<<Strona główna

Tradycyjne curry z kasawy

Autor: thiessa @ 7:45pm, Niedziela 31 Styczeń 2010.

Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne

Kasawą, zwaną również maniokiem zostałam obdarowana przez szwagierkę, która ze swoich podróży przywozi nam różne niespotykane u nas kulinaria, a której my rewanżujemy się w podobny sposób. Już wcześniej spożywaliśmy kasawę w Malezji i wydała nam się podobna w smaku do nieco niedogotowanego ziemniaka. Tym razem postanowiłam ją przyrządzić w wersji bardziej "na ostro", aby dodać pikanterii jej bezpłciowemu smakowi. Z kolei ostrość została nieco złagodzona przez dodatek mleka kokosowego. Wyszło całkiem przyjemne danie.


Składniki:

450g kasawy,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
1 1/2 szklanki mleka,
1 małą czerwona cebula, posiekane,
1/8 łyżeczki kurkumy,
2 małe zielone chilli, pokrojone w paski,
1 łyżka nieprażonego curry Sinhala*,
sól do smaku,
3 duże suszone, czerwone chilli,
2-3 łyżki oleju,
1 małą czerwona cebula, pokrojona w plasterki,
5 listków curry,
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/2-3/4 łyżeczki chilli w proszku (darowałam sobie i tak dużo chilli w tym daniu).

Obrać kasawę i pokroić w 2,5 cm kawałki, ugotować w posolonej wodzie (15-20 min) i odcedzić.
Zalać kasawę mlekiem kokosowym, dodać cebulę, kurkumę, zielone chilli i Sinhala curry. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i gotować12-15 min.
W tym czasie połamać albo pokroić czerwone chilli na kawałki wielkości 1 cm. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić cebule, chilli, liście curry i nasiona gorczycy, posolić i smażyć na dużym ogniu 20-30 sek. mieszając od czasu do czasu. Wrzucić całość do curry i gotować 40-50 sek.

*Curry Sinhala,zwane również Ciemnym Prażonym Curry i Lankijskim Curry

Składniki: (ilości hurtowe)

1 funt czerwonych suszonych chilli w całości,
9 uncji nasion kolendry,
4 1/2 uncji nasion kuminu,
4 1/2 uncji nasion kopru włoskiego,
20 liści curry (parę zostawić w całości),
10 goździków,
20 strączków kardamonu,
3 cm kawałek kory cynamonu.

Przyprawy prażyć osobno na ciężkiej patelni a następnie zmielić na proszek.
Zanim szwagierka nie przywiozła mi sporych ilości tego curry sporządzałam je samodzielnie wg. powyższego przepisu.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Get GRE® Certificatio...
With the right certifications, you can gain more ...
waybillshaheed010 @ 7:41pm, 13 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

greandgmatsolution.info |...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:04pm, 12 Lipiec 2025

WhatsApp: +1 786 432 2385...
WhatsApp: +1 786 432 2385‬ Buy USMLE Transcript ...
waybillshaheed010 @ 1:03pm, 12 Lipiec 2025

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów