
Zielone pomidory z marchwiÄ… i czosnkiem
Autor: thiessa @ 6:45am, środa 18 Wrzesień 2013.
Jeśli macie na krzaczkach jakieś pomidory, które nie zdążą już dojrzeć to może warto wykorzystać je niedojrzałe?
Danie to podaje się na zimno, jako przekąskę, ja jednak wolę jeść takie rzeczy na ciepło, co oczywiście uczyniłam. Bardzo lubię takie proste przepisy, które przy minimalnej liczbie składników potrafią smakować świetnie. Zresztą, co w Gruzji nie smakuje świetnie. To chyba jeden z nielicznych krajów, gdzie pomidory smakują pomidorami, ogórki ogórkami a masło po wyjęciu z lodówki jest twarde jak kamień. Wszystko zupełnie jak w Polsce za komuny.
Myślę, że to danie przypomni niektórym nieco dekadencką sałatkę z zielonych pomidorów, którą robiło się w słoikach na zimę.
Zielone pomidory z marchwiÄ… i czosnkiem
Źródło: "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jelena Kiładze
500g zielonych pomidorów, przekrojone na pół a następnie na plastry,
2 małe cebule lub 1 duża, posiekane,
3 średnie marchewki, pokrojone na plasterki,
po 3 gałązki natki pietruszki i selera naciowego, posiekane,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
czerwona zmielona papryka,
sól do smaku.
Cebulę wrzucić do rondla z grubym dnem i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Marchew razem z pomidorami dodać do cebuli i dusić 25-30 minut w częściowo przykrytym garnku na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekaną natkę z selerem, czosnek, paprykę i sól. Dusić jeszcze przez 3 minuty, po czym zdjąć rondel z ognia im ostudzić potrawę.
Komentarze
O! A ja wÅ‚aÅ›nie wczoraj na bazarze widziaÅ‚em Å‚adne zielone pomidory i nie kupiÅ‚em. Może jeszcze bÄ™dÄ… jak pojadÄ™ nastÄ™pnym razem, bo przepis jest ciekawy i chÄ™tnie bym spróbowaÅ‚.
bartek - 8:55am, środa 18 Wrzesień 2013.