
Zupa migdałowa
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 23 Grudzień 2013.
Najmniej popularna Wigilijna zupa, pochodzi z Kresów. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Nie myślcie sobie, że to jakaś konkurencja dla barszczu, grzybowej, czy rybnej. Podaje się ją na deser, jako zwieńczenie Wigilijnej wieczerzy.
Zupę tradycyjnie przyrządza się ucierając migdały na gładką masę w makutrze. W trakcie ucierania skrapia się je chłodną, przegotowaną wodą lub mlekiem. Utartą starannie masę przeciera się przez gęste sito, przelewając przegotowaną wodą. Jeśli na sicie zostaną cząstki niedające się przetrzeć należy ponownie utrzeć je w makutrze i po raz drugi przetrzeć je przez sito. Bardzo to pracochłonne zajęcie. Niewątpliwie pozwala przywołać świąteczny nastrój, ale w dzisiejszych czasach najprostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z blendera.
Jest to zupa tak dobra, że szkoda byłoby ją jeść tylko w Wigilię. Jest to świetny pomysł na zupę śniadaniową. Zupę z powodzeniem mogą zrobić weganie, ponieważ tradycyjnie, wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej przyrządza się ją na wodzie. W książce w "Staropolskiej kuchni" Marii Leminis i Henryka Vitry do jej przygotowania używa się wyłącznie mleka. Ja zdecydowałam się na wersję mieszaną, korzystając z przepisu Zofii Zawistowskiej, tj. ryż ugotowałam na mleku, zupę przyrządziłam na wodzie.
Zupa migdałowa
(6 porcji)
300g migdałów,
150g cukru,
4 1/2 szklanki wody,
100g ryżu,
sól,
3/4 szklanki mleka lub wody,
1 łyżka oleju lub 3/4 łyżki masła,
50 g rodzynków,
garść płatków migdałowych.
Migdały zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut. Obrać ze skórki.
W tym czasie zagotować mleko ze szklanką wody, masłem i szczyptą soli. Wsypać umyty ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu na sypko. Płynu jest stosunkowo niedużo. Ja nie gotuję ryżu do końca. Kiedy woda się wchłonie ryż nie jest do końca miękki, ale wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem, aż dojdzie. Rodzynki wymieszać z ugotowanym ryżem.
Na suchej patelni prażyć płatki migdałowe cały czas mieszając.
Obrane migdały przełożyć do blendera, wsypać cukier, zalać 2 szklankami gorącej wody i miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać pozostałe 1 1/2 szklanki gorącej wody i jeszcze chwilę miksować.
Ugotowany ryż z rodzynkami włożyć do wazy lub wyporcjować na talerze. Zalać gorącą zupą, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Można posypać cynamonem.
Zupę można zaprawić żółtkiem, będzie miała ładniejszy kolor.
Komentarze