
Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy
Autor: thiessa @ 6:59am, Wtorek 29 Październik 2013.
Pora na kolejne danie z dyni. Jak co roku, w tym zestawie koniecznie musi pojawić się zupa. Co prawda już kiedyś gościła tutaj zupa z dyni i jabłek z ciecierzycą, ale ta jest zupełnie inna. Gęsta, nieco rustykalna i z pysznymi grzankami, które w ostateczności można pominąć, ale wówczas należy przyprawić zupę tym, co zostało do nich przeznaczone. Ilość chilli zdecydowanie należy zmniejszyć.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter
1 mała lub 1/2 średniej dyni (ok. 1 kg),
2 łyżki oliwy,
1-1,2 l wywaru warzywnego,
4 małe szalotki, posiekane,
1/2 średniej wielkości fenkuła (kopru włoskiego), posiekanego,
4 zÄ…bki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki świeżo utartego imbiru,
3 pory, pokrojone w cienkie plasterki,
250g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy,
100 ml wytrawnego białego wina,
sok z 1/2 cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Na grzanki:
4 kromki lekko czerstwego chleba,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
8 suszonych papryczek bird's eye (u mnie 1 łyżeczka chilli w płatkach),
1 łyżka oliwy.
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i posmarować oliwą przy pomocy pędzelka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do spodu. Wlać 200 ml wywaru warzywnego i piec przez 30-40 minut.
Podczas, kiedy dynia się piecze przyrządzić grzanki. Chleb pociąć na małe kawałki, albo pokruszyć, wsypać do miski, posypać przyprawami , skropić oliwą, wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec 10-12 minut, aż zrobią się chrupiące. Ja zrobiłam to szybciej opiekając grzanki na suchej patelni.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić szalotkę i koper włoski. Smażyć 2 minuty, mieszając, dodać czosnek, por oraz imbir, smażyć 2 minuty. Wrzucić por, smażyć 5 minut. Na koniec wlać wino, dodać ciecierzycę, przykryć garnek i gotować przez 15 minut.
Kiedy dynia się upiecze, wyjąć ze skórki miąższ i posiekać. Nie musi to być idealna kostka. Część miąższu powinien nawet się trochę rozwalić. Dodać dynię do garnka, wlać pozostały wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Wmieszać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną grzankami.
Przepis dodajÄ™ do tegorocznego Festiwalu Dyni
Komentarze
Moje smaki, pyszna pewnie była :-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Marzena - 12:53pm, Wtorek 29 Październik 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Swietna! I wyglada na taka zupe, ktora mozna sie spokojnie najesc.
Maggie - 12:57pm, Wtorek 29 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Marzena dobra, chociaz przyznac musze szczerze, ze do czolowki moich ulubionych zup dyniowych nie dolaczyla.
Maggie byla bardzo sycaca. Najadlam sie jednym talerzem na tyle, ze nie mialam juz ochoty na drugie danie.
thiessa - 6:58am, środa 30 Październik 2013.