
Wieżyczki z mozzarelli z pesto cukiniowym
Autor: thiessa @ 7:13am, Wtorek 3 Wrzesień 2013.
To bardzo efektowne danie i można je podać jako przystawkę na proszonym obiedzie lub jako dodatek do innych dań. Porcje są tak małe, że na samodzielny posiłek niestety nie wystarczą. Chyba, że zwiekszymy porcje. Z podanego przepisu wychodzą cztery wieżyczki.
Przepis z mojej ulubionej książki "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelii Schinharl.
Jako bonus zdjęcie z pierwszego wykoniania. Rok 2007.
Wieżyczki z mozzarelli z pesto cukiniowym, Courgette and mozzarella towels
2 młode cukinie (ok. 200g),
1 czerwona papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek bazylii,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
250 g mozzarelli,
2 łyżeczki małych kaparów.
Cukinię, czosnek, chilli, z grubsza posiekać. Wrzucić do robota kuchennego, dodać listki bazylii, oliwę, sok z cytryny i zmiksować. Konsystencja pesto nie powinna być zupełnie płynna, tylko powinna zawierać małe kawałki cukinii. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przekładać na zmianę mozzarellę oraz pesto tworząc piętrowe kanapki.
Komentarze
Ciekawie się patrzy na to zdjęcie sprzed kilku lat, w porównaniu z tym nowym :) Widać jak umiejętności fotograficzne poszły w górę ;)
Przepis chętnie wypróbuję, aczkolwiek chyba zamienię oliwę na olej rzepakowy - jakoś gorzka oliwa mi nie do końca pasuje do cukinii, olej jest bardziej neutralny w smaku :)
gruszka - 11:58am, Wtorek 3 Wrzesień 2013.http://gruszkazfartuszka.pl/
Gruszka umiejetnosci na pewno, ale sprzet sie zmienil. Kiedys czlowiek chocby ze skory wychodzil, pewne rzeczy byly nie do przeskoczenia.
Jakis olej o neutralnym smaku, jak np. z pestek winogron to dobry pomysl.
thiessa - 4:17pm, Wtorek 3 Wrzesień 2013.
Prezentują się świetnie i na pewno tak smakują ;)
Nashelly - 6:41pm, Wtorek 3 Wrzesień 2013.http://gingerbreath.blox.pl
Alez ewolucja zdjeciowa! Az milo popatrzec :)
Wiezyczki faktycznie elegancko wygladaja.
Maggie - 8:57am, środa 4 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Mój mąż przepada za mozzarella, ja nie jestem jej wielką fanką przez jej mdły smak. W takim wydaniu na pewno nie jest mdła ;)
mopswkuchni - 2:08pm, środa 4 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net