelnia z olejem się nagrzewa wymieszać ze sobą sypkie składniki: obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Wyjąć z piekarnika patelnię, zakręcić, żeby olej pokrył wszystkie ścianki i zlać cały olej do sypkich składników. Wymieszać. Patelnię z powrotem włożyć na chwilę do piekarnika. Do miski wlać szklankę maślanki i jajko wymieszać na dosyć gładkie ciasto, ale nie używać do tego celu miksera, ani nie ubijać ciasta zbyt dokładnie. Resztę maślanki wlewać stopniowo do miski, aby uzyskać ciasto o dosyć płynnej i gęstej konsystencji. Gotowe ciasto wlać na rozgrzany na patelni olej, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. To ważne, żeby olej był dobrze rozgrzany. W przeciwnym wypadku chleb może się przykleić do patelni. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło a następnie bardzo ostrożnie przełożyć chleb na talerz, dołem do góry, żeby spodnia strona się nie zaparzyła i pozostała nadal chrupiąca.
Komentarze
gay guys dating older men
short gay dating
<a href=gaydatingcanada.com?>chasabl gay dating</a>
MichaelDof - 12:41am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com
I in addition to my guys have already been reading the best helpful hints located on your web site while instantly I got a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those techniques. The young boys became for that reason joyful to see all of them and have really been making the most of those things. Thank you for turning out to be indeed accommodating and then for deciding upon certain important themes millions of individuals are really desirous to discover. My honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.
golden goose dad star - 10:25am, środa 14 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosesale.us.org/golden-goose-dadstar-c-99_135
Thanks a lot for providing individuals with an extremely brilliant possiblity to read critical reviews from this site. It can be so kind and stuffed with a lot of fun for me and my office colleagues to visit your blog the equivalent of 3 times every week to study the newest secrets you will have. Not to mention, I am just always astounded with all the mind-boggling knowledge you give. Some 1 tips on this page are particularly the most beneficial we have had.
kd12 - 11:32am, Niedziela 18 Czerwiec 2023.http://www.kd12.org