<<Strona główna

Bakłażany zapiekane z ziołami

Autor: thiessa @ 6:51am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.

Bakłażany zapiekane z ziołami, Eggplant baked with herbs

To jeden z tych przepisów, które długo czekały na realizację z niewiadomego właściwie powodu. Wszystkie potrzebne do niego składniki mam zawsze w okresie letnim w swojej kuchni a zioła na działce i na balkonie. Mozzarella w tym przepisie może być zastąpiona dowolnym serem żółtym a nawet fetą.
Bardzo dobry pomysł na lunch, przekąskę, czy kolację.

Bakłażany zapiekane z ziołami
Żródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl

2 podłużne, wąskie bakłażany, przekrojone na pół,
1 cebula, posiekana,
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej,
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
4 gałązki tymianku, listki oberwane od łodyżek,
6 listków szałwi, posiekanych,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 czerwona papryczka chilli posiekana,
2 łyżki oliwy,
250g mozzarelli, pokrojonej na plasterki,
sól do smaku.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bakłażany skórką do góry i piec w 200C przez 20 minut, aż będą miękkie. Jeśli jest taka potrzeba zapiekać dłużej.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, kiedy zmięknie dodać czosnek i chilli. Smażyć chwilę i wymieszać z ziołami. Posolić do smaku.
Bakłażany posolić, posmarować masą ziołową i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut, aż ser się stopi.
Podawać gorące lub, gdy nieco ostygną.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, dostałam ślinotoku, matko...;-) Jakie cudowne:-)

Marzena - 8:01am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Swietne to nadzienie, pachnace i aromatyczne... Az mnie korci, zeby kupic baklazany i przetestowac :)

Maggie - 10:46am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Same zioła prawie, tak przygotowane bakłażany muszą być bardzo aromatyczne. Zazdroszczę Ci tej książki ;)

mopswkuchni - 3:51pm, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net

Hej Thiessa, a czy bakłażany po upieczeniu są na tyle miękkie, ze można je jeść swobodnie łyżeczką, czy też je się krojąc nożem i widelcem?

Kinga - 1:31pm, Piątek 6 Wrzesień 2013.

Kinga zalezy od stopnia wypieczenia. Jesli robie baba ghanous to pieke bardzo dlugo i wtedy miazsz jest bardzo kremowy i miękki. Jesli mniej wypieczone to skorka tak nie odstaje i jest w miare zwiezly, tak, ze mozna np. kroic na plasterki.
Akurat w tym daniu noz przyda sie raczej do krojenia sera niz do baklazana.

thiessa - 10:37pm, Niedziela 8 Wrzesień 2013.

hello guos 9128738516

cialis buy cialis - 6:18am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

This really answered my drawback, thanks!

hermes outlet - 11:00pm, środa 24 Maj 2023.https://www.nasseej.com/wall/user/Hermesoutlet

I enjoy you because of your own hard work on this site. My aunt enjoys conducting investigation and it's easy to see why. A number of us know all regarding the lively manner you render rewarding items on your blog and as well recommend contribution from website visitors on that subject matter then our daughter is truly discovering a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are conducting a wonderful job.

bapesta - 5:34pm, Wtorek 6 Czerwiec 2023.http://www.bape-shoes.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów