
Ser słonecznikowy
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.
W świecie wegańskich serów, zupełnie jak tradycyjnych nabiałowych, spotkać można sery miękkie i twarde, kremowe i grudkowate, łagodne i ostre. Ser słonecznikowy należy do tej ostatniej kategorii. Ma zdecydowany, ostry smak i intensywny zapach, który nie każdemu może odpowiadać, dlatego przygodę z wegańskimi serami radzę rozpocząć od sera z orzechów nerkowca lub od sera migdałowego.
Na zrobienie tego sera wpadłam jakiś czas temu, kiedy przypomniałam sobie zamieszczony w którymś numerze "Kuchni" artykuł o polskich serach zagrodowych, gdzie dumnie prezentowała się kozia chałwa. W tym przypadku nazwa pochodzi zapewne po części od struktury sera, chociaż dominuje w nim ponoć smak chałwowej słodyczy. W przypadku sera wegańskiego chodzi raczej o surowiec, z którego jest wykonany. Chałwa słonecznikowa jest moją ulubioną i nie dorówna jej smakiem żadna chałwa robiona z sezamu.
Kiedy pierwszy raz robiłam ten ser myślałam, że nic z niego nie będzie a eksperyment zakończy się fiaskiem. Ser w trakcie fermentacji wydaje bardzo intensywny zapach a gaza, na której odcieka przybiera ciemnej, nieapetycznej barwy, nie mówiąc już o płynie, który z niego wycieka. Cóż jest to etap, przez który trzeba przebrnąć. Po jakiś czterech dniach przebywania w lodówce i odpowiednim stężeniu jego zapach łagodnieje i nadaje się do spożycia.
Okazało się, że Syn jest wielkim fanem tego sera . Uwielbia pełnoziarnisty chleb z jego dodatkiem a na wierzch pomidor i cebula. Dziwne, bo chociaż ser z orzechów nerkowca też lubi, to jednak słonecznikowy bardziej mu odpowiada.
Ser słonecznikowy
1 szklanka słonecznika,
1/3 szklanki rejuvelacu
sól (opcjonalnie),
posiakana natka pietruszki.
Nasiona słonecznika zalać wodą i moczyć przez godzinę. Wodę, w której się moczyły, odlać, słonecznik włożyć do blendera, wlać rejuvelac i miksować na bardzo gładko. Może być potrzeba, żeby zrobić to w kilku seriach, żeby nie przegrzać blendera. Gotową miksturę wyłożyć na podwójnie złożona gazę i powiesić, żeby odciekła na 24 godziny. Ja wieszam na górnych szafkach kuchennych, a pod spód podstawiam garnek do odciekania. Po tym czasie ser pachnie bardzo intensywnie. Może lekko obeschnąć, ale nie ma się czym przejmować. Wystarczy ponownie całość wymieszać i po obeschnięciu nie będzie śladu.
Ser przyprawić solą. Po uformowaniu w wybrany kształt zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce, aby stężał na 3-4 doby. Kiedy będzie już odpowiednio stężały obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.
Komentarze
o super , następny do kolekcji , tamte dwa bardzo nam smakowały
margot - 7:11am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Ciekawe, nabraÅ‚am ochoty żeby spróbować, dobrze że uprzedzasz o tym nieciekawym etapie :-)
veggie - 11:37am, Poniedziałek 16 Wrzesień 2013.http://veggieola.blogspot.de/
Ciekawy przepis! Jesli idzie o tradycyjne sery, najbardziej lubie wlasnie te o wyrazistym smaku, wiec kto wie, moze i ten by mi zasmakowal. Nie wiem tylko, czy odwaze sie zrobic...
Maggie - 2:28pm, Wtorek 17 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Margot mam nadzieje, ze ten bedzie jakas odmianÄ… po tamtych.
Veggie uprzedzenie uprzedzeniem, ale i tak lepiej zaczac od nerkowcowego albo migdalowego.
Maggie prawde powiedziawszy to ja zoltych serow praktycznie nie jadam, ale jak juz jem to faktycznie wole te wyraziste.
thiessa - 11:13pm, Wtorek 17 Wrzesień 2013.
top gay dating sites 2021
gay sneaker dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay ass eating dating board</a>
MichaelDof - 9:39pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com
I wanted to write you one very small remark to finally give thanks yet again for your spectacular information you've provided on this site. This has been certainly unbelievably open-handed of you to grant without restraint just what a number of people could have supplied as an ebook to generate some cash for their own end, especially considering that you might well have done it if you ever considered necessary. The inspiring ideas additionally acted to provide a great way to understand that other people online have the identical passion just as my own to know a lot more with respect to this problem. I'm certain there are thousands of more pleasurable sessions in the future for people who go through your blog post.
golden goose sliders - 2:23pm, Sobota 13 Maj 2023.http://www.goldengooseofficial.com/golden-goose-slide-c-17.html