<<Strona główna

Fresco de piña con arroz - Napój z ananasa i ryżu

Autor: thiessa @ 7:18am, środa 28 Sierpień 2013.

 Fresco de piña con arroz, Pineapple and rice drink


Nie należę do zwolenniczek jakichkolwiek napojów. Jestem zdania, że pragnienie najlepiej gasi woda a owoce lepiej zjeść w całości niż wyciskać z nich soki. Jednak dla napojów zwanych w Ameryce Środkowej fresco zawsze jestem w stanie zrobić wyjątek, traktując je raczej jako deser, niż coś, co ma ugasić pragnienie.
Napoje te są jedyne w swoim rodzaju i chyba nigdzie indziej na świecie niespotykane a przynajmniej ja się z nimi nie spotkałam. Podstawowa receptura przewiduje zmiksowanie jednego rodzaju owocu z wodą i podanie go z dużą ilością lodu.
Fresco de piña con arroz jest bardzo popularne w Nikaragui. Wolałam zachować oryginalną nazwę, ponieważ jest ona w zasadzie nazwą własną i pod takową należy jej szukać w internecie. Różni się od innych napojów typu fresco tym, że posiada dodatek ryżu, co czyni go nieco podobnym do horchaty, o której mowa będzie innym razem.
Ten napój to okazja, żeby wykorzystać obierki z ananasa, które zawsze wyrzucamy. Możecie użyć takiej ilości cukru, która będzie Wam odpowiadać. Oryginalnie na tę ilość płynu trzeba dodać ok. 1 1/2 szklanki, zatem sporo. Ja zastąpiłam cukier słodzikiem. W oryginale używa się nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej lub palmy, zwanego panelą.

Fresco de piña con arroz

1/2 szklanki ryżu (polecam jaśminowy),
obierki z 1 małego ananasa,
3 goździki,
10 cm kawałek kory cynamonu (najlepiej z Ameryki, ma zupełnie inny smak)
20 tabletek słodziku lub ok. 1 1/2 szklanki cukru,
2l wody.

Obierki z ananasa i ryż gotować na średnim ogniu razem z korą cynamonu i goździkami przez pół godziny, ostudzić i zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dopełnić do objętości 2l. Po wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Podawać z lodem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nie dziwiÄ™ siÄ™, że zrobiÅ‚aÅ› wyjÄ…tek - ten napój naprawdÄ™ wyglÄ…da i brzmi smakowicie ;-)

magda - 7:36am, środa 28 Sierpień 2013.http://www.tastyy.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów