<<Strona główna

Sałatka na ciepło z bakłażanów, brokułów, ciecierzycy i bulguru

Autor: thiessa @ 6:57am, środa 2 Październik 2013.

Sałatka na ciepło z bakłażanów, brokułów, ciecierzycy i bulguru, Warm chickpea, aubergine & broccoli salad with bulghur, sunflower seeds and a lemon yogurt dressing


To chyba jedna z najsmaczniejszych sałatek, jakie dane było mi jeść. W zasadzie można jej nie nazywać sałatką, ale pozostańmy przy nomenklaturze niezawodnego Denisa Cottera, który jest jej autorem.
Sałatka swój genialny smak zawdzięcza między innymi prażeniu bulguru. Nawet, jeśli nie zamierzacie próbować tej sałatki to, chociaż wykorzystajcie tę metodę, kiedy będziecie następnym razem przygotowywać bulgur.
SaÅ‚atkÄ™ można zabrać nastÄ™pnego dnia do pracy, ale wtedy radzÄ™ wyeliminować z jej skÅ‚adu cebulkÄ™ dymkÄ™. Czosnek w tym przypadku jest nieszkodliwy, ponieważ podsmażony zupeÅ‚nie traci swój ostry smak i zapach. 

Sałatka na ciepło z bakłażanów, brokułów, ciecierzycy i bulguru z sosem jogurtowo-cytrynowym
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter

2 średnie bakłażany, przekrojone wzdłuż a następnie pokrojone w 1 cm plasterki,
oliwa do skropienia,
25g nasion słonecznika,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 brokuł, podzielony na różyczki,
50g bulguru,
2 łyżki oliwy,
200g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy,
2 łyżeczki nasion kuminu,
1 śwież czerwone chilli, przepołowione i pokrojone w paski,
3 zÄ…bki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
3 pomidory, pozbawione pestek i pokrojone w kostkÄ™,
3 cebulki dymki, pokrojone cienko po skosie,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki posiekanej kolendry,
200g naturalnego jogurtu,
sok z 1 cytryny.

Kawałki bakłażanów posmarować oliwą przy pomocy pędzelka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-12 minut, aż z obu stron się zrumieni. W czasie pieczenia bakłażana raz przewrócić.
Bulgur opiekać na suchej patelni ok. 3-5 minut, stale mieszając. Przełożyć do miski, zalać 125 ml gorącej wody, zamieszać, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać bulgur widelcem.
Na suchej patelni prażyć nasiona słonecznika, aż lekko się zrumienią. Pod koniec opiekania skropić sosem sojowym, przełożyć do miski i wystudzić.
Brokuły wrzucić do gorącej wody. Gotować 3-4 minuty. Powinien pozostać jędrny i chrupiący. Zanurzyć w zimnej wodzie, żeby zachować żywy kolor a następnie odsączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć ciecierzycę przez 2 minuity. Dodać kumin, chilli i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Wymieszać z pomidorami, dymką i ziołami.
Wymieszać bulgur z brokułami, bakłażanami i zawartością patelni. Delikatnie wymieszać.
Zrobić sos. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny.
Połowę sosu wlać do sałatki i wymieszać, resztę podać oddzielnie do polania.
Sałątkę posypać słonecznikiem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No i co dalej?

anonim - 3:38pm, Poniedziałek 18 Listopad 2013.

Już

thiessa - 5:25pm, Niedziela 1 Grudzień 2013.

I enjoy you because of your entire labor on this web page. Gloria takes pleasure in setting aside time for investigation and it's really easy to see why. A lot of people know all regarding the lively mode you offer effective tips and hints via your blog and therefore cause response from other people on this subject then our princess is always being taught a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always performing a really good job.

golden goose sneakers - 12:39am, Sobota 13 Maj 2023.http://www.goldengooseoutletus.com

I simply had to thank you very much again. I'm not certain the things that I might have gone through in the absence of these opinions provided by you relating to such a subject matter. It absolutely was a very hard scenario in my position, but being able to see the skilled strategy you handled it took me to cry over joy. Now i am happier for your support and then wish you really know what a powerful job you're undertaking training many others all through your webblog. Most likely you haven't got to know all of us.

curry 9 - 8:48pm, środa 24 Maj 2023.http://www.curry9.us

Needed to draft you one little note to thank you once again with the great basics you've contributed in this case. This has been surprisingly generous of you to allow openly what exactly a number of people would've marketed as an e book to help with making some cash for their own end, even more so seeing that you might have tried it in case you considered necessary. These inspiring ideas in addition acted as the great way to fully grasp that the rest have the same fervor similar to my own to realize a great deal more concerning this problem. I am certain there are thousands of more enjoyable times in the future for those who start reading your blog.

kyrie 7 - 5:38am, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.kyrie-7.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów