<<Strona główna

Ser słonecznikowy

Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.

Ser słonecznikowy, Sunflower seeds cheese


W świecie wegańskich serów, zupełnie jak tradycyjnych nabiałowych, spotkać można sery miękkie i twarde, kremowe i grudkowate, łagodne i ostre. Ser słonecznikowy należy do tej ostatniej kategorii. Ma zdecydowany, ostry smak i intensywny zapach, który nie każdemu może odpowiadać, dlatego przygodę z wegańskimi serami radzę rozpocząć od sera z orzechów nerkowca lub od sera migdałowego.
Na zrobienie tego sera wpadłam jakiś czas temu, kiedy przypomniałam sobie zamieszczony w którymś numerze "Kuchni" artykuł o polskich serach zagrodowych, gdzie dumnie prezentowała się kozia chałwa. W tym przypadku nazwa pochodzi zapewne po części od struktury sera, chociaż dominuje w nim ponoć smak chałwowej słodyczy. W przypadku sera wegańskiego chodzi raczej o surowiec, z którego jest wykonany. Chałwa słonecznikowa jest moją ulubioną i nie dorówna jej smakiem żadna chałwa robiona z sezamu.
Kiedy pierwszy raz robiłam ten ser myślałam, że nic z niego nie będzie a eksperyment zakończy się fiaskiem. Ser w trakcie fermentacji wydaje bardzo intensywny zapach a gaza, na której odcieka przybiera ciemnej, nieapetycznej barwy, nie mówiąc już o płynie, który z niego wycieka. Cóż jest to etap, przez który trzeba przebrnąć. Po jakiś czterech dniach przebywania w lodówce i odpowiednim stężeniu jego zapach łagodnieje i nadaje się do spożycia.
Okazało się, że Syn jest wielkim fanem tego sera . Uwielbia pełnoziarnisty chleb z jego dodatkiem a na wierzch pomidor i cebula. Dziwne, bo chociaż ser z orzechów nerkowca też lubi, to jednak słonecznikowy bardziej mu odpowiada.

Ser słonecznikowy, Sunflower seeds cheese

Ser słonecznikowy

1 szklanka słonecznika,
1/3 szklanki rejuvelacu
sól (opcjonalnie),
posiakana natka pietruszki.

Nasiona słonecznika zalać wodą i moczyć przez godzinę. Wodę, w której się moczyły, odlać, słonecznik włożyć do blendera, wlać rejuvelac i miksować na bardzo gładko. Może być potrzeba, żeby zrobić to w kilku seriach, żeby nie przegrzać blendera. Gotową miksturę wyłożyć na podwójnie złożona gazę i powiesić, żeby odciekła na 24 godziny. Ja wieszam na górnych szafkach kuchennych, a pod spód podstawiam garnek do odciekania. Po tym czasie ser pachnie bardzo intensywnie. Może lekko obeschnąć, ale nie ma się czym przejmować. Wystarczy ponownie całość wymieszać i po obeschnięciu nie będzie śladu.
Ser przyprawić solą. Po uformowaniu w wybrany kształt zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce, aby stężał na 3-4 doby. Kiedy będzie już odpowiednio stężały obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

o super , następny do kolekcji , tamte dwa bardzo nam smakowały

margot - 7:11am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Ciekawe, nabraÅ‚am ochoty żeby spróbować, dobrze że uprzedzasz o tym nieciekawym etapie :-)

veggie - 11:37am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.http://veggieola.blogspot.de/

Ciekawy przepis! Jesli idzie o tradycyjne sery, najbardziej lubie wlasnie te o wyrazistym smaku, wiec kto wie, moze i ten by mi zasmakowal. Nie wiem tylko, czy odwaze sie zrobic...

Maggie - 2:28pm, Wtorek 17 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Margot mam nadzieje, ze ten bedzie jakas odmianÄ… po tamtych.

Veggie uprzedzenie uprzedzeniem, ale i tak lepiej zaczac od nerkowcowego albo migdalowego.

Maggie prawde powiedziawszy to ja zoltych serow praktycznie nie jadam, ale jak juz jem to faktycznie wole te wyraziste.

thiessa - 11:13pm, Wtorek 17 Wrzesień 2013.

top gay dating sites 2021
gay sneaker dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay ass eating dating board</a>

MichaelDof - 9:39pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com

I wanted to write you one very small remark to finally give thanks yet again for your spectacular information you've provided on this site. This has been certainly unbelievably open-handed of you to grant without restraint just what a number of people could have supplied as an ebook to generate some cash for their own end, especially considering that you might well have done it if you ever considered necessary. The inspiring ideas additionally acted to provide a great way to understand that other people online have the identical passion just as my own to know a lot more with respect to this problem. I'm certain there are thousands of more pleasurable sessions in the future for people who go through your blog post.

golden goose sliders - 2:23pm, Sobota 13 Maj 2023.http://www.goldengooseofficial.com/golden-goose-slide-c-17.html

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów