
Pasztet norweski
Autor: thiessa @ 6:46am, środa 27 Listopad 2013.
Ten pasztet nie należy do delikatnych. Jest raczej ciężki i zdecydowany w smaku. Z tego powodu bardziej nada się do kanapek, niż do samodzielnego spożycia. Jest bardzo treściwy. Dwie kanapki z tym pasztetem na długi czas powodują uczucie sytości. Pasztet najlepiej podawać z korniszonami i marynowanymi buraczkami. Ja nie lubię marynat, więc u mnie świetnie sprawdził się z ogórkami kiszonymi.
Pasztet norweski
Źródło: "Kulinarny atlas świata"
250g wÄ…troby wieprzowej,
1 plasterek schabu (jak na kotlet),
2 filety anchois,
1 cebula,
100 ml mleka,
3 łyżki mąki,
2 jajka,
po pół łyżeczki tymianku i mielonego ziela angielskiego
sól,
pieprz,.
Pokroić cebulę, mięso i wątrobę. Razem z anchois przepuścić przez maszynkę do mięsa 2 razy lub zmiksować. Do masy mięsnej dodać jajka, mleko, mąkę, sól, pieprz, tymianek i ziele angielskie, wyrobić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Napełnić natłuszczoną formę keksową (ja nie natłuszczałam, tylko wyłożyłam papierem do pieczenia) i piec około godziny. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić w plastry. Podawać z korniszonami i marynowanymi buraczkami.
Przepis dodajÄ™ do akcji "Kuchnia skandynawska 2013"
Komentarze
Ciekawy ten pasztet. I te charakterystyczne dla tej kuchni dodatki - mniam! Ja zjadłabym z marynowanymi buraczkami :)
mopswkuchni - 11:11pm, środa 27 Listopad 2013.http://mopswkuchni.net
Ja mysle, ze i jedna kanapka - zwlaszcza na bazie porzadnego, ciezkiego chleba - by mi wystarczyla :)
Maggie - 4:30pm, Czwartek 28 Listopad 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
good food
Rozy Mumbai - 5:35pm, Poniedziałek 18 Maj 2020.https://www.rozymumbai.com/