
Kukurydziany chowder z curry
Autor: thiessa @ 6:51am, Poniedziałek 7 Październik 2013.
To już ostatnia chwila, żeby zrobić zupę z kukurydzy. Niedługo zniknie z bazarów i sklepów i pozostanie jedynie ta w puszce, której wolę unikać. Prędzej decyduję się na użycie kukurydzy mrożonej. Mój Małżonek i Syn są tak wielkimi wielbicielami kukurydzy, że w sezonie jedzą ja codziennie. Na nic zdają się moje tłumaczenia, żeby ograniczyć jej spożycie z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i że nie jest to warzywo wskazane dla osób, które są na diecie. Mąż przychodzi codziennie z pracy z torbą kukurydzy. Taka zupa to zatem prosty sposób, aby odwieść go od spożywania kukurydzy na kolację. Co innego 2 kukurydze na 3 osoby a co innego 4 kolby na jedną.
Zupa w książce nosi nazwę letniej miłości. Ja mam czeskie wydanie książki i nie mam pojęcia, czy odpowiada to temu, co możemy znaleźć w oryginale. Ktoś może posiada angielskojęzyczne wydanie i mógłby sprawdzić?
Kukurydziany chowder z curry
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 szklanka szalotek, drobno posiekanych,
1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona,
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekanego,
1 łyżka startego imbiru,
1/2 łyżeczki pokruszonych papryczek chilli,
1 cukinia (ok. 250g) pokrojona na półksiężyce lub drobniej,
ziarna okrojone z 2 kukurydz,
1/2 łyżeczki soli,
3 szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżeczki mąki ararutowej,
1/2 szklanki pokrojonej marchewki,
1 czubata łyżka średnio ostrego curry,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
sok z 1/2 limonki,
listki kolendry do posypania (opcjonalnie).
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić szalotkę i smażyć razem z papryką do momentu, kiedy szalotka się zeszkli. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Dodać czosnek, imbir oraz pokruszone papryczki chilli. Smażyć jeszcze minutę. Dodać cukinię i kukurydzę, posolić. Smażyć ok. 3 minut.
Odmierzyć szklankę wywaru i rozpuścić w niej mąkę ararutową, wlać do garnka, dodać pozostały wywar, marchewkę i curry. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić do zupy przecięte na pół kolby, które zostały z okrojenia kukurydzy. Gotować ok. 20 min. albo do momentu, kiedy marchewka zmięknie.
Wyjąć z garnka kolby po kukurydzy, wlać mleko kokosowe i sok z limonki. Połowę zupy zmiksować.
Zupę podawać posypana kolendrą.
Komentarze
Ja tez puszkowej unikam jak ognia (podobnie jak puszkowego groszku) i wole mrozona. Chociaz swiezej nic nie przebije :) Zupa swietna, podoba mi sie dodatek chilli i curry, dzieki ktoremu slodka kukurydza dostaje \"pazura\". Ksiazki, niestety, nie mam, wiec z nazwa nie pomoge...
Maggie - 10:30am, Poniedziałek 7 Październik 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Maggie puszkowy groszek to juz zupelnie inna historia. Dla mnie to cos w kolorze brudnej szmaty i smierdzace starymi skarpetami:-)
thiessa - 5:42pm, Poniedziałek 7 Październik 2013.