
Escalivada
Autor: thiessa @ 7:05am, Poniedziałek 2 Wrzesień 2013.
Zdarzało mi się już wcześniej, zwłaszcza za czasów, kiedy jeszcze nie blogowałam, że po obejrzeniu jakiegoś przepisu na Galerii Potraw błyskawicznie przystąpiłam do jego realizacji. Tym razem po wizycie na blogu Maggie doszłam do wniosku, że biegnę do kuchni. Nie było się nad czym zastanawiać, zwłaszcza, że jest to przepis pewniak, podobny do ratatuji, ormiańskiego baba ghanoush oraz gruzińskiej adzhapsandali.
Escalivada jest rodzajem katalońskiej sałatki, przygotowywanej z warzyw upieczonych w popiele lub grillowanych. Warzywa powinny przeniknąć smakiem dymu. Nazwa potrawy pochodzi od katalońskiego słowa escalivar, oznaczającego gotowanie w popiele.
Najczęściej do przyrządzenia escalivady używa się bakłażanów, cukini, pomidorów i papryki, ale występują też wersje zawierające inne warzywa, np. cebulę lub ziemniaki. Współcześnie escalivadę dość często przygotowuje się także w piekarniku. Upieczone warzywa podaje się pokrojone w długie wąskie paski, skropione oliwą z oliwek i posypane czosnkiem i solą.
Escalivada może być podawana jako przystawka lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Moja wersja jest dietetyczna. Zamiast połową szklanki oliwy zadowalam się jedną łyżką. Nie dodałam też octu, bo nie lubię.
Escalivada
Źródło
1 średni bakłażan,
1 duża papryka,
1 mała cebula,
3-4 pomidory lima,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz, do smaku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka octu sherry (dajcie, jeśli chcecie).
Bakłażana, paprykę, cebule i pomidory ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około godziny, aż będą całkiem miękkie. Jeśli jest taka potrzeba pomidory można wyjąć wcześniej a resztę nadal zapiekać. Zdjąć skórki z warzyw i oczyścić paprykę z nasion. Posiekać miąższ, dodać oliwę i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem sherry.
Komentarze
Smakowicie u ciebie wyglada! Jestem bardzo ciekawa, czy taka z warzywami pieczonymi w popiele smakuje inaczej. Moze kiedys bedzie mi dane sprobowac :)
Maggie - 10:03am, Poniedziałek 2 Wrzesień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Wygląda niezwykle apetycznie. Osobiście ją uwielbiam. Przygotowuję troszkę inaczej, bo część warzyw grilluję. Aż zgłodniałam :)
Panna Malwinna - 11:21am, Poniedziałek 2 Wrzesień 2013.
Maggie moge sobie tylko wyobrazic. Jadlam tylko jeden raz w Indiach baklazana, ktory byl opalany ogniem i chociaz nie z popiolu mial fajny dymny posmak. Mysle, ze tutaj byloby podobnie.
Panna Malwinna ja niestety nie ma piekarnika z funkcja grill a na zewnatrz to juz troche dla mnie za zimno, zeby w weekendy grillowac:-) Chyba, ze na patelni grillowej, ale to tez wersja bez posmaku dymu.
thiessa - 12:44pm, Poniedziałek 2 Wrzesień 2013.
Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie, ba pieczona papryka to jest dla mnie mega odkrycie! Fajnie, że też ją przygotowałaś ;)
mopswkuchni - 2:06pm, środa 4 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net