
Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 18 Listopad 2013.
Twarożki ołomunieckie, czyli po czesku Olomouck? tvarůžky to rodzaj miękkiego sera dojrzewającego. Charakteryzują się woskowożółtą barwą i intensywnym zapachem. Jeśli ktoś nie miał z nimi styczności to można powiedzieć, że przypominają zarówno smakiem, jak i zapachem zgliwiały ser, który smażyły nasze mamy i babcie.
Twarożki ołomunieckie są wyrobem bardzo naturalnym i dietetycznym. Oprócz soli nie dodaje się do nich żadnych dodatków i konserwantów. Mają niską zawatrość tłuszczu, ok. 1 %.
Prawdziwe ołomunieckie twarożki wytwarzane są obecnie przez firmę A.W. w LoÅ¡ticach i chociaż są one już dostępne w sprzedaży w Polsce, grzechem byłoby nie przywieźć Czech takiego serka.
Nie jest problemem zamknąć go wraz z innymi zakupami w bagażniku samochodowym. Gorzej, jeśli wybraliśmy się na wycieczkę lub nie mamy własnego środka transportu. Pamiętam jak parę lat temu wieźliśmy z Czech taki serek pociągiem. Dzieki Bogu, że byliśmy w przedziale sami, bo woń, jaka zaczęła się wydobywać z plecaka nad naszymi głowami, kiedy w pociągu zostało włączone ogrzewanie była nie do zniesienia.
Niech Was nie zrazi zapach tych serków. Przyrządzone wg. tego przepisu smakują wyśmienicie.
Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem
8 pieczarek
125g serka ołomunckiego,
1 mała cebula, posiekana,
pieprz,
sól,
1 łyżeczka kminku,
masło.
Pieczarki oczyścić (ja obieram) i odciąć nóżki. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać drobno posiekane nóżki pieczarek oraz kminek. Dusić do miękkości. Na patelnie wrzucić posiekany ser ołomuniecki i doprawić całość solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, aż ser się przypiecze.
Komentarze
Bo to jest zgliwiały twaróg :D
ũwietny pomysł z tym nadziewaniem!
Pozdrawiam :-)
anonim - 9:22pm, Piątek 4 Grudzień 2015.