
Mole z dyniÄ… i czarnÄ… fasolÄ… oraz placki z ciecierzycy
Autor: thiessa @ 7:06am, Poniedziałek 28 Październik 2013.
Mole to meksykański sos, który składa się z kilka gatunków chile, przypraw, orzechów, suszonych owoców i czasem dodatku czekolady. Mole w tym wydaniu jest nie do końca autentyczne, ale inspirowane oryginalnymi przepisami. Do mole nigdy nie dodaje się pasty chipotle, czy chile chipotle w sosie adobo, ale nadaje ona potrawie nieco dymnego, lekko tytoniowego aromatu i jest jak najbardziej meksykańska.
Ten sos nie jest na pewno propozycją dla ludzi nielubiących eksperymentów w kuchni i przywykłych do tradycyjnego jedzenia. Połączenie wszystkich składników jest dosyć specyficzne i charakterystyczne dla autentycznej kuchni meksykańskie, ale nie tylko tej znanej w Polsce, gdzie kojarzona jest jedynie z tortillami, burritos i tacos. Ponieważ sos jest dosyć pikantny trzeba wziąć pod uwagę, że może być konieczność zmniejszenia ilości chile w przepisie. Można wyeliminować płatki chilli i papryczkę chile chipotle i tak u nas trudno dostępną (ja mam małe zapasy, więc użyłam), ale chile chipotle w sosie adobo wolałabym zostawić.
Jeśli nie macie ochoty na mole, to spróbujcie chociaż fantastycznych placków.
Mole z dyniÄ… i czarnÄ… fasolÄ…
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
400g dyni ( u mnie 600g) waga po obraniu i oczyszczeniu,
40g (1/4 szklanki) blanszowanych migdałów,
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 suszona papryczka chile chipotle lub 3 łyżki pasty chipotle (u mnie 1 papryczki chile chipotle w sosie adobo),
1 suszona papryczka chile ancho, drobno posiekana,
1 łyżeczka suszonych płatków chilli,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (4 ziela utłuczone w moździerzu),
1/2 l przecieru pomidorowego (passaty),
2 listki laurowe,
2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego lub szczypta stewii,
40g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki,
275g (niecałe 2 szklanki) ugotowanej czarnej fasoli,
drobno starta skórka z 1/2 limonki plus dodatkowo do podania,
6 łyżek kwaśnej śmietany kremówki (można pominąć lub użyć śmietany sojowej),
1 awokado do podania.
Placki z ciecierzycy
225g (czubata 1 i 1/4 szklanki) mÄ…ki z ciecierzycy (gram flour),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
olej do smażenia.
Przygotować placki z ciecierzycy. Mąkę z ciecierzycy, sodę oraz sól przesiać do sporej miski, zrobić wgłębienie, wlać 400 ml wody. Powoli roztrzepywać mąkę z wodą, zarabiając gładkie ciasto. W razie potrzeby można przelać je przez sito, żeby było idealnie gładkie. Odstawić na 20 minut. Ciasto jest dosyć płynne i w związku z tym placki wychodzą cienkie. Jeśli ktoś życzy sobie, żeby były grubsze może zmniejszyć ilość wody w przepisie.
Dynię gotować na parze do momentu, kiedy będzie miękka, odstawić.
W tym czasie prażyć migdały na suchej patelni na niedużym ogniu, następnie odstawić do ostygnięcia.
Oliwę rozgrzać w dużym garnku na niedużym ogniu, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zmięknie, ok. 8 minut. Dodać czosnek, chipotle, ancho, płatki chilli, paprykę, cynamon, kumin oraz ziele angielskie i smażyć 2 minuty, mieszając. Wlać przecier pomidorowy, 1/2 szklanki wody i wrzucić listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć i gotować 10 minut.
Migdały drobno zmielić i dodać do sosu. Wsypać brązowy cukier i czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać czarną fasolę, przykryć, gotować 20 minut, regularnie mieszać, by sos nie przywierał do dna. Dodać dynię, doprawić solą i pieprzem, dobrze podgrzać.
W czasie, kiedy mole się gotuje usmażyć placki. Na dużą, nieprzywierającą patelnie wlać tyle oleju, by obficie pokrył jej dno, rozgrzać na średnim ogniu. Na każdy placek wlać na patelnie po 4 łyżki ciasta. Smażyć na złoto z obu stron. W miarę potrzeby dolewać olej na patelnię.
Usmażone placki można przechowywać w nagrzanym piekarniku, aby nie wystygły do czasu usmażenia całości.
Do śmietany wsypać skórkę z limonki, wymieszać. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plastry.
Na mole nałożyć śmietanę i awokado, podawać z plackami z ciecierzycy, posypane dodatkowo skórką z limonki.
Przepis dodajÄ™ do tegorocznego Festiwalu Dyni
Komentarze
Ja tam eksperymenty lubie. Przepadam za sosem mole poblano, chyba wlasnie przez ten gleboki smak, ktorego nadaje mu czekolada, wiec mysle, ze predzej czy pozniej przygotuje i mole z tego przepisu.
Maggie - 1:03pm, Wtorek 29 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Maggie mole poblano smakuje troche inaczej, ale oczywiscie ma w sobie smaczek Meksyku. Jesc koniecznie z dodatkami, zeby zneutyralizowac nieco gorzko-ostry smak.
thiessa - 6:55am, środa 30 Październik 2013.