
Sałatka z ogórka i kurczaka
Autor: thiessa @ 7:02am, środa 9 Październik 2013.
Co tu dużo pisać na ten temat? To będzie krótki wpis. Ta sałatka to kwintesencja tajskich smaków. Jest w niej wszystko, co powinno być i nie ma niczego, co jest zbędne. Połączenie sosu rybnego, soku z limonki, chilli i kolendry nadaje jej tajskiego charakteru i powoduje, że połączenie zwykłego ogórka z kurczakiem smakuje egzotycznie. Jedyna wada tej sałatki to symboliczna porcja.
Sałatka z ogórka i kurczaka (dla 2 osób)
Żródło: "Fresh Thai" Oi Cheepchaiissara
150g piersi z kurczaka,
250g ogórka, obranego, z wydrążonymi pestkami i pokrojonego w bardzo cienkie paski,
2 szalotki, pokrojone na plasterki,
15g prażonych orzechów ziemnych,
listki kolendry do posypania,
1-2 małe czerwone chilli, drobno posiekane,
3 łyżki soku z limonki,
1 łyżka sosu rybnego.
Przygotować sos. Wymieszać sok z limonki, sos rybny oraz chilli w małej misce.
W rondelku zagotować wodę, włożyć kurczaka, gotować 5 minut, po czym wyjąć i odsączyć. Kiedy przestygnie porwać w dłoniach na włókna. Dodać szalotkę, prażone orzechy i sos. Całość wymieszać, ozdobić gałązkami kolendry.
Komentarze
Faktycznie niewiele skladnikow, ale jestem pewna, ze w smaku bogata :)
Maggie - 12:57pm, środa 9 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Intryguje mnie prostota dressingu:) Sałatka z nim musi być ciekawa w smaku.
anonim - 10:27am, Czwartek 10 Październik 2013.