
Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym
Autor: thiessa @ 7:06am, Piątek 6 Wrzesień 2013.
Znacie Denisa Cottera? Założę się, że większość nigdy o nim nie słyszała. Nie jest on tak popularny jak Nigella, czy Jamie, ale w Irlandii jest znanym celebrytą. Ten szef kuchni nazywany jest ikoną wegetarianizmu i jest kimś ważnym dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Jego książkę mogę oglądać przez cały dzień analizując przepisy. Już same nazwy potraw, bardzo opisowe, zapowiadają kulinarną rozkosz. Podoba mi się niebanalne łączenie składników, nietypowe zestawienia warzyw i technik gotowania.
Denis nie radzi zastępować w tym przepisie papryki zielonej, papryka czerwoną, ponieważ danie posiada już wystarczającą ilość słodyczy. Jeśli nie mamy lub nie lubimy zielonej papryki można ją częściowo lub w całości zastąpić cukinią.
Ten przepis to kwintesencja odchodzącego lata. Jako bonus fasola czarne oczko, którą uwielbiam. A jako nuta egzotyki - mleko kokosowe.
Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym z chilli i tymiankiem
200 g suszonej fasoli czarne oczko, namoczonej przez noc i odsÄ…czonej,
2 średnie bakłażany, pokrojone na plastry,
2 łyżki oliwy, oraz dodatkowo do smarowania bakłażanów,
200g płaskiej fasolki szparagowej ( oryginale w kolorze zielonym u mnie żółtym), pokrojonej na 4 cm kawałki,
4-6 małych szalotek, posiekanych,
2-4 zielone chilli, posiekane,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżeczka kurkumy,
2 zielone papryki lub cukinie, lub po jednej papryce i cukini,
4-6 gałązek tymianku,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1 puszka mleka kokosowego,
sok z 1 limonki, do skropienia gotowej potrawy,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól do smaku.
Zagotować w garnku wodę, wrzucić fasolę czarne oczko i gotować przez godzinę, albo do momentu, kiedy będzie miękka.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Ułożyć plasterki bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio posmarowane oliwą. Opiekać ok. 20 minut, aż się zaczną brązowieć. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Zagotować w garnku wodę, wrzucić fasolkę szparagową i gotować 2 minuty. Osączyć i opłukać pod zimną wodą, żeby fasolka zachowała kolor. W przypadku fasolki żółtej nie ma takiej potrzeby. Jeśli fasolka nie jest bardzo młoda trzeba ją gotować trochę dłużej.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i smażyć przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, chilli, kolendrę i kurkumę. Smażyć kolejne 2 minuty. Wrzucić paprykę lub cukinię i smażyć przez 5 minut często mieszając. Dodać posiekane pomidory, mleko kokosowe i odsączoną fasolę czarne oczko. Zagotować, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować przez pół godziny. Wrzucić bakłażana i fasolkę szparagową. Wyjąć gałązki tymianku, przyprawić solą.
Przełożyć na talerze, skropić sokiem z limonki i posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Podawać z chlebem, ryżem lub kuskusem.
Komentarze
Faktycznie kwintesencja lata. Zapisuję. NIe ma wprawdzie fasoli czarne oczko, ale mam kilka innych, chyba nie będzie profanacją jeśli podmienię :)
Kinga - 1:31pm, Piątek 6 Wrzesień 2013.
Faktycznie nie sÅ‚yszaÅ‚am nic o Denisie... Podoba mi siÄ™ to danie i mam ochotÄ™ poznać wiÄ™cej jego przepisów. No i spróbować tej fasolki czarne oczko :)
mopswkuchni - 10:05pm, Sobota 7 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net
Kinga w zadnym razie nie bedzie profanacji. Dawaj co chcesz:-).
Mopswkuchni fasolka jak fasolka, smakiem niewiele sie rozni od innych fasolek, ale ladnie wyglada.
thiessa - 10:33pm, Niedziela 8 Wrzesień 2013.
My husband and i felt really glad when Louis could finish off his analysis with the ideas he gained through the blog. It's not at all simplistic just to always be giving away tips and tricks which usually men and women may have been making money from. We really fully understand we've got the blog owner to appreciate for that. All the explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships your site aid to engender - it's got many fantastic, and it's really leading our son in addition to us recognize that the idea is thrilling, and that is incredibly important. Many thanks for everything!
jordan 1 - 5:55am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.jordan1shoes.us
I would like to point out my appreciation for your generosity supporting folks that have the need for help with this concern. Your real commitment to passing the solution across appears to be incredibly significant and has consistently empowered individuals just like me to arrive at their pursuits. This helpful guideline can mean a whole lot a person like me and even further to my mates. Many thanks; from each one of us.
supreme hoodie - 12:10am, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.supreme.us.org