
Pikantna sałatka z zielonej papai
Autor: thiessa @ 9:53pm, Sobota 12 Czerwiec 2010.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia tajska" Ken Hom
Traf sprawił, że małżonek właśnie wczoraj, wracając z delegacji w Stolicy kupił zieloną papaję a dzisiejsza pogoda sprawiła, że sałatka ta była idealnym dodatkiem do obiadu. Ma ona orzeźwiający, pikantny smak i świetnie pasowała do żabich udek z chilli i bazylią.Składniki:
2 małe, czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżki posiekanej tajskiej szalotki (substytutem jest czerwona cebula),
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka cukru palmowego.
3-4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych,
2 małe czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek, pokrojone w plasterki (opcjonalnie).
Papaję obrać, przeciąć na pól, usunąć pestki i drobno posiekać.
Umieścić chilli, czosnek, szalotki oraz sól w moździerzu. Wrzucić 1/4 pokrojonej papai i rozgnieść składniki na miękką masę za pomocą tłuczka. Dodać stopniowo cały owoc papai.
Dodać sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy. Wymieszać i podawać posypane orzechami ziemnymi oraz chilli.
Komentarze