<<Strona główna

Zupa rybna z awokado

Autor: thiessa @ 7:04am, Poniedziałek 25 Listopad 2013.

Zupa rybna z awokado, Fish soup with avocado and grapefruit salsa


Jakoś nie do końca jestem przekonana, czy jest to przepis kuchni szwedzkiej, chociaż źródło na to wskazuje. Dodatek salsy i to, z czego ona się składa wygląda na coś egzotycznego i dalekiego od prostych skandynawskich smaków. Jednak z drugiej strony mam tam gdzieś głęboko w pamięci jakiś artykuł na temat kuchni skandynawskiej, w którym było napisane, że Skandynawowie bardzo lubią orientalne smaki, zwłaszcza w połączeniu z daniami rybnymi. Przyjmuję zatem, iż dzisiejsza zupa jest ukłonem w stronę nowoczesnej kuchni szwedzkiej. Inna sprawa, że mnie do wszelkich nietypowych połączeń smakowych nie trzeba przekonywać i salsa zrobiła swoje. Tym bardziej, że miałam w domu awokado o idealnym stopniu dojrzałości, które wymagało natychmiastowego zużycia. Zupę z salsą polecam tym, którzy lubią eksperymenty. Ci, którzy wolą tradycyjne smaki zadowolą się zapewne wersją bez salsy.

Zupa rybna z awokado
Źródło: "Kulinarny atlas świata" z moimi zmianami

1/2 kg mieszanych filetów rybnych (u mnie mintaj i łosoś)
1/2 łyżeczki soli,
1 bulwa kopru włoskiego, posiekana,
5 porów (tylko biała część), przekrojonych na pół a następnie pokrojonych na cienkie półplasterki,
2 łyżki oleju,
200 ml białego wytrawnego wina,
700 ml wywaru warzywnego,
100 ml śmietany kremówki.

Składniki na salsę

1 grejpfrut,
2 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek,
2 łyżki posiekanej natki.

Ryby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić.
Przygotować salsę: grejpfrut obrać i powycinać fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać i wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku czosnkiem, pastą sambal oelek i natką. Wymieszać.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić koper włoski i pory, podsmażać, mieszając, na mocnym ogniu. Dodać wino, wywar warzywny oraz śmietanę. Zupę zagotować i gotować 5 minut, włożyć ryby, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut. Zupę wlać na talerze, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.

Przepis dodaję do akcji "Kuchnia skandynawska 2013"

Kuchnia_skandynawska_2013


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawy przepis, choc ja pewnie pominelabym salse, bo cos nie moge sie przekonac do awokado, choc probowalam. Za to koper wloski uwielbiam za jego specyficzny, anyzkowy smak.

Maggie - 12:56pm, Wtorek 26 Listopad 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Maggie w tym przypadku koper wloski zupelnie ginie. Awokado lubie za jego kremowosc i w miare neutralny smak. Raczej grejfpfruta bym wyrzucila z tego zestawienia, nieco kontrowersyjnego.

thiessa - 4:41pm, Wtorek 26 Listopad 2013.

A mnie się wszystko podoba, grejpfrut z awokado dla mnie łączy się idealnie. I to prawda, że Skandynawowie lubią takie egzotyczne dodatki, awokado, tajskie akcenty, curry bardzo często się tam pojawia, nawet w szwedzkich kryminałach pobrzmiewają takie akcenty ;)

mopswkuchni - 11:07pm, środa 27 Listopad 2013.http://mopswkuchni.net

Mopswkuchni dobrze, ze potwierdzasz, bo ja na kuchni skandynawskiej nie znam sie wcale i szwedzkich kryminalow nie czytuje, chociaz przyznac musze, ze kryminaly bardzo lubie czytac.

thiessa - 5:45pm, Czwartek 28 Listopad 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów