<<Strona główna

Soczewicowo-bakłażanowe chilli mole

Autor: thiessa @ 7:05am, Poniedziałek 21 Październik 2013.

Soczewicowo-bakłażanowe chilli mole, Lentil and eggplant chilli mole


Danie inspirowane meksykańskim sosem mole. Jak sugeruje autorka przepisu, łączne zastosowanie soczewicy i bakłażana ma przypominać chilli z wołowiny. Niezależnie od tego, czy przypomina w mniejszym, bądź większym stopniu, to nieistotne. To po prostu bardzo dobre wegańskie danie. Warto jeszcze wykorzystać bakłażana by raczyć się nim podczas chłodnych wieczorów.

Soczewicowo-bakłażanowe chilli mole
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

1 łyżka oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę średniej wielkości,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżka średnio ostrej przyprawy do chilli,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
3/4 łyżeczki soli,
2 łyżki dobrego kakao,
1 szklanka zielonej soczewicy,
1 l bulionu warzywnego,
1 puszka krojonych pomidorów,
900g bakłażanów, pokrojonych na 2 cm kostki,
2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego,
świeża kolendra do ozdoby (opcjonalnie).

W czterolitrowym garnku rozgrzać oliwę, smażyć cebulę z papryką 5-7 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę oliwy. Wsypać mieszankę chilli, kumin, kolendrę, oregano, cynamon i sól. Wlać 1/2 szklanki wywaru warzywnego, dodać kakao i gotować mieszając, aż cały się rozpuści. Dodać soczewicę, pomidory, bakłażana i resztę wywaru warzywnego.
Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut, aż bakłażan i soczewica będą miękkie. Dodać syrop z agawy i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Odstawić na 10 minut, aby smaki się połączyły.
Podawać posypane kolendrą, jeśli chcecie.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No mi siÄ™ podoba. Zaczynam eksperymenty z innym niż dotychczas wykorzystywaniem bakÅ‚ażanów. Jedyny problem z takimi "gulaszami", że sÄ… takie wizualnie niezachÄ™cajÄ…ce. Dla mnie to nie problem, ale mąż mi siÄ™ burzy :) pozdr.

Kinga - 3:58pm, Poniedziałek 21 Październik 2013.

Chyba musze poszukac tej ksiazki, z ktorej pochodzi ten przepis, bo wszystko, co z niej tu pokazujesz, sprawia, ze szybciej pracuja mi slinianki :)

Maggie - 3:12pm, Wtorek 22 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Kinga fakt wizualnie nie wygladaja ciekawie, a czesciowym rozwiazaniem jest posypanie zielenina. Zaslania sie wtedy ten niefajny "krajobraz" Moj Maz nie patrzy na kolor, idzie po zapachu:-)

Maggie ta ksiazka w calosci jest super. W te wakacje sporo z niej przerobilam. Nie ze wszystkiego sa zdjecia, ale pare mam i bede wstawiac.

thiessa - 11:11pm, Wtorek 22 Październik 2013.

I really wanted to construct a quick comment to say thanks to you for the nice secrets you are sharing here. My considerable internet research has at the end been paid with reputable details to exchange with my family. I 'd say that many of us visitors are very lucky to exist in a great place with many awesome people with beneficial secrets. I feel extremely lucky to have encountered your website and look forward to plenty of more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

a bathing ape - 12:33pm, środa 24 Maj 2023.http://www.bape-clothing.us

I want to express thanks to the writer for bailing me out of such a issue. As a result of exploring throughout the internet and meeting concepts which are not powerful, I believed my life was over. Living without the presence of answers to the difficulties you've solved through your good short post is a serious case, as well as ones that could have negatively damaged my career if I had not encountered your blog post. Your primary mastery and kindness in touching every item was excellent. I'm not sure what I would've done if I hadn't come across such a subject like this. I'm able to at this time look ahead to my future. Thank you so much for this skilled and effective help. I won't think twice to suggest your web page to any person who ought to have care on this situation.

golden goose store - 8:06am, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.goldengooseshoes.us.org

My wife and i have been really joyful that Louis managed to finish off his investigation from your ideas he acquired from your very own blog. It is now and again perplexing just to always be making a gift of steps that some people may have been trying to sell. And we all realize we need you to thank because of that. The main illustrations you've made, the simple website navigation, the friendships you can give support to instill - it's everything wonderful, and it is facilitating our son in addition to the family believe that that matter is excellent, and that's extraordinarily serious. Many thanks for all the pieces!

golden goose - 3:54am, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosesonline.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów