<<Strona główna

Prowansalska zupa rybna

Autor: thiessa @ 7:12am, Piątek 30 Sierpień 2013.

Prowansalska zupa rybna, Provence fish soup

Jeszcze trochę i każdy z nas zacznie marzyć o talerzu takiej rozgrzewającej zupy po powrocie do domu. Nie dość, że pożywna to jeszcze w kolorach lata.
Zupa rybna w tym wydaniu posmakuje na pewno nawet tym, którym się wydaje, że zupy rybnej nie lubią, chociaż pewnie niektórzy będą musieli wyeliminować nasiona kopru włoskiego. Dla mnie ich dodatek to dodatkowy urok zupy.
Przepis z mojej ulubionej i niezawodnej książki "Zupy" Carole Clements.

Prowansalska zupa rybna


2 łyżki oliwy,
2 małe cebule, drobno posiekane,
1 mały por, pokrojony na cienkie plasterki,
1 mała marchewka, drobno pokrojona,
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,
1 mała bulwa kopru włoskiego, drobno posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1,2 l wody, lub mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości zupy,
1 puszka pomidorów,
1 listek laurowy,
szczypta utłuczonego w moździerzu nasion kopru włoskiego,
2 paski skórki pomarańczowej,
1/4 łyżeczki szafranu,
350 filetów rybnych,
sól i pieprz do smaku,
grzanki czosnkowe do podania.

Rozgrzać olej w garnku ustawionym na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i dusić do momentu, kiedy będzie szklista od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać por, marchew, seler, koper włoski i czosnek. Dusić około 5 minut, aż por będzie miękki.
Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować 1 minutę. Następnie dodać wodę, pomidory, koper włoski w proszku, listek laurowy, szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut. Warzywa powinny być miękkie. Włożyć rybę i gotować do momentu, kiedy zacznie się rozpadać. Usunąć skórki pomarańczy i liść laurowy. Zupę zmiksować, przelać z powrotem do garnka, przyprawić solą i pieprzem i podgrzać.
Podawać z grzankami czosnkowymi.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

zupa rybna ciÄ…gle przede mnÄ…, a chętnie zjadłabym taka u ciebie. przepis lÄ…duje w ulubionych.

bernadeta - 8:25am, Piątek 30 Sierpień 2013.http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

Zupa rybna to coś co uwielbiam , niestety rzadko jem. Jeszcze nigdy nie robłlam samodzielnie żadnej wersji, muszę to zmienić :)

Ola Wilczek - 11:23am, Piątek 30 Sierpień 2013.http://wilczyapetyt.com.pl

Polecam rowniez uwadze marokanska zupe rybna http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=230 jest przepyszna i jest jakas alternatywa. Co dwie zupy to nie jedna.

thiessa - 4:02pm, Piątek 30 Sierpień 2013.

A wiesz, ja tez juz zaczelam znow rozgrzewac sie zupami. Ta szalenie mi sie podoba, a i od specyficznego smaku nasion fenkula nie stronie :)

Maggie - 5:21pm, Piątek 30 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Ha ha, znam tÄ… zupę, robiłam jÄ… i lubię też. Nie mogę do niej wrócić, bo ciÄ…gle mam tyle nowych przepisow w kolejce do wypróbowania:)

Kinga - 10:24pm, Piątek 30 Sierpień 2013.

Kinga pamietam i chyba nawet ja skomentowalam u Ciebie, ze jakos ja przegapilam w tej ksiazce:-) Ja robilam ja jeszcze w kwietniu i tak jakos wykopalam zdjecie.

thiessa - 6:30pm, Sobota 31 Sierpień 2013.

Też mam tę ksiÄ…żeczkę, muszę jÄ… odkurzyć i coś z niej przygotować, bo uwielbiam zupy. Rybnej nie jadłam, pora to zmienić.

mopswkuchni - 1:28pm, Niedziela 1 Wrzesień 2013.http://mopswkuchni.net

Mops w kuchni ja uwielbiam te ksiazke. Przerobilam ja niemal od deski do deski i wiele zup weszlo do stalego domowego repertuaru.

thiessa - 2:32pm, Niedziela 1 Wrzesień 2013.

czym można zastąpić wino?

ewelina - 1:49pm, Poniedziałek 2 Wrzesień 2013.

Thank you for all of the hard work on this blog. My mom really loves conducting investigation and it's easy to understand why. All of us know all regarding the compelling form you produce very important ideas by means of this blog and as well as invigorate participation from website visitors on that topic plus our favorite girl is certainly studying a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You're the one carrying out a really good job.

jordan outlet - 9:37am, Piątek 19 Maj 2023.http://www.jordans-shoes.us.org

I would like to convey my admiration for your kindness giving support to persons who really need assistance with that idea. Your real dedication to passing the message along appeared to be wonderfully functional and has specifically permitted many people much like me to attain their aims. This insightful help and advice indicates much to me and even further to my office workers. Thank you; from all of us.

goyard bag - 8:21pm, Piątek 26 Maj 2023.http://www.goyardsoutlet.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów