
Fresco de piña con arroz - Napój z ananasa i ryżu
Autor: thiessa @ 7:18am, środa 28 Sierpień 2013.
Nie należę do zwolenniczek jakichkolwiek napojów. Jestem zdania, że pragnienie najlepiej gasi woda a owoce lepiej zjeść w całości niż wyciskać z nich soki. Jednak dla napojów zwanych w Ameryce Środkowej fresco zawsze jestem w stanie zrobić wyjątek, traktując je raczej jako deser, niż coś, co ma ugasić pragnienie.
Napoje te są jedyne w swoim rodzaju i chyba nigdzie indziej na świecie niespotykane a przynajmniej ja się z nimi nie spotkałam. Podstawowa receptura przewiduje zmiksowanie jednego rodzaju owocu z wodą i podanie go z dużą ilością lodu.
Fresco de piña con arroz jest bardzo popularne w Nikaragui. Wolałam zachować oryginalną nazwę, ponieważ jest ona w zasadzie nazwą własną i pod takową należy jej szukać w internecie. Różni się od innych napojów typu fresco tym, że posiada dodatek ryżu, co czyni go nieco podobnym do horchaty, o której mowa będzie innym razem.
Ten napój to okazja, żeby wykorzystać obierki z ananasa, które zawsze wyrzucamy. Możecie użyć takiej ilości cukru, która będzie Wam odpowiadać. Oryginalnie na tę ilość płynu trzeba dodać ok. 1 1/2 szklanki, zatem sporo. Ja zastąpiłam cukier słodzikiem. W oryginale używa się nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej lub palmy, zwanego panelą.
Fresco de piña con arroz
1/2 szklanki ryżu (polecam jaśminowy),
obierki z 1 małego ananasa,
3 goździki,
10 cm kawałek kory cynamonu (najlepiej z Ameryki, ma zupełnie inny smak)
20 tabletek słodziku lub ok. 1 1/2 szklanki cukru,
2l wody.
Obierki z ananasa i ryż gotować na średnim ogniu razem z korą cynamonu i goździkami przez pół godziny, ostudzić i zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dopełnić do objętości 2l. Po wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Podawać z lodem.
Komentarze
Nie dziwiÄ™ siÄ™, że zrobiÅ‚aÅ› wyjÄ…tek - ten napój naprawdÄ™ wyglÄ…da i brzmi smakowicie ;-)
magda - 7:36am, środa 28 Sierpień 2013.http://www.tastyy.blogspot.com