<<Strona główna

Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy

Autor: thiessa @ 6:59am, Wtorek 29 Październik 2013.

Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy, Roast pumpkin soup with chickpeas, leeks & spiced croutons


Pora na kolejne danie z dyni. Jak co roku, w tym zestawie koniecznie musi pojawić się zupa. Co prawda już kiedyś gościła tutaj zupa z dyni i jabłek z ciecierzycą, ale ta jest zupełnie inna. Gęsta, nieco rustykalna i z pysznymi grzankami, które w ostateczności można pominąć, ale wówczas należy przyprawić zupę tym, co zostało do nich przeznaczone. Ilość chilli zdecydowanie należy zmniejszyć.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter

1 mała lub 1/2 średniej dyni (ok. 1 kg),
2 łyżki oliwy,
1-1,2 l wywaru warzywnego,
4 małe szalotki, posiekane,
1/2 średniej wielkości fenkuła (kopru włoskiego), posiekanego,
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki świeżo utartego imbiru,
3 pory, pokrojone w cienkie plasterki,
250g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy,
100 ml wytrawnego białego wina,
sok z 1/2 cytryny,
sól i pieprz do smaku.

Na grzanki:

4 kromki lekko czerstwego chleba,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
8 suszonych papryczek bird's eye (u mnie 1 łyżeczka chilli w płatkach),
1 łyżka oliwy.

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i posmarować oliwą przy pomocy pędzelka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do spodu. Wlać 200 ml wywaru warzywnego i piec przez 30-40 minut.
Podczas, kiedy dynia się piecze przyrządzić grzanki. Chleb pociąć na małe kawałki, albo pokruszyć, wsypać do miski, posypać przyprawami , skropić oliwą, wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec 10-12 minut, aż zrobią się chrupiące. Ja zrobiłam to szybciej opiekając grzanki na suchej patelni.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić szalotkę i koper włoski. Smażyć 2 minuty, mieszając, dodać czosnek, por oraz imbir, smażyć 2 minuty. Wrzucić por, smażyć 5 minut. Na koniec wlać wino, dodać ciecierzycę, przykryć garnek i gotować przez 15 minut.
Kiedy dynia się upiecze, wyjąć ze skórki miąższ i posiekać. Nie musi to być idealna kostka. Część miąższu powinien nawet się trochę rozwalić. Dodać dynię do garnka, wlać pozostały wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Wmieszać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną grzankami.

Przepis dodaję do tegorocznego Festiwalu Dyni  

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Moje smaki, pyszna pewnie była :-) Pozdrawiam serdecznie:-)

Marzena - 12:53pm, Wtorek 29 Październik 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Swietna! I wyglada na taka zupe, ktora mozna sie spokojnie najesc.

Maggie - 12:57pm, Wtorek 29 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Marzena dobra, chociaz przyznac musze szczerze, ze do czolowki moich ulubionych zup dyniowych nie dolaczyla.
Maggie byla bardzo sycaca. Najadlam sie jednym talerzem na tyle, ze nie mialam juz ochoty na drugie danie.

thiessa - 6:58am, środa 30 Październik 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • wrzesień 2017
    • Curry z mango i bakłażanem
    • Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami
    • Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

no prescription order via...
viagra quand le prendre <lt;a href=http...
Moisesobemo @ 9:22pm, 13 Wrzesień 2017

FREE CASINO|FREE SLOTS|FR...
Hi, If you are a casino or poker player, you simpl...
Orlandoteerb @ 10:12am, 6 Wrzesień 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów