
Bakłażany zapiekane z ziołami
Autor: thiessa @ 6:51am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.
To jeden z tych przepisów, które długo czekały na realizację z niewiadomego właściwie powodu. Wszystkie potrzebne do niego składniki mam zawsze w okresie letnim w swojej kuchni a zioła na działce i na balkonie. Mozzarella w tym przepisie może być zastąpiona dowolnym serem żółtym a nawet fetą.
Bardzo dobry pomysł na lunch, przekąskę, czy kolację.
Bakłażany zapiekane z ziołami
Żródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
2 podłużne, wąskie bakłażany, przekrojone na pół,
1 cebula, posiekana,
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej,
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
4 gałązki tymianku, listki oberwane od łodyżek,
6 listków szałwi, posiekanych,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 czerwona papryczka chilli posiekana,
2 łyżki oliwy,
250g mozzarelli, pokrojonej na plasterki,
sól do smaku.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bakłażany skórką do góry i piec w 200C przez 20 minut, aż będą miękkie. Jeśli jest taka potrzeba zapiekać dłużej.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, kiedy zmięknie dodać czosnek i chilli. Smażyć chwilę i wymieszać z ziołami. Posolić do smaku.
Bakłażany posolić, posmarować masą ziołową i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut, aż ser się stopi.
Podawać gorące lub, gdy nieco ostygną.
Komentarze
Thiesso, dostałam ślinotoku, matko...;-) Jakie cudowne:-)
Marzena - 8:01am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Swietne to nadzienie, pachnace i aromatyczne... Az mnie korci, zeby kupic baklazany i przetestowac :)
Maggie - 10:46am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Same zioła prawie, tak przygotowane bakłażany muszą być bardzo aromatyczne. Zazdroszczę Ci tej książki ;)
mopswkuchni - 3:51pm, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net
Hej Thiessa, a czy bakłażany po upieczeniu są na tyle miękkie, ze można je jeść swobodnie łyżeczką, czy też je się krojąc nożem i widelcem?
Kinga - 1:31pm, Piątek 6 Wrzesień 2013.
Kinga zalezy od stopnia wypieczenia. Jesli robie baba ghanous to pieke bardzo dlugo i wtedy miazsz jest bardzo kremowy i miękki. Jesli mniej wypieczone to skorka tak nie odstaje i jest w miare zwiezly, tak, ze mozna np. kroic na plasterki.
Akurat w tym daniu noz przyda sie raczej do krojenia sera niz do baklazana.
thiessa - 10:37pm, Niedziela 8 Wrzesień 2013.
hello guos 9128738516
cialis buy cialis - 6:18am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com
This really answered my drawback, thanks!
hermes outlet - 11:00pm, środa 24 Maj 2023.https://www.nasseej.com/wall/user/Hermesoutlet
I enjoy you because of your own hard work on this site. My aunt enjoys conducting investigation and it's easy to see why. A number of us know all regarding the lively manner you render rewarding items on your blog and as well recommend contribution from website visitors on that subject matter then our daughter is truly discovering a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are conducting a wonderful job.
bapesta - 5:34pm, Wtorek 6 Czerwiec 2023.http://www.bape-shoes.com