<<Strona główna

Jednogarnkowiec z jarmużem i wędzonym tempehem

Autor: thiessa @ 7:03am, Piątek 29 Listopad 2013.

Eintopf z jarmużem i wędzonym tempehem, Eintopf with kale and smoked tempeh


Zdaję sobie sprawę z tego, że tego typu dania nie należą do popularnych. Po pierwsze odstraszać może jarmuż, po drugie tempeh a po trzecie nie tak znowu popularna u nas wędzona papryka. Wszystko razem tworzy danie o niezwykłym smaku a wyglądem przypomina bigos. Ja oczywiście będę się upierać, że jest smaczniejsze od bigosu, za którym nie przepadam. W każdym razie zdrowsze.
Wczoraj zrobiłam to danie ponownie, bo idealnie nadaje się na jesienno-zimowe chłody i zapewne zrobię jeszcze tej zimy nie raz. Ograniczeniem będzie jedynie wyczerpanie się zasobów jarmużu na działce.


Eintopf z jarmużem i wędzonym tempehem
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

2 łyżki oleju,
250g wędzonego tempehu, pokrojonego w kostkę wielkości 1-1,5 cm,
1 średnia cebula, posiekana,
2 liście laurowe,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
świeżo mielony czarny pieprz,
1 szklanka pokrojonych na plasterki marchewek,
450g jarmużu lub innego liściastego warzywa np. boćwiny, kapusty włoskiej, posiekane,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina lub wody,
1 1/2 łyżeczki soli,
2 puszki posiekanych pomidorów,
1 szklanka wywaru warzywnego,
4 łyżeczki wędzonej papryki,
1 szklanka ugotowanej fasoli lima, zwanej masłową, bądź dowolnej innej fasoli.

W ciężkim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć tempeh ze wszystkich stron, aż się zezłoci. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. W tym samym garnku smażyć cebulę z dodatkiem liści laurowych i tymianku przez około 3 minuty. Dodać marchewkę i łodygi z liściastej zieleniny. Przykryć i smażyć około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.
Wrzucić czosnek, smażyć minutę. Podlać wszystko czerwonym winem, dodać sól, pomidory, wędzoną paprykę i wlać wywar warzywny. Zagotować, dodać jarmuż. Garnek przykryć i gotować 10 minut, często mieszając.
Na koniec dodać tempeh i fasolę i dobrze podgrzać. Przyprawić do smaku pieprzem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja z "odstraszaczy" nie mam tylko tempeh:) nie znam się na tych sojowych produktach za bardzo, jaką ma konsystencję? jako nie-weganka mogę go zastąpić wędzonym twarogiem?

Mątewka - 12:28pm, Piątek 29 Listopad 2013.http://kuchennealgorytmy.blogspot.com/

Matewka ja tez nie-weganka, ale lubie urozmaicac diete. Wedzony tworog moze sie rozwalic, za miekki. Tempeh jest zwarty i dosyc twardy a ja lubie go wlasnie za jego strukture. Wedzony, jak wedzony moze byc zastapiony przez wedzone tofu, albo niewegetariansko parowki, wzglednie wedzone kielbaski sojowe. Niewedzony tempeh ma bardzo przyjemny zapach, ktory uwielbiam.

thiessa - 4:54pm, Piątek 29 Listopad 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów