
Koper włoski smażony z papryką
Autor: thiessa @ 6:57am, Piątek 4 Październik 2013.
Nie każdy przepada za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, który ja wolę nazywać fenkułem, ale pod wpływem smażenia traci on na swoim charakterystycznym aromacie i świetnie komponuje się z papryką.
Moje dziecko po prostu zakochało się w tym daniu. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, następnego dnia poprosiło o porcję tego, co pozostało z dnia poprzedniego a podczas wizyty znajomych wegetarian żywiło się jedynie tym daniem, chociaż było dużo innych smacznych dań, które w normalnych okolicznościach chętnie by zjadło.
Danie to jest świetnym pomysłem na lunch, czy kolację albo dodatek do obiadu.
Zdjęcie robiłam w lecie i wykorzystałam wyłuskany groszek z działki, ale groszek mrożony świetnie się do tego dania nada.
Koper włoski smażony z papryką
Źródło: "Poniedziałki bez mięs" McCartney Paul, McCartney Stella, McCartney Mary
2 łyżki oliwy,
2 czerwone papryki, oczyszczone z pestek i pokrojone w paski,
3 bulwy kopru włoskiego, drobno posiekane,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
250g zielonego groszku,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Groszek zalać gorącą wodą i blanszować przez 3-5 min. Odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie, żeby zachował żywozielony kolor.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć paprykę i koper włoski przez 10-15 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i groszek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki i podawać.
Komentarze