<<Strona główna

Zupa rybna z awokado

Autor: thiessa @ 7:04am, Poniedziałek 25 Listopad 2013.

Zupa rybna z awokado, Fish soup with avocado and grapefruit salsa


Jakoś nie do końca jestem przekonana, czy jest to przepis kuchni szwedzkiej, chociaż źródło na to wskazuje. Dodatek salsy i to, z czego ona się składa wygląda na coś egzotycznego i dalekiego od prostych skandynawskich smaków. Jednak z drugiej strony mam tam gdzieś głęboko w pamięci jakiś artykuł na temat kuchni skandynawskiej, w którym było napisane, że Skandynawowie bardzo lubią orientalne smaki, zwłaszcza w połączeniu z daniami rybnymi. Przyjmuję zatem, iż dzisiejsza zupa jest ukłonem w stronę nowoczesnej kuchni szwedzkiej. Inna sprawa, że mnie do wszelkich nietypowych połączeń smakowych nie trzeba przekonywać i salsa zrobiła swoje. Tym bardziej, że miałam w domu awokado o idealnym stopniu dojrzałości, które wymagało natychmiastowego zużycia. Zupę z salsą polecam tym, którzy lubią eksperymenty. Ci, którzy wolą tradycyjne smaki zadowolą się zapewne wersją bez salsy.

Zupa rybna z awokado
Źródło: "Kulinarny atlas świata" z moimi zmianami

1/2 kg mieszanych filetów rybnych (u mnie mintaj i łosoś)
1/2 łyżeczki soli,
1 bulwa kopru włoskiego, posiekana,
5 porów (tylko biała część), przekrojonych na pół a następnie pokrojonych na cienkie półplasterki,
2 łyżki oleju,
200 ml białego wytrawnego wina,
700 ml wywaru warzywnego,
100 ml śmietany kremówki.

Składniki na salsę

1 grejpfrut,
2 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek,
2 łyżki posiekanej natki.

Ryby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić.
Przygotować salsę: grejpfrut obrać i powycinać fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać i wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku czosnkiem, pastą sambal oelek i natką. Wymieszać.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić koper włoski i pory, podsmażać, mieszając, na mocnym ogniu. Dodać wino, wywar warzywny oraz śmietanę. Zupę zagotować i gotować 5 minut, włożyć ryby, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut. Zupę wlać na talerze, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.

Przepis dodajÄ™ do akcji "Kuchnia skandynawska 2013"

Kuchnia_skandynawska_2013


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawy przepis, choc ja pewnie pominelabym salse, bo cos nie moge sie przekonac do awokado, choc probowalam. Za to koper wloski uwielbiam za jego specyficzny, anyzkowy smak.

Maggie - 12:56pm, Wtorek 26 Listopad 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Maggie w tym przypadku koper wloski zupelnie ginie. Awokado lubie za jego kremowosc i w miare neutralny smak. Raczej grejfpfruta bym wyrzucila z tego zestawienia, nieco kontrowersyjnego.

thiessa - 4:41pm, Wtorek 26 Listopad 2013.

A mnie się wszystko podoba, grejpfrut z awokado dla mnie łączy się idealnie. I to prawda, że Skandynawowie lubią takie egzotyczne dodatki, awokado, tajskie akcenty, curry bardzo często się tam pojawia, nawet w szwedzkich kryminałach pobrzmiewają takie akcenty ;)

mopswkuchni - 11:07pm, środa 27 Listopad 2013.http://mopswkuchni.net

Mopswkuchni dobrze, ze potwierdzasz, bo ja na kuchni skandynawskiej nie znam sie wcale i szwedzkich kryminalow nie czytuje, chociaz przyznac musze, ze kryminaly bardzo lubie czytac.

thiessa - 5:45pm, Czwartek 28 Listopad 2013.

I needed to post you one little bit of observation to help thank you very much yet again about the remarkable knowledge you've featured at this time. It's quite strangely generous with you to convey publicly what exactly a few people could possibly have offered for sale for an e book to get some dough on their own, chiefly considering the fact that you might have done it in the event you considered necessary. These inspiring ideas additionally acted to be the fantastic way to fully grasp most people have the identical interest similar to my personal own to see many more with reference to this matter. I'm sure there are several more fun moments up front for individuals who check out your blog.

kd 12 - 8:53pm, Sobota 3 Czerwiec 2023.http://www.kd12.org

I simply wanted to construct a quick comment to say thanks to you for the pleasant recommendations you are writing at this website. My particularly long internet research has at the end been compensated with professional ideas to go over with my guests. I would assume that many of us visitors actually are truly fortunate to dwell in a fine community with very many marvellous people with useful pointers. I feel truly blessed to have come across the site and look forward to so many more fabulous minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

kyrie shoes - 8:42am, Piątek 9 Czerwiec 2023.http://www.kyrieirving-shoes.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów