<<Strona główna

Warzywna korma z 2nd Avenue i żurawinowe birjani

Autor: thiessa @ 6:47am, Poniedziałek 4 Listopad 2013.

Warzywna korma z 2nd Avenue i żurawinowe birjani, 2nd Avenue vegetable korma and cranberry-cashew biryani


Przepis na tę kormę pochodzi z nieistniejącej już restauracji Madras w Nowym Jorku, w której ponoć prowadzono najlepszą południowoindyjską wegańską kuchnię. Tutaj muszę napisać, że wiele razy, nie korzystając z żadnego przepisu zdarzało mi się stworzyć podobne dania gotując w duchu kuchni indyjskiej, bez zastanawiania się, czy danie takie faktycznie istnieje.
Do kormy można podać ryż basmati lub birjani, które w rzeczywistości może stanowić odrębne danie.
Birjani w tej wersji nie jest autentyczne, ale smakuje całkiem dobrze a będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli użytą do niego żurawinę namoczymy w soku pomarańczowym. Zamiast żurawiny można użyć rodzynek. Dzięki nim danie będzie bardziej słodkie. Żurawina sprawia, że jest przyjemnie kwaśne.

Warzywna korma z 2nd Avenue
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

1 łyżka oleju,
1 mała, czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki a następnie na plasterki,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżki utartego imbiru (dałam 1 łyżkę),
2 łyżeczki curry (u mnie curry Madras),
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki wywaru warzywnego,
700g kalafiora, podzielonego na różyczki,
450g cukini, pokrojonej na plasterki,
250g marchewki, pokrojonej na plasterki,
3/4 szklanki zielonego groszku,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka syropu z agawy,
1/2 szklanki posiekanej kolendry (opcjonalnie),
posiekana kolendra do ozdoby

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Dodać czosnek i imbir, smażyć kolejną minutę. Wsypać przyprawy oraz sól, wlać wywar warzywny, wrzucić kalafior oraz marchewkę. Przykryć i gotować 7-10 minut, aż warzywa zmiękną. Po wlaniu wywaru nie będzie on przykrywał warzyw w całości, ale to nie szkodzi.
Dodać groszek, wlać mleko kokosowe, syrop z agawy, dodać posiekaną kolendrę. Dosolić do smaku i gotować jeszcze 3-4 minuty. Odstawić na 5 minut, żeby smaki się dobrze połączyły. Kormę podawać posypana kolendrą.

Żurawinowo-nerkowcowe birjani

1 łyżka oleju,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
3 żaki czosnku, drobno posiekane,
1 szklanka marchewki, pokrojonej w małą kostkę,
1 szklanka pełnoziarnistego ryżu basmati
1 łyżeczka garam masala,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki suszonego, pokruszonego chilli,
1/2 łyżeczki soli,
2 1/2 szklanki wody,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/4 szklanki suszonej żurawiny,
1/4 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych,
1/2 szklanki groszku,
posiekana kolendra do ozdoby.

W garnku o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej, dodać nasiona kuminu i czarną gorczycę, przykryć garnek. Dopóki nasiona będą strzelać trzymać garnek zakryty, jeśli strzelanie się zmniejszy dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać marchewkę, ryż, garam masalę, kurkumę, pokruszone chilli i sól. Smażyć minutę ciągle mieszając. Wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Garnek przykryć i całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego i gotować ok. 40 minut. Po tym czasie woda powinna się wchłonąć. Wmieszać żurawinę oraz posiekane orzechy nerkowca i groszek. Gotować 10-15 minut, aż woda całkowicie się nie wchłonie. Wymieszać brijani widelcem, podawać posypane kolendrą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Moze i nie autentyczne, ale juz czytajac liste skladnikow, wiem, ze smakuje na pewno oblednie. A i sama korma swietna. Szkoda, ze restauracja juz nie istnieje, chetnie bym ja odwiedzila...

Maggie - 12:46pm, Poniedziałek 4 Listopad 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Zrobiłam to danie.. Obłęd w ciapki! :D W takich momentach żałuję, że nie umiem się częściej zebrać i przygotować jakiejś potrawy od A do Z według przepisu. Zwłaszcza z tego bloga! Pozdrawiam :)

Kasia - 4:26pm, Piątek 9 Maj 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów