<<Strona główna

Bakłażanowy kibbeh

Autor: thiessa @ 6:59am, Piątek 15 Listopad 2013.

Bakłażanowy kibbeh, Eggplant kibbeh


Kibbeh to danie arabskie, które w oryginalnej wersji składa się z mielonego mięsa, cebuli i bulguru. Jak zwykle rozpiszę się bardziej na ten temat, kiedy zrobię jego oryginalną wersję. Tymczasem po raz kolejny chciałam pokazać wegańską wersję mięsnego dania, póki jeszcze ceny warzyw nie poszły znacząco w górę. Na oryginalną wersję nadejdzie zapewne pora, któregoś zimowego dnia.

Bakłażanowy kibbeh
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

1 szklanka bulguru,
1 łyżka oliwy,
1 mała cebula, pokrojona w kostkę,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
450g bakłażana pokrojonego w kostkę o wielkości 1,5 cm,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
3 mięsiste pomidory, posiekane,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 szklanki posiekanej mięty (trochę zostawić do ozdoby).

Bulgur opiekać na suchej patelni ok. 3-5 minut, stale mieszając. Przełożyć do miski, zalać 1 i 1/3 szklanki gorącej wody, zamieszać, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać bulgur widelcem.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię. Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać bakłażana, przyprawić solą oraz pieprzem, patelnię przykryć i smażyć ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Bakłażan powinien puścić wodę i zmniejszyć swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Na patelnię dodać pomidory i kumin. Smażyć kolejne 10 minut. Dodać namoczony bulgur, dobrze wymieszać. Na koniec dodać miętę i po ponownym wymieszaniu wyłożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Ja użyłam małych naczynek, tak, żeby każdy domownik mógł zjeść swoją indywidualną porcję. Powierzchnię kibbehu wyrównać i zapiekać przez 25 minut.
Kibbeh podawać ozdobiony miętą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ChÄ™tnie poczekam na wersjÄ™ miÄ™snÄ…, ale ta również mi bardzo leży ze wzglÄ™du na bakÅ‚ażana:-) I Å›wietnie siÄ™ prezentuje w takich maÅ‚ych porcyjkach. Pozdrawiam serdecznie:-)

Marzena - 7:37am, Piątek 15 Listopad 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Ja to lubiÄ™ miÄ™sko, dlatego też poczekam na wersjÄ™ dla miÄ™sożerców:)

Kamila - 11:03am, Wtorek 18 Marzec 2014.http://www.odziez-codzienna.pl/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów