<<Strona główna

Bakłażany zapiekane z ziołami

Autor: thiessa @ 6:51am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.

Bakłażany zapiekane z ziołami, Eggplant baked with herbs

To jeden z tych przepisów, które długo czekały na realizację z niewiadomego właściwie powodu. Wszystkie potrzebne do niego składniki mam zawsze w okresie letnim w swojej kuchni a zioła na działce i na balkonie. Mozzarella w tym przepisie może być zastąpiona dowolnym serem żółtym a nawet fetą.
Bardzo dobry pomysł na lunch, przekąskę, czy kolację.

Bakłażany zapiekane z ziołami
Żródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl

2 podłużne, wąskie bakłażany, przekrojone na pół,
1 cebula, posiekana,
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej,
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
4 gałązki tymianku, listki oberwane od łodyżek,
6 listków szałwi, posiekanych,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 czerwona papryczka chilli posiekana,
2 łyżki oliwy,
250g mozzarelli, pokrojonej na plasterki,
sól do smaku.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bakłażany skórką do góry i piec w 200C przez 20 minut, aż będą miękkie. Jeśli jest taka potrzeba zapiekać dłużej.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, kiedy zmięknie dodać czosnek i chilli. Smażyć chwilę i wymieszać z ziołami. Posolić do smaku.
Bakłażany posolić, posmarować masą ziołową i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut, aż ser się stopi.
Podawać gorące lub, gdy nieco ostygną.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, dostałam ślinotoku, matko...;-) Jakie cudowne:-)

Marzena - 8:01am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Swietne to nadzienie, pachnace i aromatyczne... Az mnie korci, zeby kupic baklazany i przetestowac :)

Maggie - 10:46am, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Same zioła prawie, tak przygotowane bakłażany muszą być bardzo aromatyczne. Zazdroszczę Ci tej książki ;)

mopswkuchni - 3:51pm, Czwartek 5 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net

Hej Thiessa, a czy bakłażany po upieczeniu są na tyle miękkie, ze można je jeść swobodnie łyżeczką, czy też je się krojąc nożem i widelcem?

Kinga - 1:31pm, Piątek 6 Wrzesień 2013.

Kinga zalezy od stopnia wypieczenia. Jesli robie baba ghanous to pieke bardzo dlugo i wtedy miazsz jest bardzo kremowy i miękki. Jesli mniej wypieczone to skorka tak nie odstaje i jest w miare zwiezly, tak, ze mozna np. kroic na plasterki.
Akurat w tym daniu noz przyda sie raczej do krojenia sera niz do baklazana.

thiessa - 10:37pm, Niedziela 8 Wrzesień 2013.

hello guos 9128738516

cialis buy cialis - 6:18am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów