
Pikantny bakłażan
Autor: thiessa @ 5:01pm, Piątek 11 Czerwiec 2010.
Źródło: "The food of India" Murdoch Books
To danie jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie. Może stanowić dodatek do dania głównego, albo samo stać się wegetariańskim posiłkiem. Wystarczy podać go z ryżem i jogurtem. Może również być spożyte na zimno, jeśli ktoś lubi. Uwielbiam bakłażany i uwielbiam indyjską kuchnię a w tym daniu odkryłam to "coś", co decyduje o tym, że dania sporządzone przez hindusów, kupione na ulicy tak bardzo nam smakują. W przepisie pomijam cały proces nasalania bakłażanów w celu pozbawienia goryczki, ponieważ w dostępnych obecnie w naszych sklepach bakłażanach jej po prostu nie ma.
Składniki:
400g obranych pomidorów lub 1 puszka,
2,5 cm kawałek imbiru,
6 ząbków czosnku, posiekane,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki,
1 łyżka mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżeczka soli,
olej do smażenia.
Bakłażany posmarować olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odłożyć. Na patelni ponownie rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić koper włoski i czarnuszkę i smażyć przez parę sekund. Patelnie w tym czasie przykryć, bo mogą strzelać. Do przypraw dodać rozdrobnione pomidory, imbir i czosnek. Gotować od czasu do czasu mieszając przez 5-6 minut. Dodać pozostałe przyprawy i kawałki bakłażanów. Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy będą miękkie.
Komentarze
Thiesso, to danie faktycznie jest pyszne. Ja może nie codziennie [bo by mi się znudziło], ale chętnie zjem jeszcze kiedyś. Na razie powtarzam w weekend, bo moim zdaniem będzie pasować do grilla.
Nina - 7:50pm, środa 14 Lipiec 2010.