
Chowder brokułowy
Autor: thiessa @ 7:07am, Czwartek 21 Listopad 2013.
Kolejna zupa, której smak mnie ostatnio zachwycił na tyle, że gotowałam kolejną porcję zanim poprzednia się skończyła, żeby zachować ciągłość konsumpcji:-) Połączenie brokułów z pasternakiem bardzo mi odpowiada a ziemniaki dodają zupie nieco kremową konsystencję. Jeśli macie problem z pasternakiem, który ja mam z własnej działki, to można użyć pietruszki, chociaż ostatnio łatwiej w naszych sklepach o pasternak sprzedawany jako pietruszka niż o prawdziwą pietruszkę. Brak mleka migdałowego to również żaden problem, można użyć zwykłego, chociaż w tym przypadku zmniejszyłabym nieco jego ilość. Po prostu mleko migdałowe jest delikatniejsze.
Chowder brokułowy
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oliwy,
1 średnia cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
pieprz - kilka obrotów młynka,
1/2 łyżeczki soli,
450g ziemniaków, pokrojonych na 1 cm kostkę,
250g pasternaku, pokrojonego w drobnÄ… kostkÄ™,
5 szklanek brokułów, podzielony na małe różyczki a łodyga pokrojona w cienkie plasterki,
4 szklanki wywaru warzywnego,
1 szklanka mleka migdałowego lub zwykłego,
koperek do posypania zupy.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 5-7 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, rozmaryn, sól, pieprz i smażyć kolejną minutę. Wlać wywar warzywny, wrzucić ziemniaki i pasternak. Gotować 20 minut. Dodać brokuły i gotować 15 minut. Po dodaniu brokułów ilość płynu może być niewystarczająca, żeby pokryć warzywa w całości, ale bez problemu ugotują się na parze. Ja lubię gęste zupy, ale jeśli Wy nie to można dodać jeszcze trochę wywaru.
Wlać mleko i całość podgrzać. Zmiksować z grubsza ręcznym mikserem lub, jeśli brakuje takiego w Waszym gospodarstwie domowym odlać połowę zupy do blendera i po zmiksowaniu wlać z powrotem do garnka z pozostałą zupą. Doprawić do smaku.
Komentarze
Bardzo smacznie wyglÄ…da
MÄ…tewka - 7:50am, Czwartek 21 Listopad 2013.http://kuchennealgorytmy.blogspot.com/