
Zupa rybna z awokado
Autor: thiessa @ 7:04am, Poniedziałek 25 Listopad 2013.
Jakoś nie do końca jestem przekonana, czy jest to przepis kuchni szwedzkiej, chociaż źródło na to wskazuje. Dodatek salsy i to, z czego ona się składa wygląda na coś egzotycznego i dalekiego od prostych skandynawskich smaków. Jednak z drugiej strony mam tam gdzieś głęboko w pamięci jakiś artykuł na temat kuchni skandynawskiej, w którym było napisane, że Skandynawowie bardzo lubią orientalne smaki, zwłaszcza w połączeniu z daniami rybnymi. Przyjmuję zatem, iż dzisiejsza zupa jest ukłonem w stronę nowoczesnej kuchni szwedzkiej. Inna sprawa, że mnie do wszelkich nietypowych połączeń smakowych nie trzeba przekonywać i salsa zrobiła swoje. Tym bardziej, że miałam w domu awokado o idealnym stopniu dojrzałości, które wymagało natychmiastowego zużycia. Zupę z salsą polecam tym, którzy lubią eksperymenty. Ci, którzy wolą tradycyjne smaki zadowolą się zapewne wersją bez salsy.
Zupa rybna z awokado
Źródło: "Kulinarny atlas świata" z moimi zmianami
1/2 kg mieszanych filetów rybnych (u mnie mintaj i łosoś)
1/2 łyżeczki soli,
1 bulwa kopru włoskiego, posiekana,
5 porów (tylko biała część), przekrojonych na pół a następnie pokrojonych na cienkie półplasterki,
2 łyżki oleju,
200 ml białego wytrawnego wina,
700 ml wywaru warzywnego,
100 ml śmietany kremówki.
Składniki na salsę
1 grejpfrut,
2 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek,
2 łyżki posiekanej natki.
Ryby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić.
Przygotować salsę: grejpfrut obrać i powycinać fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać i wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku czosnkiem, pastą sambal oelek i natką. Wymieszać.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić koper włoski i pory, podsmażać, mieszając, na mocnym ogniu. Dodać wino, wywar warzywny oraz śmietanę. Zupę zagotować i gotować 5 minut, włożyć ryby, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut. Zupę wlać na talerze, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.
Przepis dodaję do akcji "Kuchnia skandynawska 2013"
Komentarze
Ciekawy przepis, choc ja pewnie pominelabym salse, bo cos nie moge sie przekonac do awokado, choc probowalam. Za to koper wloski uwielbiam za jego specyficzny, anyzkowy smak.
Maggie - 12:56pm, Wtorek 26 Listopad 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Maggie w tym przypadku koper wloski zupelnie ginie. Awokado lubie za jego kremowosc i w miare neutralny smak. Raczej grejfpfruta bym wyrzucila z tego zestawienia, nieco kontrowersyjnego.
thiessa - 4:41pm, Wtorek 26 Listopad 2013.
A mnie się wszystko podoba, grejpfrut z awokado dla mnie łączy się idealnie. I to prawda, że Skandynawowie lubią takie egzotyczne dodatki, awokado, tajskie akcenty, curry bardzo często się tam pojawia, nawet w szwedzkich kryminałach pobrzmiewają takie akcenty ;)
mopswkuchni - 11:07pm, środa 27 Listopad 2013.http://mopswkuchni.net
Mopswkuchni dobrze, ze potwierdzasz, bo ja na kuchni skandynawskiej nie znam sie wcale i szwedzkich kryminalow nie czytuje, chociaz przyznac musze, ze kryminaly bardzo lubie czytac.
thiessa - 5:45pm, Czwartek 28 Listopad 2013.