
Trufle daktylowe (bez cukru i tłuszczu)
Autor: thiessa @ 7:00am, Piątek 20 Grudzień 2013.
Te trufle są tak dobre, że jeśli zrobicie pojedynczą porcję wkrótce będziecie żałować, że się już skończyły. Są przykładem tego, jak bez użycia cukru można zrobić zdrowe słodycze, małym nakładem pracy i bez pieczenia. Rzadko na tym blogu pojawiają się słodycze, bo wolę konkretne jedzenie, ale te trufle są warte grzechu i po ładnym zapakowaniu nadają się na prezent.
Trufle daktylowe
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
50g blanszowanych migdałów,
50g orzechów nerkowca,
100g suszonych daktyli bez pestek, grubo posiekanych,
3 łyżki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego),
skórka starta z 1 pomarańczy,
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu,
3 łyżki dobrego kakao plus dodatkowo do obtaczania,
nasiona z 2-3 zielonych strączków kardamonu,
1/4 szklanki wiórków kokosowych, do obtaczania.
Migdały i orzechy nerkowca wsypać do miksera i drobno zmielić. Ja użyłam do tego celu młynka do kawy. Do blendera włożyć daktyle i zmiksować na pastę. Może być konieczne zatrzymanie blendera od czasu do czasu i zeskrobanie masy ze ścianek. Ja posiadam dosyć marnego robota, ale z tym zadaniem radzi sobie świetnie. Chociaż widzę różnicę w przypadku daktyli różnych firm, co zapewne wiąże się z różnym stopniem ich miękkości. Czasami zmielenie trwało dosłownie parę sekund, innym zaś razem potrzeba było trochę więcej czasu.
Pastę przełożyć do zmielonych orzechów, dodać sok i skórkę z pomarańczy, syrop z agawy, kakao, utłuczony w moździerzu kardamon i mieszać aż składniki dobrze się połączą.
Dodatkowe kakao wysypać na talerz, nabierać łyżką porcję masy i wrzucać do kakao. Toczyć kulki. Przygotować w ten sposób 9 trufli.
Na drugi talerz wsypać wiórki kokosowe i w ten sam sposób uformować kolejne 9 trufli. Masa może być za rzadka, żeby można ją było toczyć w dłoniach, ale po wrzuceniu na talerz, kiedy pokryje się już kakao, czy wiórkami można to uczynić bez trudu.
Przed podaniem trufle schłodzić.
Komentarze