<<Strona główna

Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową

Autor: thiessa @ 6:54am, Czwartek 17 Październik 2013.

Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową, Cauliflower-leek  kugel with almond-herb crust


Kugiel to danie kuchni żydowskiej, które oryginalnie robi się z ziemniaków. Danie to znane jest w niektórych częściach Polski jako babka ziemniaczana a w innych jako rejbak. Być może kugiel pojawi się kiedyś na blogu w oryginalnej wersji i wówczas napiszę o nim nieco więcej, bo chociaż wersja z kalafiora inspirowana jest tym tradycyjnym żydowskim daniem w rzeczywistości mało ma z nim wspólnego, może jedynie formę. Kugiel w wersji kalafiorowej jest absolutnie obłędny w smaku i brak mu ciężkości oryginału. Wprost przeciwnie, można powiedzieć, że danie należy do kategorii zdrowych i dietetycznych.

Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową, Cauliflower-leek  kugel with almond-herb crust

Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową
Źródło: "Vegan with a vengeance" Isa Chandra Moskowitz

2 kalafiory średniej wielkości, podzielone na różyczki,
3 pełnoziarniste mace,
350g tofu,
3 łyżki oliwy,
2 pory, posiekane,
1 mała cebula, posiekana,
25g natki pietruszki, posiekanej,
25g koperku, posiekanego,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
50g migdałów, blanszowanych, obranych ze skórki i posiekanych.

W garnku zagotowywać wodę, wrzucić kalafior i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200C bez termoobiegu i przygotować macę oraz tofu.
W blenderze zmielić 2 mace, ale nie całkowicie na mąkę. Wyjąć z blendera i odłożyć. Wrzucić do blendera pokruszone tofu i zmiksować na gładko. W razie potrzeby wlać parę łyżek wody. W oryginalnym przepisie użyto jedwabistego tofu, ale w naszych warunkach nie ma potrzeby przepłacać. Zwykłe tofu miksowane trochę dłużej z dodatkiem odrobiny wody robi się bardzo gładkie.
Kalafior odsączyć z wody i rozdrobnić przy pomocy praski do ziemniaków lub bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać por oraz cebulę, smażyć aż cebula zrobi się szklista a por zmięknie.
Dodać rozdrobniony kalafior, zmieloną macę, tofu, 1 łyżkę natki pietruszki, 1 łyżkę koperku, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Wysmarować oliwą żaroodporne naczynie do zapiekania, włożyć masę kalafiorową, wyrównać.
Wymieszać migdały, pozostałe zioła, pokruszoną w dłoniach macę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Kruszonką posypać kugiel. Piec przez 35 minut, albo do momentu, kiedy zapiekanka zacznie się rumienić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

jeszcze są pyszne kalafiory , zrobię po takim entuzjastycznej twojej opinii i po apetycznych zdjęciach

margot - 7:07am, Czwartek 17 Październik 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

I am also writing to let you know what a fantastic experience our girl experienced browsing your web site. She learned a lot of issues, which include what it is like to have a marvelous teaching mood to have many others effortlessly gain knowledge of some hard to do things. You truly did more than her expectations. Many thanks for showing such informative, trusted, revealing not to mention unique tips about this topic to Jane.

kyrie irving shoes - 10:49am, środa 7 Czerwiec 2023.http://www.kyrieirvingshoes.us

Thanks so much for providing individuals with such a breathtaking opportunity to check tips from this web site. It's always so sweet and jam-packed with fun for me and my office fellow workers to visit your blog minimum thrice weekly to learn the latest guidance you will have. And definitely, I'm also at all times impressed with the extraordinary strategies you give. Certain 1 points in this post are essentially the very best I have ever had.

hermes belt - 1:19am, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.hermesbelts.us.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów