<<Strona główna

Pomarańczowo-dyniowy tabbouleh z ziołową fetą

Autor: thiessa @ 7:01am, Piątek 25 Październik 2013.

Pomarańczowo-dyniowe tabbouleh z ziołową fetą, Orange-pumpkin tabbouleh with herb feta


Chociaż dynie jadam przez cały rok, dzięki temu, że świetnie się przechowują to właśnie teraz są najsmaczniejsze. W okolicach wiosny pograsza się ich struktura i nawet dynie piżmowe robią się w środku bardziej puste.
W tym sezonie rozpoczęłam od tabbouleh, którego smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Słodycz dyni i rodzynek wspaniale skomponował się ze słonym smakiem fety. To danie, które na pewno niedługo powtórzę, bo chociaż robiłam je trzy tygodnie temu to jego smak do dzisiaj za mną chodzi.
Gorąco polecam zarówno zwolennikom słodkich jak i słonych smaków.

Pomarańczowo-dyniowy tabbouleh z ziołową fetą
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes

70g (ponad 1/2 szklanki) rodzynek,
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
225g (1 i 1/4 szklanki) kaszy bulgur,
2 łyżki oliwy,
750g dyni piżmowej, obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej na kawałki na jeden kęs,
1 duża cebula, posiekana,
2 duże ząbkli czosnku, posiekane,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
1 łyżka sumaku,
1 duża garsć posiekanych listków kolendry oraz dodatkowo do podania,
sól,
świeżo zmielopny pieprz.

Pieczona feta

2 kostki sera feta, osÄ…czonegop z zalewy,
1 łyżka oliwy,
2 łyżki listków tyminku.

Rodzynki moczyć przez 30 minut w soku z pomarańczy.
Kaszę bulgur opiekać na suchej patelni ok. 3-5 minut, stale mieszając. Przełożyć do miski, zalać 125 ml gorącej wody, zamieszać, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać bulgur widelcem.
Każdą kostkę fety położyć na dużym kawałku folii aluminiowej (ja minimalizuję jej użycie i zamiast tego używam papieru do pieczenia), skropić 2 łyżeczkami oliwy i posypać połową tymianku. Oprószyć pieprzem, folię zawinąć, uformowac paczyszki i piec na blasze w piekarniku 15 minut, aż ser zmięknie.
Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni na niedużym ogniu, włożyć dynię, smażyć 10-15 minut, aż się zrumieni i zmięknie. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć cebulę, smażyć 5 minut, albo do momentu, kiedy się zeszkli i zacznie się rumienić. Dodać czosnek, skórkę z pomarańczy i sumak. Wymioeszać. Dodać bulgur, dynię, rodzynki razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły, dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem, wsypać kolendrę. Wymieszać.
Tabbouleh nałożyć na 4 talerze. Otworzyć paczuszki z fetą, każdą kostkę przekroić na pół. Połówki położyć na porcjach tabbouleh. Posypać dodatkową kolendrą i podawać.

Przepis dodajÄ™ do tegorocznego Festiwalu Dyni  

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Musze przyznac, ze slodkie elementy w z zalozenia wytrawnych daniach to nie calkiem moja bajka... Ale twoje tabbouleh wyglada intrygujaco!

Maggie - 10:37am, Piątek 25 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Dla mnie z kolei slodkie potrawy to nie moja bajka, ale troche slodyczy dodane do wytrawnego jak najbardziej. Dlatego gustuje np. w miesach z owocami, czego niektorzy nie znosza.

thiessa - 8:20pm, Piątek 25 Październik 2013.

A ja tam wszystko z dynią biorę w ciemno! No może pozbyłabym się tylko tych rodzynek, ale to już tylko z typowo osobistego wstrętu do nich ;)

Bogusia - 1:19pm, Czwartek 31 Październik 2013.http://time4cooking.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów