
Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową
Autor: thiessa @ 6:54am, Czwartek 17 Październik 2013.
Kugiel to danie kuchni żydowskiej, które oryginalnie robi się z ziemniaków. Danie to znane jest w niektórych częściach Polski jako babka ziemniaczana a w innych jako rejbak. Być może kugiel pojawi się kiedyś na blogu w oryginalnej wersji i wówczas napiszę o nim nieco więcej, bo chociaż wersja z kalafiora inspirowana jest tym tradycyjnym żydowskim daniem w rzeczywistości mało ma z nim wspólnego, może jedynie formę. Kugiel w wersji kalafiorowej jest absolutnie obłędny w smaku i brak mu ciężkości oryginału. Wprost przeciwnie, można powiedzieć, że danie należy do kategorii zdrowych i dietetycznych.
Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową
Źródło: "Vegan with a vengeance" Isa Chandra Moskowitz
2 kalafiory średniej wielkości, podzielone na różyczki,
3 pełnoziarniste mace,
350g tofu,
3 łyżki oliwy,
2 pory, posiekane,
1 mała cebula, posiekana,
25g natki pietruszki, posiekanej,
25g koperku, posiekanego,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
50g migdałów, blanszowanych, obranych ze skórki i posiekanych.
W garnku zagotowywać wodę, wrzucić kalafior i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200C bez termoobiegu i przygotować macę oraz tofu.
W blenderze zmielić 2 mace, ale nie całkowicie na mąkę. Wyjąć z blendera i odłożyć. Wrzucić do blendera pokruszone tofu i zmiksować na gładko. W razie potrzeby wlać parę łyżek wody. W oryginalnym przepisie użyto jedwabistego tofu, ale w naszych warunkach nie ma potrzeby przepłacać. Zwykłe tofu miksowane trochę dłużej z dodatkiem odrobiny wody robi się bardzo gładkie.
Kalafior odsączyć z wody i rozdrobnić przy pomocy praski do ziemniaków lub bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać por oraz cebulę, smażyć aż cebula zrobi się szklista a por zmięknie.
Dodać rozdrobniony kalafior, zmieloną macę, tofu, 1 łyżkę natki pietruszki, 1 łyżkę koperku, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Wysmarować oliwą żaroodporne naczynie do zapiekania, włożyć masę kalafiorową, wyrównać.
Wymieszać migdały, pozostałe zioła, pokruszoną w dłoniach macę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Kruszonką posypać kugiel. Piec przez 35 minut, albo do momentu, kiedy zapiekanka zacznie się rumienić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut.
Komentarze
jeszcze są pyszne kalafiory , zrobię po takim entuzjastycznej twojej opinii i po apetycznych zdjęciach
margot - 7:07am, Czwartek 17 Październik 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
I am also writing to let you know what a fantastic experience our girl experienced browsing your web site. She learned a lot of issues, which include what it is like to have a marvelous teaching mood to have many others effortlessly gain knowledge of some hard to do things. You truly did more than her expectations. Many thanks for showing such informative, trusted, revealing not to mention unique tips about this topic to Jane.
kyrie irving shoes - 10:49am, środa 7 Czerwiec 2023.http://www.kyrieirvingshoes.us
Thanks so much for providing individuals with such a breathtaking opportunity to check tips from this web site. It's always so sweet and jam-packed with fun for me and my office fellow workers to visit your blog minimum thrice weekly to learn the latest guidance you will have. And definitely, I'm also at all times impressed with the extraordinary strategies you give. Certain 1 points in this post are essentially the very best I have ever had.
hermes belt - 1:19am, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.hermesbelts.us.org