
Smażony makaron z krewetkami, warzywami i tofu
Autor: thiessa @ 7:01am, Poniedziałek 30 Grudzień 2013.
Ten weekend upłynął pod szyldem kuchni koreańskiej. Spełniałam azjatyckie zachcianki Małżonka i Dziecka, którzy sami wybrali dania. Zdjęcie zostało zrobione, niestety jednej tylko potrawie. Inne dania z powodu braku światła dziennego nie zostały uwiecznione.
Makaron ten jest koreańską wersją chińskiego makaronu chow mein i japońskiego yakisoba.
Jest to danie bardzo szybkie, jak większość azjatyckich dań z woka. Do całości świetnie pasuje posypka z sezamu. Myślę, że bardzo dobrze w roli posypki sprawdziłoby się gomasio, więc jeśli ktoś jest przypadkiem w jego posiadaniu tym lepiej. A może przy okazji mielenia sezamu do posypki zdecydujecie się zrobić gomasio samodzielnie?
Do makaronu podałam tofu ze smażonym kimchi.
Smażony makaron z krewetkami, warzywami i tofu
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka" wydawnictwo Buchmann
4 łyżki sezamu,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
4 cebulki dymki, posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli,
300g surowych krewetek, obranych i wyżyłowanych,
150g twardego tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
100g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki,
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski,
1-2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki cukru,
300g makaronu hokkien ( u mnie chow mein).
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Wrzucić sezam i prażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty, lekko potrząsając patelnią, aż się zezłoci. Zdjąć z ognia, żeby się nie przypalił, od nadal gorącej patelni. Kiedy ostygnie zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.
Makaron wrzucić do gotującej się wody i gotować 3 minuty, lub wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, żeby się nie skleił.
W małej misce wymieszać oba oleje, wlać do woka lub do dużej patelni o grubym dnie. Rozgrzać na umiarkowanie dużym ogniu, podsmażyć tofu, od czasu do czasu podrzucając, aż lekko się zrumieni, po czym wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć.
Wlać do woka pozostały olej, wrzucić cebulkę, czosnek, chilli i krewetki, smażyć mieszając około 2 minut, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić razem z tofu.
Do woka wrzucić pieczarki i paprykę, smażyć około 3 minut. Warzywa powinny zostać chrupkie, ale stracić posmak surowizny.
Dodać z powrotem do woka krewetki oraz tofu, wrzucić makaron, dodać sos sojowy oraz cukier. Smażyć wszystko razem, aż całość dobrze się podgrzeje a makaron się rozdzieli i pokryje sosem.
Wyłożyć na talerze lub do misek, posypać zmielonym sezamem.
Komentarze
gay online dating experience
i need 2021 gay dating site
<a href=gay-singles-dating.com?>gay arab dating site</a>
MichaelDof - 5:58am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com