
Kotlety z brokuła
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 30 Wrzesień 2013.
Za czasów studenckich, w środkowej fazie mojego wegetarianizmu lubowałam się we wszelkiego rodzaju kotletach roślinnych. Było to pożywienie o tyle dobre, że następnego dnia można było zapakować je do kanapki z porcją warzyw. W tamtym czasie moimi ulubionymi kotletami były te z pszenicy z dodatkiem gotowanych warzyw, które być może kiedyś pojawią się na blogu, kiedy postanowię odbyć podróż sentymentalną a tymczasem warto się przyjrzeć kotletom z brokuła. Nie wiem, czy pamiętacie te czasy, kiedy dziwny "zielony kalafior" pokazał się w sprzedaży w Polsce. Było to właśnie w czasie moich studenckich czasów. Jak to w dużych miastach, nastąpiło to o wiele szybciej niż na prowincji. Pamiętam jak moja Mama mówiła, że w moim rodzinnym mieści wciąż go jeszcze nie ma. Młodsze pokolenie być może się dziwi, bo dla nich to coś, co było zawsze.
Danie to nie wymaga dużego nakładu pracy ani jego przygotowanie nie zajmuje zbytnio dużo czasu a efekt smakowy jest doskonały. W oryginalnym przepisie zastosowano po połowie goudy i szynki a ja zamiast jednego i drugiego użyłam wędzonego sera żółtego i myślę, że był to strzał w 10.
Zjedliśmy z czosnkowym jogurtem.
Kotlety z brokuła
1 brokuł,
2 jajka,
100g wędzonego sera żółtego,
100g bułki tartej,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
olej do smażenia.
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować, odcedzić i po ostygnięciu drobno posiekać.
W sporej misce wymieszać posiekanego brokuła, ser, bułkę tartą i jajka. Przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.
Komentarze
Kotletow z brokula jeszcze nie jadlam (robilam za to kiedys z kalafiora). Wygladaja pysznie. Moze sie skusze? :)
Pozdrowienia.
majka - 8:23am, Poniedziałek 30 Wrzesień 2013.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Ja też pamiętam, jak brokuł się pojawił na sklepowych witrynach. Jeszcze bardziej się dziwiliśmy, gdy pojawiła się cukinia ;)
Fajne te kotleciki, a zdjęcie piękne!
Andźka - 11:00am, Poniedziałek 30 Wrzesień 2013.http://cudaicudenka.blogspot.com
Majka skus sie, bo bardzo dobre i szybko sie robi.
Andzka u mnie w domu cukinia byla od zawsze, bo Babcia hodowala w ogrodzie. Miala nawet patisony i papryke i nie uwierzysz - rodzynka brazylijskiego. Sama nie wiem skad w tamtych czasach brala nasiona.
thiessa - 6:47pm, Poniedziałek 30 Wrzesień 2013.
a ja robię brokułowe i takie jedne z orzeszkami ziemnymi to u mnie w rodzinie hit , ostatnio jest tylko w wersji 100% wegańskiej i chyba mu to służy
z serem i jajkami jeszcze nie robiłam ,ale bardzo mi się podobają i chyba się skusze
margot - 8:00am, Wtorek 1 Październik 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Margot co sluzy za sklejacz w tych 100% weganskich? Zreszta zastanawiam sie, czy one nie trzymaja sie same z siebie, bo posiekany brokul jest dosyc kleisty.
A te z orzeszkami ziemnymi brzmia mega interesujaco.
thiessa - 9:17am, Wtorek 1 Październik 2013.
to te
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/pychota-czyli-kuleczki-brokuowo.html
zamiast masÅ‚a olej ryżowy lub kokosowy(najczęściej), zamiast mleka woda ew jakieÅ› mleko roÅ›linne, orzeszków 150 g , cześć siekam cześć mielÄ™ ,a i robiÅ‚am już też z mÄ…kami tez bezglutenowymi, ciecierkowal ub/i kukurydziana
margot - 7:44am, środa 2 Październik 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Dzieki. Bede cos kombinowac. Jak Ty pozmianialas to i ja troche pozmieniam i mysle, ze cos z tego wyjdzie:-)
thiessa - 8:19am, Piątek 4 Październik 2013.
gay dating sites for teenagers
fat gay dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>closet gay dating site</a>
MichaelDof - 4:10pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net