<<Strona główna

Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem

Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 18 Listopad 2013.

Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem, Mushroom fill with Olomouc cheese


Twarożki ołomunieckie, czyli po czesku Olomouck? tvarůžky to rodzaj miękkiego sera dojrzewającego. Charakteryzują się woskowożółtą barwą i intensywnym zapachem. Jeśli ktoś nie miał z nimi styczności to można powiedzieć, że przypominają zarówno smakiem, jak i zapachem zgliwiały ser, który smażyły nasze mamy i babcie.
Twarożki ołomunieckie są wyrobem bardzo naturalnym i dietetycznym. Oprócz soli nie dodaje się do nich żadnych dodatków i konserwantów. Mają niską zawatrość tłuszczu, ok. 1 %.
Prawdziwe ołomunieckie twarożki wytwarzane są obecnie przez firmę A.W. w LoÅ¡ticach i chociaż są one już dostępne w sprzedaży w Polsce, grzechem byłoby nie przywieźć Czech takiego serka.
Nie jest problemem zamknąć go wraz z innymi zakupami w bagażniku samochodowym. Gorzej, jeśli wybraliśmy się na wycieczkę lub nie mamy własnego środka transportu. Pamiętam jak parę lat temu wieźliśmy z Czech taki serek pociągiem. Dzieki Bogu, że byliśmy w przedziale sami, bo woń, jaka zaczęła się wydobywać z plecaka nad naszymi głowami, kiedy w pociągu zostało włączone ogrzewanie była nie do zniesienia. 
Niech Was nie zrazi zapach tych serków. Przyrządzone wg. tego przepisu smakują wyśmienicie.

Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem

8 pieczarek
125g serka ołomunckiego,
1 mała cebula, posiekana,
pieprz,
sól,
1 łyżeczka kminku,
masło.

Pieczarki oczyścić (ja obieram) i odciąć nóżki. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać drobno posiekane nóżki pieczarek oraz kminek. Dusić do miękkości. Na patelnie wrzucić posiekany ser ołomuniecki i doprawić całość solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, aż ser się przypiecze.
 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bo to jest zgliwiały twaróg :D
ũwietny pomysł z tym nadziewaniem!
Pozdrawiam :-)

anonim - 9:22pm, Piątek 4 Grudzień 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów