
Fasola barbecue z mango
Autor: thiessa @ 6:48am, Wtorek 10 Grudzień 2013.
Smak tego dania jest bardzo uzależniający. Na tyle, że potrawa, która jest przewidziana dla sześciu osób ledwie wystarcza dla trzech.
Fasola barbecue to dosyć znana potrawa kuchni amerykańskiej. W tym przypadku została wzbogacona o dodatek mango, które nadaje jej egzotycznego smaku. Dla mnie to idealna potrawa na zimę.
W przepisach Isy Moskowitz czasem pojawia się dym w płynie. Tak jak w tym daniu. Dla mnie jest to pierwsze podejście do tematu i chociaż specyfik na pewno nie należy do zdrowej żywności to czuję się zupełnie rozgrzeszona. Po pierwsze nie używa się tego na codzień. Po drugie zaś jedna łyżeczka na 3 osoby to znikoma ilość przypadająca na osobę. W ostateczności można ten dodatek pominąć
Fasola barbecue z mango
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 mango, obrane, odcięte od pestki i pokrojone w kostkę,
1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty),
1 szklanka wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki pokruszonych, suszonych papryczek chilli lub 1/4 łyżeczki chilli (jeśli lubicie pikantne dania),
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki soi,
2 puszki czerwonej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
1 łyżeczka dymu w płynie (opcjonalnie),
2-3 łyżki syropu z agawy.
Na średnikom ogniu rozgrzać olej w sporym garnku o grubym dnie. Podsmażyć cebulę ze szczyptą soli, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mango, passatę, wywar, pokruszoną papryczkę chilli, ziele angielskie, sól i fasolę. Zwiększyć ogień i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć, zostawiając szczelinę, którą będzie uchodzić para i gotować około 45 minut. Sos powinien zgęstnieć a mango się rozgotować. Moje było odporne na gotowanie i wcale nie chciało się rozgotować, ale dzięki temu potrawa była mniej paciajowata.
Dodać syrop z agawy i dym w płynie. Spróbować, czy danie jest wystarczająco słodkie i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę syropu z agawy. Należy pamiętać, że dania typu barbecue powinny być nieco słodkie. Dosolić do smaku i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę dymu w płynie. Podawać.
Komentarze
Oooooo jak ciekawa fasola i przepis od mojej ulubionej Isy
A skąd masz ten dym w płynie ?
margot - 7:38am, Wtorek 10 Grudzień 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Margot ja swój przywiozÅ‚am ze Stanów, tam można go kupić w prawie każdym sklepie. Na dodatek rozszczelniÅ‚ mi siÄ™ w plecaku i poÅ‚owÄ™ rzeczy Å›mierdziaÅ‚o mi później wÄ™dzonkÄ…;-). W Polsce na pewno można kupić. WidziaÅ‚am w Kuchniach Swiata swego czasu.
thiessa - 5:05pm, Wtorek 10 Grudzień 2013.
A to się rozejrzę , dziękuję za informacje
margot - 5:51pm, Wtorek 10 Grudzień 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Thanks for all of your efforts on this web site. Betty really likes setting aside time for investigation and it is obvious why. I notice all regarding the lively tactic you present invaluable guides by means of your web site and foster response from other individuals about this area of interest and our favorite girl is becoming educated a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You're doing a wonderful job.
golden goose sneakers - 5:50am, Piątek 9 Czerwiec 2023.http://www.golden-gooses.com