
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fasolą, cukinią, patisonem i oliwą bazyliową
Autor: thiessa @ 6:55am, środa 11 Wrzesień 2013.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fasolą, cukinią, patisonem i oliwą bazyliową
Kolejna zupa i kolejny przepis Denisa Cottera. Zupa bardzo letnia a równocześnie treściwa. Mój Syn, który uwielbia wszelkie strączkowe był nią zachwycony a ja zapakowałam ją sobie i Małżonkowi na następny dzień do pracy. Zmieniłam trochę sposób wykonania i podaję przepis po zmianach. W oryginalnym przepisie cebulę i pomidory podsmaża się na patelni. U mnie pieką się razem z papryką. Zmieniłam też proporcje w oliwie bazyliowej. Jeśli zostanie nam jej trochę to można włożyć do lodówki i przyda się do skrapiania warzyw. U mnie zioła w oliwie, czy to natka, czy kolendra przez cały sezon letni stoją w lodówce w słoiczku. Są świetne do warzyw, które podaję rano do jajecznicy a nawet do skropienia pomidora na chlebie.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fasolą, cukinią, patisonem i oliwą bazyliową
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter
4 czerwone papryki,
4 pomidory,
2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki,
3 łyżki oliwy,
800ml wywaru warzywnego,
200g drobnej fasolki,
2 łyżki świeżego majeranku, lub łyżeczka suszonego,
drobno starta skórka z 1 cytryny oraz sok z 1/2 cytryny,
200g małej cukini, pokrojonej w cienkie plasterki (ja pokroiłam drobniej),
200g małych patisonów, przekrojonych na pół a następnie pokrojonych w plasterki,
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
4 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki,
sól do smaku.
Na oliwę bazyliową z chilli
30g świeżej bazylii (waga samych listków),
8 suszonych chilli bird's eye, zmielonych,
125 ml oliwy.
Fasolę moczyć przez noc, zmienić wodę i ugotować.
Przygotować oliwę bazyliową. Listki bazylii bardzo drobno posiekać i wymieszać z chilli i oliwą. Można użyć robota kuchennego. Odstawić na godzinę lub na dłużej.
Piekarnik nagrzać do 200C, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia paprykę i pomidory oraz cebulę posmarowaną oliwą. Piec do momentu, kiedy skórka z papryki zacznie ciemnieć. Pomidory wyjąć wcześniej. Paprykę włożyć do worka foliowego, zawiązać i pozostawić do przestudzenia. Oczyścić ze skórki oraz nasion. Pomidory obrać ze skóry. Upieczone warzywa zalać taką ilością bulionu, żeby zostały w całości przykryte. Gotować 10 minut a następnie zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię, patisony oraz czosnek i smażyć 5-6 minut. Wymieszać z ugotowaną fasolą, cebulką dymką, majerankiem i skórką startą z cytryny. Smażyć jeszcze przez minutę. Przyprawić solą i skropić sokiem z cytryny.
Zawartość patelni wymieszać z zupą. Można trochę odłożyć do ozdoby.
Zupę podawać skropiona oliwą bazyliową z chilli.
Komentarze
o jak świetna i fajnie wygląda
margot - 7:28am, środa 11 Wrzesień 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Faktycznie swietna! Idealna na schylek lata: smaki wprawdzie letnie, ale tresciwosc juz jesienna :)
Maggie - 10:36am, środa 11 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Ale pięknie wygląda!
Malwina Walicka - 11:49am, środa 11 Wrzesień 2013.http://nakrytystoliczek.blogspot.com/
I will prepare this soup for my friends next weekend! Thanks for the recipe
professional resume writer ser - 4:52pm, środa 10 Wrzesień 2014.http://resumewritingservice-s.com/