
Fasolka szparagowa po tajsku
Autor: thiessa @ 6:45am, Piątek 13 Wrzesień 2013.
Nie mam pojęcia, czy Tajowie przyrządzają w ten sposób fasolkę szparagową, ale mogę z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że tak wyglądałby odpowiednik fasolki szparagowej z bułką tartą w wykonaniu nobliwej Tajki. Przepis wymyśliłam kilka lat temu i w sezonie przyrządzam go niemal codziennie. Fasolka może być dodatkiem do innego dania a można ją również zjeść jako samodzielne danie z dodatkiem ryżu jaśminowego. Taki zestaw często zabieram do pracy.
W tym roku zorientowałam się, że tego przepisu nie ma na blogu i w końcu postanowiłam zrobić fasolce zdjęcie, które z kolei przeleżało niemal dwa miesiące. U mnie na działce sezon na fasolkę szparagową już się skończył, pozostała jedynie wstęga, natomiast jest to przepis, z którego można z powodzeniem korzystać przez cały rok, używając fasolki mrożonej. Z tego też względu podaję proporcję dla wagi 450g, bo tyle zwykle waży jej opakowanie.
Fasolka szparagowa po tajsku
450g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (u mnie żółta),
1 cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 papryczka chilli posiekana,
2-3 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 łyżka sosu rybnego lub więcej zgodnie z preferencjami ( w wersji wege sojowego),
olej arachidowy do smażenia.
Fasolkę ugotować, uważając, żeby nie była za miękka. Powinna być jędrna, ale nie surowa. Jeśli chcemy mieć na talerzu poręczne porcje, w razie potrzeby fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i chilli i imbir, smażyć na sporym ogniu a kiedy cebula zrobi się szklista i przyrumieniona wrzucić ugotowaną fasolkę szparagową. Smażyć nadal mieszając przez 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym.
Komentarze
Zdecydowanie bardziej mi sie podoba niz nasza rodzima wersja z bulka tarta. Ja chyba po prostu nie lubie smazonej bulki tartej... Ale taka fasolke z checia bym zjadla!
Maggie - 3:25pm, Piątek 13 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Podoba mi siÄ™ taka wersja. Też coÅ› bÄ™dÄ™ dziÅ› kombinować z fasolkÄ… szparagowÄ…. Moja ulubiona wersja to gotowana fasolka wymieszana z podsmażonÄ… cebulÄ…, czosnkiem i pomidorami z dodatkiem Å›wieżej bazylii lub natki pietruszki, ale dziÅ› z innymi dodatkami chcÄ™ spróbować.
hania-kasia - 7:27am, Sobota 14 Wrzesień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Maggie ja nie jadam ani fasolii, ani kalafiora z bulka tarta, ale nie moge powiedziec, ze jej nie lubie, bo makaron z brokulami i bulka tarta nalezy do jednych z moich ulubionych.
Hania-kasia te wersje fasolki szparagowej tez lubie. Do pomidorow dodaje tymianku. To ponoc fasolka szparagowa po grecku:-)
thiessa - 7:16pm, Sobota 14 Wrzesień 2013.