<<Strona główna

Bakłażany z sałatką pomidorowo-paprykowo-fistaszkową

Autor: thiessa @ 6:41am, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.

Bakłażany z sałatką pomidorowo-paprykowo—fistaszkową, Eggplant with tomato, pepper and peanut salad


Ta sałatka to kolejna propozycja z ulubionej letniej książki "Potrawy z cukini i bakłażanów" Cornelii Schinharl. Sałatka jest mocno limonkowa, aromatyczna od kolendry i chrupiąca od orzechów. Zjadamy ją wydłubując z bakłażanowych miseczek, przy okazji zgarniając smakowity ich miąższ. Ponieważ będą nam potrzebne tylko bakłażanowe "skorupki" to, co wydrążymy z połówek bakłażanów możemy pokroić i dodać do naszej sałatki, albo tak jak zrobiłam ja, przeznaczyć na inna sałatkę. Wydrążyły zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy równocześnie z wydrążonymi bakłażanami.

Bakłażany z sałatką pomidorowo-paprykowo-fistaszkową
4 małe bakłażany ok. 800g,
4 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku,
1 czerwona papryka, pokrojona w drobnÄ… kostkÄ™,
1 czerwona papryczka chilli, posiekana,
2 mięsiste pomidory, pokrojone w kostkę,
2 cebule, posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
kilka gałązek kolendry, posiekanej,
sok z 1 limonki,
1 łyżeczka syropu z agawy (można dodać szczyptę cukru, albo nie dodawać niczego),
100g prażonych orzechów ziemnych, posiekanych.

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki i wykroić ze środka miąższ. Posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem i piec przez ok. 20 minut, do momentu, kiedy przestaną być surowe. W trakcie pieczenia raz przewrócić.
Składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem i nałożyć do upieczonych połówek bakłażanów. Jeśli nie będziemy jeść sałatki natychmiast po zrobieniu lepiej nie dodawać orzechów do środka a jedynie posypać nimi wierzch sałatki. Jeść bez skórek.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

WidzÄ™, że nie stosujesz zabiegu z posypywaniem najpierw bakÅ‚ażanów solÄ… i czekaniem aż puszczÄ… sok i goryczkÄ™. Ja zawsze tak robiÄ™, ale ostatnio zauważyÅ‚am, że to może być przyczynÄ… ich gumowatoÅ›ci później. Co o tym sÄ…dzisz? Przepis bardzo mi siÄ™ podoba i chciaÅ‚abym, abyÅ› dodaÅ‚a go do mojej akcji z psiankami :)

mopswkuchni - 11:18am, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net

Mopswkuchni nigdy nie sole i nie czekam. Obecnie baklazany nie maja wcale goryczki, wiec zabieg jest zbyteczny. W sporadycznych przypadkach zabieg ma sens jesli baklazan ma byc smazony. Taki wczesniej nasolony nie chlonie tluszczu w takich ilosciach, chociaz ja mam na to taki sposob, ze smaruje oliwa uzywajac pedzelka do ciasta i tez nie jest tlusty.
Przepis oczywiscie jest do Twojej akcji, tylko rano nie mam czasu czekac, az przepis sie opublikuje na agregatorze i dodawac, dlatego robie to po pracy:-)

thiessa - 4:59pm, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.

Dzięki za odpowiedź. Ja już nigdy nie będę robić tego zabiegu, bo dziś upiekłam w piekarniku na baba ghanoush bez wcześniejszego solenia i czekania i wyszedł rewelacja. Najpierw tak jak piszesz posmarowałam go olejem pędzelkiem i lekko posoliłam.
Myślałam, że zapomniałaś o akcji, więc wolałam się przypomnieć :P Ja mam ten plus, że pracuję w domu, choć to nie jest do końca taki plus ;)

mopswkuchni - 7:11pm, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net

Swietne danie, faktycznie bardzo letnie. Podobnie jak ty, nie widze sensu w soleniu baklazanow, bo jeszcze sie nie zetknelam z gorzkim egzemplarzem :)

Maggie - 12:29pm, Wtorek 27 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Ależ to apetycznie wyglÄ…da! :) Przepis wyglÄ…da na Å‚aty wiÄ™c bÄ™dÄ™ próbowaÅ‚!

MichaÅ‚ - 10:50pm, Wtorek 27 Sierpień 2013.http://jedzmy-zdrowo.pl

Maggie ja sie spotkalam, ale byly to miniaturowe wersje azjatyckie.

Michal bedzie mi milo, kiedy dasz znac jak zrobisz.

thiessa - 9:52pm, środa 28 Sierpień 2013.

Thanks for all your effort on this blog. My mum delights in carrying out internet research and it's easy to understand why. All of us notice all about the compelling manner you provide useful suggestions on this website and as well as increase participation from others about this subject and our favorite girl has always been being taught a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You are always conducting a wonderful job.

yeezy - 10:58pm, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.yeezy-shoes.us.org

I'm also commenting to let you know what a terrific encounter my wife's girl experienced going through your blog. She even learned several details, which include what it is like to have an excellent helping nature to let certain people quite simply learn a variety of multifaceted subject matter. You undoubtedly surpassed our own expected results. Thank you for delivering the necessary, trusted, edifying and unique tips about this topic to Tanya.

off white outlet - 11:29pm, Czwartek 1 Czerwiec 2023.http://www.offwhite.us.org

My husband and i were really joyous that Peter managed to do his reports because of the ideas he made using your web site. It's not at all simplistic just to always be giving freely tactics that many many people could have been making money from. So we take into account we now have the blog owner to appreciate because of that. Those explanations you've made, the simple web site navigation, the friendships you can make it easier to create - it is many astonishing, and it's assisting our son and the family feel that that issue is exciting, and that's unbelievably indispensable. Many thanks for the whole lot!

nike sb dunk high - 4:22am, Piątek 23 Czerwiec 2023.http://www.sbdunk.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów