
Jednogarnkowiec z jarmużem i wędzonym tempehem
Autor: thiessa @ 7:03am, Piątek 29 Listopad 2013.
Zdaję sobie sprawę z tego, że tego typu dania nie należą do popularnych. Po pierwsze odstraszać może jarmuż, po drugie tempeh a po trzecie nie tak znowu popularna u nas wędzona papryka. Wszystko razem tworzy danie o niezwykłym smaku a wyglądem przypomina bigos. Ja oczywiście będę się upierać, że jest smaczniejsze od bigosu, za którym nie przepadam. W każdym razie zdrowsze.
Wczoraj zrobiłam to danie ponownie, bo idealnie nadaje się na jesienno-zimowe chłody i zapewne zrobię jeszcze tej zimy nie raz. Ograniczeniem będzie jedynie wyczerpanie się zasobów jarmużu na działce.
Eintopf z jarmużem i wędzonym tempehem
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oleju,
250g wędzonego tempehu, pokrojonego w kostkę wielkości 1-1,5 cm,
1 średnia cebula, posiekana,
2 liście laurowe,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
świeżo mielony czarny pieprz,
1 szklanka pokrojonych na plasterki marchewek,
450g jarmużu lub innego liściastego warzywa np. boćwiny, kapusty włoskiej, posiekane,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina lub wody,
1 1/2 łyżeczki soli,
2 puszki posiekanych pomidorów,
1 szklanka wywaru warzywnego,
4 łyżeczki wędzonej papryki,
1 szklanka ugotowanej fasoli lima, zwanej masłową, bądź dowolnej innej fasoli.
W ciężkim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć tempeh ze wszystkich stron, aż się zezłoci. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. W tym samym garnku smażyć cebulę z dodatkiem liści laurowych i tymianku przez około 3 minuty. Dodać marchewkę i łodygi z liściastej zieleniny. Przykryć i smażyć około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.
Wrzucić czosnek, smażyć minutę. Podlać wszystko czerwonym winem, dodać sól, pomidory, wędzoną paprykę i wlać wywar warzywny. Zagotować, dodać jarmuż. Garnek przykryć i gotować 10 minut, często mieszając.
Na koniec dodać tempeh i fasolę i dobrze podgrzać. Przyprawić do smaku pieprzem.
Komentarze
Ja z "odstraszaczy" nie mam tylko tempeh:) nie znam się na tych sojowych produktach za bardzo, jaką ma konsystencję? jako nie-weganka mogę go zastąpić wędzonym twarogiem?
MÄ…tewka - 12:28pm, Piątek 29 Listopad 2013.http://kuchennealgorytmy.blogspot.com/
Matewka ja tez nie-weganka, ale lubie urozmaicac diete. Wedzony tworog moze sie rozwalic, za miekki. Tempeh jest zwarty i dosyc twardy a ja lubie go wlasnie za jego strukture. Wedzony, jak wedzony moze byc zastapiony przez wedzone tofu, albo niewegetariansko parowki, wzglednie wedzone kielbaski sojowe. Niewedzony tempeh ma bardzo przyjemny zapach, ktory uwielbiam.
thiessa - 4:54pm, Piątek 29 Listopad 2013.
I want to convey my love for your generosity in support of men who absolutely need assistance with your situation. Your very own commitment to getting the message all around appears to be astonishingly significant and have always empowered regular people like me to reach their objectives. Your new valuable help and advice implies a great deal a person like me and far more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.
golden goose mid star sneakers - 1:03am, środa 17 Maj 2023.http://www.goldengoose.us.org/mid-star-c-1_2_26
I have to show my passion for your generosity supporting men and women who really want help with the concern. Your special dedication to getting the message across appears to be extraordinarily productive and have consistently allowed others like me to attain their endeavors. Your entire important information denotes a whole lot a person like me and a whole lot more to my mates. Best wishes; from each one of us.
kd shoes - 9:57am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.kd-shoes.us