
Sałatka z głąbigroszku
Autor: thiessa @ 6:52am, Czwartek 22 Sierpień 2013.
W wielu egzotycznych kuchniach jest stosowane nieznane u nas zupełnie warzywo strączkowe, nazywające się po angielsku "winged beans" (skrzydlata fasola). Ma ono strączki o specyficznym smaku, więc żeby ich spróbować kiedyś usiłowałam na swojej działce wyhodować tę roślinę, korzystając z nasion kupionych wysyłkowo w USA. Próba ta nie powiodła się – rośliny skiełkowały w domu, ale po przesadzeniu nie chciały rosnąć i wydawać plonów. Prawdopodobnie polski klimat jest zbyt różny od klimatu Papui Nowej Gwinei, skąd wywodzi się ten gatunek.
Dlatego ogromnie się zdziwiłam, gdy dostrzegłam, że jeden z polskich producentów nasion zaczął sprzedawać nasiona podobnej rośliny z naszej strefy klimatycznej zwanej głąbigroszkiem szkarłatnym. Od swojego kuzyna różni się kolorem kwiatów, który jest – jak nazwa wskazuje – szkarłatny, podczas gdy "winged beans" ma kwiaty białe. Strąki wyglądają tak samo z tą różnicą, że są o wiele mniejsze. Czy różnią się smakiem, trudno powiedzieć. Strąki trzeba zrywać, kiedy są bardzo młode, w przeciwnym wypadku, tak jak fasolka szparagowa zrobią się łykowate. Podobno najlepsze są te, które mają mniej niż jeden cal, a ich smak przypomina szparagi.
Strączki zebrane na działce postanowiłam przeznaczyć na klasyczną sałatkę, pochodzącą ze środkowej Tajlandii, zwaną yum tua pu.
Głąbigroszek można zastąpić w tej sałatce strączkami groszku cukrowego.
Składniki na 2 porcje:
źródło
2 szklanki głąbigroszku,
2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, posiekanych,
3/4 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości,
2 jajka, ugotowane na twardo,
1/4 szklanki prażonego kokosa,*
1 łyżka soku z limonki,
2 łyżki nam prik pao (dżem z prażonego chilli, rosted chilli paste),
2 łyżki pasty tamaryndowej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody i przetartej przez sitko,
1 -1 1/2 łyżki soku rybnego,
1 łyżeczka cukru palmowego,
6 krewetek,
2 łyżki azjatyckiej szalotki pokrojonej w plasterki lub czerwonej cebuli.
Szalotki smażyć w takiej ilości oleju, żeby cała była nim przykryta na złotobrązowy kolor i na chrupko. Uważać, żeby jej nie przypalić i wyjąć z oleju zanim uzyskają brązową barwę. W tym samym oleju usmażyć chilli, aż zbrązowieją.
Głębi groszek wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około minuty. Powinien nabrać intensywnej barwy i pozostać chrupiący. Spłukać pod zimną wodą, odciąć końcówki i pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm,
W garnku zagotować mleko kokosowe, wrzucić krewetki i gotować do momentu, kiedy zmienią barwę na różową. Jeśli używamy krewetek już ugotowanych należy je jedynie podgrzać. Wyłączyć ogień, dodać cukier palmowy, przetartą pastę tamaryndową, podprażone chilli, sok z limonki, sok rybny, orzechy i kokos. Dobrze wymieszać i na koniec dodać głębi groszek.
Przełożyć sałatkę na talerze, przyozdobić jajkami pokrojonymi na ćwiartki lub plasterki i posypać szalotką.
*W przypadku braku dostępu do świeżego kokosa autorzy przepisu nie radzą zastępować go wiórkami kokosowymi a po prostu pominąć. Nie jestem, jakimś ortodoksem, ale akurat miałam kawałek orzecha kokosowego, z którego robiłam mleko. Posiekałam go w cieniutki słupki i podprażałam na suchej patelnii, aż do uzyskania lekko brązowej barwy. Prawdę powiedziawszy nie czuje zasadniczej różnicy pomiędzy użyciem kokosa w takiej formie a smakiem, który byśmy uzyskali poprzez dodanie wiórków kokosowyych, które również przed użyciem można podprażyć.
Komentarze
Swietna nazwa! Jeszcze nie slyszalam o takiej fasolce, choc jestem pewna, ze gdybym sie dobrze rozejrzala, udaloby mi sie ja gdzies znalezc. Poszukam, a co!
Maggie - 3:00pm, Czwartek 22 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Maggie ja tez jestem pewna, ze spokojnie mozesz kupic u siebie azjatycki odpowiednik glabigroszku.
Ja kiedys robilam troche inna wersje tej salatki po tym, jak Malzonek kupil mi winglet bean w Warszawie. Jesli tam jest to w Londynie tym bardziej.
thiessa - 10:51pm, Czwartek 22 Sierpień 2013.
O, kolejny raz doedukowujÄ™ siÄ™ u Ciebie na blogu i dowiadujÄ™ siÄ™ o czymÅ› nowym. Super :)
Olka - 12:28pm, Piątek 23 Sierpień 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/
Bardzo ciekawa ta fasolka. Mam wrażenie, że widziaÅ‚am podobnÄ… w Warszawie, w sklepie, w którym zaopatrujÄ™ siÄ™ w egzotyczne warzywa i zioÅ‚a, ale nie wiedziaÅ‚am, co to jest. Teraz już bÄ™dÄ™ wiedziaÅ‚a.
hania-kasia - 6:47am, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
hello guos 9128738516
cialis 10 mg - 12:11pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com