<<Strona główna

Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym

Autor: thiessa @ 7:06am, Piątek 6 Wrzesień 2013.

Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym, Black-eyed peas aubergines, green beans & peppers in chilli coconut & thyme


Znacie Denisa Cottera? Założę się, że większość nigdy o nim nie słyszała. Nie jest on tak popularny jak Nigella, czy Jamie, ale w Irlandii jest znanym celebrytą. Ten szef kuchni nazywany jest ikoną wegetarianizmu i jest kimś ważnym dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Jego książkę mogę oglądać przez cały dzień analizując przepisy. Już same nazwy potraw, bardzo opisowe, zapowiadają kulinarną rozkosz. Podoba mi się niebanalne łączenie składników, nietypowe zestawienia warzyw i technik gotowania.
Denis nie radzi zastępować w tym przepisie papryki zielonej, papryka czerwoną, ponieważ danie posiada już wystarczającą ilość słodyczy. Jeśli nie mamy lub nie lubimy zielonej papryki można ją częściowo lub w całości zastąpić cukinią.
Ten przepis to kwintesencja odchodzącego lata. Jako bonus fasola czarne oczko, którą uwielbiam. A jako nuta egzotyki - mleko kokosowe.

Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym z chilli i tymiankiem

200 g suszonej fasoli czarne oczko, namoczonej przez noc i odsÄ…czonej,
2 średnie bakłażany, pokrojone na plastry,
2 łyżki oliwy, oraz dodatkowo do smarowania bakłażanów,
200g płaskiej fasolki szparagowej ( oryginale w kolorze zielonym u mnie żółtym), pokrojonej na 4 cm kawałki,
4-6 małych szalotek, posiekanych,
2-4 zielone chilli, posiekane,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżeczka kurkumy,
2 zielone papryki lub cukinie, lub po jednej papryce i cukini,
4-6 gałązek tymianku,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1 puszka mleka kokosowego,
sok z 1 limonki, do skropienia gotowej potrawy,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól do smaku.

Zagotować w garnku wodę, wrzucić fasolę czarne oczko i gotować przez godzinę, albo do momentu, kiedy będzie miękka.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Ułożyć plasterki bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio posmarowane oliwą. Opiekać ok. 20 minut, aż się zaczną brązowieć. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Zagotować w garnku wodę, wrzucić fasolkę szparagową i gotować 2 minuty. Osączyć i opłukać pod zimną wodą, żeby fasolka zachowała kolor. W przypadku fasolki żółtej nie ma takiej potrzeby. Jeśli fasolka nie jest bardzo młoda trzeba ją gotować trochę dłużej.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i smażyć przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, chilli, kolendrę i kurkumę. Smażyć kolejne 2 minuty. Wrzucić paprykę lub cukinię i smażyć przez 5 minut często mieszając. Dodać posiekane pomidory, mleko kokosowe i odsączoną fasolę czarne oczko. Zagotować, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować przez pół godziny. Wrzucić bakłażana i fasolkę szparagową. Wyjąć gałązki tymianku, przyprawić solą.
Przełożyć na talerze, skropić sokiem z limonki i posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Podawać z chlebem, ryżem lub kuskusem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Faktycznie kwintesencja lata. Zapisuję. NIe ma wprawdzie fasoli czarne oczko, ale mam kilka innych, chyba nie będzie profanacją jeśli podmienię :)

Kinga - 1:31pm, Piątek 6 Wrzesień 2013.

Faktycznie nie sÅ‚yszaÅ‚am nic o Denisie... Podoba mi siÄ™ to danie i mam ochotÄ™ poznać wiÄ™cej jego przepisów. No i spróbować tej fasolki czarne oczko :)

mopswkuchni - 10:05pm, Sobota 7 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net


Kinga w zadnym razie nie bedzie profanacji. Dawaj co chcesz:-).
Mopswkuchni fasolka jak fasolka, smakiem niewiele sie rozni od innych fasolek, ale ladnie wyglada.

thiessa - 10:33pm, Niedziela 8 Wrzesień 2013.

My husband and i felt really glad when Louis could finish off his analysis with the ideas he gained through the blog. It's not at all simplistic just to always be giving away tips and tricks which usually men and women may have been making money from. We really fully understand we've got the blog owner to appreciate for that. All the explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships your site aid to engender - it's got many fantastic, and it's really leading our son in addition to us recognize that the idea is thrilling, and that is incredibly important. Many thanks for everything!

jordan 1 - 5:55am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.jordan1shoes.us

I would like to point out my appreciation for your generosity supporting folks that have the need for help with this concern. Your real commitment to passing the solution across appears to be incredibly significant and has consistently empowered individuals just like me to arrive at their pursuits. This helpful guideline can mean a whole lot a person like me and even further to my mates. Many thanks; from each one of us.

supreme hoodie - 12:10am, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.supreme.us.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów