
Tradycyjne curry z kasawy
Autor: thiessa @ 7:45pm, Niedziela 31 Styczeń 2010.
Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne
Kasawą, zwaną również maniokiem zostałam obdarowana przez szwagierkę, która ze swoich podróży przywozi nam różne niespotykane u nas kulinaria, a której my rewanżujemy się w podobny sposób. Już wcześniej spożywaliśmy kasawę w Malezji i wydała nam się podobna w smaku do nieco niedogotowanego ziemniaka. Tym razem postanowiłam ją przyrządzić w wersji bardziej "na ostro", aby dodać pikanterii jej bezpłciowemu smakowi. Z kolei ostrość została nieco złagodzona przez dodatek mleka kokosowego. Wyszło całkiem przyjemne danie.
Składniki:
450g kasawy,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
1 1/2 szklanki mleka,
1 małą czerwona cebula, posiekane,
1/8 łyżeczki kurkumy,
2 małe zielone chilli, pokrojone w paski,
1 łyżka nieprażonego curry Sinhala*,
sól do smaku,
3 duże suszone, czerwone chilli,
2-3 łyżki oleju,
1 małą czerwona cebula, pokrojona w plasterki,
5 listków curry,
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/2-3/4 łyżeczki chilli w proszku (darowałam sobie i tak dużo chilli w tym daniu).
Obrać kasawę i pokroić w 2,5 cm kawałki, ugotować w posolonej wodzie (15-20 min) i odcedzić.
Zalać kasawę mlekiem kokosowym, dodać cebulę, kurkumę, zielone chilli i Sinhala curry. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i gotować12-15 min.
W tym czasie połamać albo pokroić czerwone chilli na kawałki wielkości 1 cm. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić cebule, chilli, liście curry i nasiona gorczycy, posolić i smażyć na dużym ogniu 20-30 sek. mieszając od czasu do czasu. Wrzucić całość do curry i gotować 40-50 sek.
*Curry Sinhala,zwane również Ciemnym Prażonym Curry i Lankijskim Curry
Składniki: (ilości hurtowe)
1 funt czerwonych suszonych chilli w całości,
9 uncji nasion kolendry,
4 1/2 uncji nasion kuminu,
4 1/2 uncji nasion kopru włoskiego,
20 liści curry (parę zostawić w całości),
10 goździków,
20 strączków kardamonu,
3 cm kawałek kory cynamonu.
Przyprawy prażyć osobno na ciężkiej patelni a następnie zmielić na proszek.
Zanim szwagierka nie przywiozła mi sporych ilości tego curry sporządzałam je samodzielnie wg. powyższego przepisu.
Komentarze
Thank you so much for sharing it.I have never heard about this curry before.But it sounds good.I think adding more spices is good.It would taste good.Really glad to know about it.I will definitely try this at home.It is really fun to cook a new recipe.It is a different experience.Keep it up your work.And keep sharing more recipe posts.
Fermin - 5:34am, Piątek 25 Styczeń 2019.https://mightyessays.com/