
Tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami
Autor: thiessa @ 6:58am, Wtorek 3 Grudzień 2013.
Jakoś nie mam szczęścia do przepisów Sophie Dahl. Być może powinnam zacząć od przepisów w przypadku, których zachowanie proporcji nie jest aż takie ważne. W przepisach, które wypróbowałam było. Placki z warzyw korzeniowych miały być chrupiące z wierzchu. Zamiast tego trzymały formę na słowo honoru. Za to sos do nich był bardzo dobry. W przypadku tapioki też coś nie gra w proporcjach płynów. Może ktoś jest w stanie gotować tapiokę w 350 ml wody przez 10 minut, ja nie jestem. Nawet przy użyciu 1/2 l mleka musiałam ją nieustannie mieszać. W owocowym dodatku do tapioki płynu było aż nadto, dlatego warto go ograniczyć, chyba, że ktoś lubi "kaszę" pływającą w kompocie.
Po dokonaniu poprawek tapioka jest bardzo smaczna. To śniadaniowa propozycja Sophie. Ja raczej nie gustuję w słodkich śniadaniach, dlatego bardziej jestem skłonna potraktować ją jako deser, chyba, że śniadanie będzie niedzielne, późne i wcześniej zjem coś konkretnego.
Tapioka
Źródło: "Na każdą porę roku" Sophie Dahl
70 g (1/2 szklanki) tapioki namoczonej na noc w dużej ilości wody,
1/2 l mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżka masła
2 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy albo cukru trzcinowego (u mnie syrop z agawy).
Jabłka i morele
12-15 suszonych bio moreli (niesiarkowanych) namoczonych na noc w szklance soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciśnięty z 3 sporych pomarańczy),
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki,
1/2 szklanki wody,
1 kawałek kory cynamonowej
1 łyżka miodu lub syropu z agawy.
W rondelku umieścić odcedzoną tapiokę, mleko, ekstrakt z wanilii oraz masło. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, wmieszać miód, syrop z agawy lub cukier. Gotować 10 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania trzeba to robić niemal cały czas. Odstawić do przestygnięcia.
Namoczone morele przekroić na połówki lub ćwiartki. W rondlu umieścić owoce, sok z moczenia moreli, 1/2 szklanki wody, korę cynamonową i miód lub syrop z agawy. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
Przestudzoną tapiokę przekładać warstwami z ugotowanymi owocami, polać syropem. Można też całość umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym kolejną łyżką masła i polać kompotem z jabłek i moreli. Piec 15 minut w temp. 180C.
Komentarze