<<Strona główna

Maqluba

Autor: thiessa @ 6:27pm, Niedziela 10 Listopad 2013.

Maqluba


Zjeżdżają się jak wariaci. Pełno gości w salonie, w kuchni, wszędzie, piją śmieją się jak szaleni, atmosfera robi się arabska, cieplejsza o kilka stopni. I..., o nie! W powietrzu unosi się zapach bakłażana i kalafiora, to maqluba – potrawa z ryżu, mięsa i warzyw. Aż mną wstrząsa, kiedy czuję jej zapach. Tego dania nie znoszę jak żadnego innego na świecie. Bud smaży plastry kalafiora, tak, że wydzielają silny, lekko przypalony, gorzki zapach. Potem wkłada je na papierowy ręcznik, który wchłonie smażona oliwę. Kiedy tylko ten zapach przenika powietrze, wiem, że gdy zejdę na dół, zobaczę, jak mój ojciec nadziewa na widelec aż skwierczące od gorąca plastry warzyw, i odejdę, udręczona, na łasce tego strasznego, siarczano-dymnego kalafiora, gorzkiego, niewdzięcznego bakłażana. Kiedyś nienawidziłam maqluby, ale babcia powiedziała, że nie powinnam mówić "nienawidzę", więc zamiast tego mam ją w nosie.
- Mam w nosie maqlubę – mówię do Buda, tak jak zawsze, chociaż z góry wiem, że to nie ma sensu.
Nie patrząc na mnie kiwa głową i zaczyna śpiewać na zawadiacką melodyjkę:
- Ona ma w nosie maqlubę! Och, ona ma w nosie maqlubę!
Wychodzę. To był cios w samo serce.

                                                              "Język baklawy. Wspomnienia" Diana Abu-Jaber 

Tyle w kwestii opisu. Postanowiłam zrobić okrytą niechlubną chwałą maqlubę z czystej przekory, bo przyznajcie sami, czy coś, w czego skład wchodzą takie składniki może smakować źle? Było bardzo dobre a dziecko zachwycone, że mama zrobiła tort:-) Trochę przesadziłam z wysokością tego dania, ale zrobiłam je w jedynym garnku, który pasował do największego talerza, jaki posiadam.
Maqluba to danie pochodzące z krajów leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza ũródziemnego, Persji oraz Palestyny. Autorka książki, która ma w nosie maqlubę pochodzi z Jordanii. Literalnie słowo maqluba oznacza "do góry nogami".
Przygotowując to danie przejrzałam trochę przepisów w internecie i obejrzałam kilka filmów. Dania różniły się między sobą rodzajem użytego mięsa: raz był to kurczak, innym razem mielona jagnięcina. Warzywem, które powtarzało się we wszystkich przepisach był bakłażan i zwykle kalafior, niektóre receptury przewidywały również użycie ziemniaków i pomidorów. W ostateczności zdecydowałam się skorzystać z tego filmiku, zmniejszając trochę ilość kurczaka i ryżu.

Maqluba

1 duży bakłażan, pokrojony na podłużne plasterki,
3 ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki,
1 średniej wielkości kalafior, podzielony na różyczki,
1 cebula, posiekana,
6 pałek z kurczaka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczki mielonego kuminu,
1 1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka arabskiej przyprawy 7 smaków (można pominąć, ja miałam, więc dałam),
1 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
sól i pieprz do smaku,
2 szklanki (1/2 kg) ryżu basmati,
oliwa i masło do smażenia.

Na dużej patelni smażyć partiami: bakłażany, ziemniaki i kalafior. Smażąc bakłażana lepiej nie wlewać na patelnię oliwy, ponieważ bakłażan pochłonie niemal każdą jej ilość. Lepiej posmarować plastry bakłażana pędzlem nasączonym w oliwie. Ziemniaki, a zwłaszcza kalafior smażyć na minimalnej potrzebnej ilości oliwy. Ziemniaki powinny być złote w obu stron a kalafior powinien mieć brązowe przyrumienienia.
Na patelni rozgrzać po łyżce oliwy i masła (u mnie masło klarowane) i smażyć cebulę, aż się zezłoci. Dodać pałki z kurczaka i przyprawy (odłożyć 1/2 łyżeczki kurkumy i ziela angielskiego), zalać 3 szklankami gorącej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, przez 45 minut.
Ryż zalać 3-4 szklankami zimnej wody i moczyć przez 45 minut, po czym płukać do momentu, kiedy woda będzie czysta.
Przygotować garnek stosownej wielkości, żeby pomieścić wszystkie składniki, pamiętając, że ryż podczas gotowania zwiększy swoją objętość. Trzeba też pamiętać o tym, że potrzebny będzie odpowiednio duży talerz, o średnicy większej niż średnica garnka do podania maqluby.
Ryż (nieugotowany) wymieszać z odłożonymi przyprawami: 1/2 łyżeczki ziela angielskiego i kurkumy, oraz solą i pieprzem. Na dnie garnka rozrzucić trochę ryżu a następnie układać warstwami wszystkie składniki. Rozpocząć od pałek kurczaka a następnie układać kalafior, ziemniaki, bakłażana i na końcu ryż. Zalać całość wywarem, w którym gotował się kurczak, oraz wlać dodatkowo 2 szklanki gorącej wody. Gotować pod przykryciem przez 45-50 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, garnek przykryć talerzem, przewrócić do góry dnem i zostawić na 5 minut, żeby danie zdążyło osiąść. Następnie zdjąć garnek.
Maqlubę można posypać smażonymi orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałowymi. U mnie jest to pietruszka.
Podawać z jogurtem i sałatką pomidorową a jeszcze lepiej arabską (pomidory, ogórki, cebula, natka i sos tahinia).
Danie przygotowałam z myślą o akcji Literatura na talerzu.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawe danie, moje smaki!

Nashelly - 7:08pm, Niedziela 10 Listopad 2013.http://gingerbreath,blox.pl

WyglÄ…da znakomicie :-)

Marzena - 7:38am, Czwartek 14 Listopad 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

gay chat and dating
gay nerdy dating memes
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay guys am i dating a guy</a>

MichaelDof - 8:47pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net

I have to express my admiration for your kindness in support of all those that actually need assistance with that question. Your special commitment to passing the solution all-around ended up being certainly good and have continually permitted guys like me to attain their aims. Your new interesting facts denotes this much a person like me and additionally to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

golden goose outlet - 9:56pm, Poniedziałek 5 Czerwiec 2023.http://www.goldengooseoutletstore.com

Thank you for your entire efforts on this web page. My niece take interest in doing investigations and it's really obvious why. We learn all regarding the powerful form you make worthwhile tips through this web blog and as well as recommend participation from other ones on this point and our favorite daughter is actually becoming educated a whole lot. Take pleasure in the rest of the year. You are always performing a powerful job.

supreme - 1:27pm, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.supremesonline.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów