<<Strona główna

Fasolka szparagowa po tajsku

Autor: thiessa @ 6:45am, Piątek 13 Wrzesień 2013.

Fasolka szparagowa po tajsku, Thai style green beans


Nie mam pojęcia, czy Tajowie przyrządzają w ten sposób fasolkę szparagową, ale mogę z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że tak wyglądałby odpowiednik fasolki szparagowej z bułką tartą w wykonaniu nobliwej Tajki. Przepis wymyśliłam kilka lat temu i w sezonie przyrządzam go niemal codziennie. Fasolka może być dodatkiem do innego dania a można ją również zjeść jako samodzielne danie z dodatkiem ryżu jaśminowego. Taki zestaw często zabieram do pracy.
W tym roku zorientowałam się, że tego przepisu nie ma na blogu i w końcu postanowiłam zrobić fasolce zdjęcie, które z kolei przeleżało niemal dwa miesiące. U mnie na działce sezon na fasolkę szparagową już się skończył, pozostała jedynie wstęga, natomiast jest to przepis, z którego można z powodzeniem korzystać przez cały rok, używając fasolki mrożonej. Z tego też względu podaję proporcję dla wagi 450g, bo tyle zwykle waży jej opakowanie.

Fasolka szparagowa po tajsku

450g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (u mnie żółta),
1 cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 papryczka chilli posiekana,
2-3 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 łyżka sosu rybnego lub więcej zgodnie z preferencjami ( w wersji wege sojowego),
olej arachidowy do smażenia.

Fasolkę ugotować, uważając, żeby nie była za miękka. Powinna być jędrna, ale nie surowa. Jeśli chcemy mieć na talerzu poręczne porcje, w razie potrzeby fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i chilli i imbir, smażyć na sporym ogniu a kiedy cebula zrobi się szklista i przyrumieniona wrzucić ugotowaną fasolkę szparagową. Smażyć nadal mieszając przez 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zdecydowanie bardziej mi sie podoba niz nasza rodzima wersja z bulka tarta. Ja chyba po prostu nie lubie smazonej bulki tartej... Ale taka fasolke z checia bym zjadla!

Maggie - 3:25pm, Piątek 13 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Podoba mi siÄ™ taka wersja. Też coÅ› bÄ™dÄ™ dziÅ› kombinować z fasolkÄ… szparagowÄ…. Moja ulubiona wersja to gotowana fasolka wymieszana z podsmażonÄ… cebulÄ…, czosnkiem i pomidorami z dodatkiem Å›wieżej bazylii lub natki pietruszki, ale dziÅ› z innymi dodatkami chcÄ™ spróbować.

hania-kasia - 7:27am, Sobota 14 Wrzesień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Maggie ja nie jadam ani fasolii, ani kalafiora z bulka tarta, ale nie moge powiedziec, ze jej nie lubie, bo makaron z brokulami i bulka tarta nalezy do jednych z moich ulubionych.

Hania-kasia te wersje fasolki szparagowej tez lubie. Do pomidorow dodaje tymianku. To ponoc fasolka szparagowa po grecku:-)

thiessa - 7:16pm, Sobota 14 Wrzesień 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów