<<Strona główna

Tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami

Autor: thiessa @ 6:58am, Wtorek 3 Grudzień 2013.

Tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami, Tapioca with stewed apples and apricots


Jakoś nie mam szczęścia do przepisów Sophie Dahl. Być może powinnam zacząć od przepisów w przypadku, których zachowanie proporcji nie jest aż takie ważne. W przepisach, które wypróbowałam było. Placki z warzyw korzeniowych miały być chrupiące z wierzchu. Zamiast tego trzymały formę na słowo honoru. Za to sos do nich był bardzo dobry. W przypadku tapioki też coś nie gra w proporcjach płynów. Może ktoś jest w stanie gotować tapiokę w 350 ml wody przez 10 minut, ja nie jestem. Nawet przy użyciu 1/2 l mleka musiałam ją nieustannie mieszać. W owocowym dodatku do tapioki płynu było aż nadto, dlatego warto go ograniczyć, chyba, że ktoś lubi "kaszę" pływającą w kompocie.
Po dokonaniu poprawek tapioka jest bardzo smaczna. To śniadaniowa propozycja Sophie. Ja raczej nie gustuję w słodkich śniadaniach, dlatego bardziej jestem skłonna potraktować ją jako deser, chyba, że śniadanie będzie niedzielne, późne i wcześniej zjem coś konkretnego.

Tapioka
Źródło: "Na każdą porę roku" Sophie Dahl

70 g (1/2 szklanki) tapioki namoczonej na noc w dużej ilości wody,
1/2 l mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżka masła
2 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy albo cukru trzcinowego (u mnie syrop z agawy).

Jabłka i morele

12-15 suszonych bio moreli (niesiarkowanych) namoczonych na noc w szklance soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciśnięty z 3 sporych pomarańczy),
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki,
1/2 szklanki wody,
1 kawałek kory cynamonowej
1 łyżka miodu lub syropu z agawy.

W rondelku umieścić odcedzoną tapiokę, mleko, ekstrakt z wanilii oraz masło. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, wmieszać miód, syrop z agawy lub cukier. Gotować 10 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania trzeba to robić niemal cały czas. Odstawić do przestygnięcia.
Namoczone morele przekroić na połówki lub ćwiartki. W rondlu umieścić owoce, sok z moczenia moreli, 1/2 szklanki wody, korę cynamonową i miód lub syrop z agawy. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
Przestudzoną tapiokę przekładać warstwami z ugotowanymi owocami, polać syropem. Można też całość umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym kolejną łyżką masła i polać kompotem z jabłek i moreli. Piec 15 minut w temp. 180C.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów