<<Strona główna

Potrawka "cztery pory roku"

Autor: thiessa @ 6:57am, Poniedziałek 16 Grudzień 2013.

Potrawka "cztery pory roku", One pot „four seasons“


Bardzo lubię takie kolorowe jednogarnkowce. Świetnie sprawdzają się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji.
Danie najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Przez noc wymieszają się smaki i danie nabierze aromatu.
Danie jest bardzo ostre, więc osobom nieprzywykłym do takiej dawki pikantności radzę znacznie ograniczyć ilość palących składników. Nie byłabym jednak skoro do całkowitej eliminacji chilli. Odrobina się przyda, ponieważ warzywa użyte do przygotowania tego dania są z natury dosyć mdłe. Według oryginalnego przepisu w skład dania wchodzi fasola, której zapomniałam w ostateczności dodać a szkoda, bo znacznie zwiększyłaby jego pożywność i zawsze to dodatkowe źródło białka.

Potrawka "cztery pory roku"
Źródło: "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris

3 łyżki oliwy,
1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
1 zwykłą cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki płatków czerwonej chilli,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta mielonego ziela angielskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
1 łyżka startego korzenia imbiru,
1 duża papryczka chilli, bez nasion, drobno pokrojona (opcjonalnie),
1 łyżka mąki (u mnie razowa),
1/2 l gorÄ…cego wywaru warzywnego,
5 małych marchewek, pokrojonych na plasterki,
1 mała bulwa selera, pokrojona w kostkę,
1 małą dynia piżmowa (butternut), pokrojona w kostkę tej samej wielkości, co seler,
1 bakłażan, pokrojony w duża kostkę,
1 puszka fasoli cannellini lub kindey,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)

Dekoracja:

150 mol kwaśnej śmietany,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1/4 łyżeczki chilli w płatkach,
50g orzechów nerkowca.

Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć przez 10-15 minut na złocisty kolor. Dodać czosnek, na małym ogniu smażyć 2 minuty. Wrzucić płatki chilli, curry, kumin, czarny pieprz, kadramon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz papryczkę chilli. Smażyć jeszcze przez 1 minutę.
P{osypać mieszankę mąką i ciągle mieszając podgrzewać przez 2 minuty. Kiedy mąka połączy się z przyprawami, mieszając wlać stopniowo bulion. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Dodać marchewkę, seler oraz dynię. Gotować przez 6 minut. Wmieszać bakłażana i fasolę, przykryć i gotować do momentu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu, jednak nie musi go być za dużo. Warzywa, nawet te, które nie znajdują się powyżej poziomu płynu ugotują się na parze.
Wmieszać natkę pietruszki. Dodać sok z cytryny, doprawić so9lą i pieprzem. W małej miseczce rozcieńczyć pastę harissa odrobiną płynu z potrawy i wmieszać ją w warzywa w rondlu. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
W małej misce wymieszać śmietanę z jogurtem i posypać chilli.
Udekorować potrawkę mieszanką jagutrowo-śmietanową i posypać orzechami nerkowca.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

number 1 gay dating site
orlando gay dating
<a href=gay-singles-dating.com?>ugandan gay dating</a>

MichaelDof - 2:08pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com

Thank you for all of the hard work on this blog. My mum takes pleasure in working on investigation and it's really easy to understand why. Most of us notice all regarding the lively method you give sensible tips and hints via your blog and in addition inspire participation from other ones on the area then our own child is actually starting to learn a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You have been conducting a great job.

golden goose outlet - 6:17pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.goldengooseoutletus.com

I am also writing to make you understand what a useful encounter my wife's child had visiting your web page. She realized so many details, with the inclusion of what it's like to have an awesome coaching heart to have other individuals without problems understand specific complicated subject matter. You truly did more than our expected results. Many thanks for presenting such great, trusted, explanatory not to mention unique guidance on that topic to Mary.

hermes birkin - 8:26pm, Czwartek 25 Maj 2023.http://www.birkinbag.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów