
Budyń z patisonów
Autor: thiessa @ 11:41am, Piątek 27 Wrzesień 2013.
Budyń to niekoniecznie deser. W wielu wydaniach "Kuchni polskiej" można znaleźć przepisy na budynie wytrawne i do takiej też kategorii zalicza się dzisiejsza potrawa. Taki budyń będzie idealną przystawką a podany na zimno dodatkiem do chleba. Z pewnością wielu zachwyci lekka i puszysta struktura. Być może po wystygnięciu nieco tężeje, ale nie dane mi było tego doświadczyć, ponieważ w całości został zjedzony na ciepło.
Zamiast parmezanu można użyć innego sera, np. rokpola, czy fety pokrojonej w kostkę. Można też użyć swoich ulubionych przypraw. Ja stawiałabym na odrobinę chilli dla zaostrzenia smaku.
Budyń z patisonów
Źródło: „Dynie, cukinie, kabaczki“ Anna Borowska
450g żółtych patisonów,
2 jajka,
czubata łyżka kaszy manny (u mnie kukurydzianej),
3 czubate łyżki startego parmezanu oraz 2 łyżki do posypania,
szczypta curry lub garam masala,
spora szczypta soli,
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
masło do wysmarowania foremek,
bułka tarta do foremek (u mnie płatki drożdżowe).
Patisony przekroić na krzyż i włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotować ok. 10 min. Do miękkości, osączyć na sicie.
Patisony włożyć do blendera, wbić jajka, dodać kaszę, parmezan i przyprawy, zmiksować.
Cztery małe foremki do sufletów (u mnie jedna duża) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Napełnić masą i posypać parmezanem.
Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190C.
Komentarze