<<Strona główna

Sałatka z głąbigroszku

Autor: thiessa @ 6:52am, Czwartek 22 Sierpień 2013.

Sałatka z głąbigroszku, Winged bean salad


W wielu egzotycznych kuchniach jest stosowane nieznane u nas zupełnie warzywo strączkowe, nazywające się po angielsku "winged beans" (skrzydlata fasola). Ma ono strączki o specyficznym smaku, więc żeby ich spróbować kiedyś usiłowałam na swojej działce wyhodować tę roślinę, korzystając z nasion kupionych wysyłkowo w USA. Próba ta nie powiodła się – rośliny skiełkowały w domu, ale po przesadzeniu nie chciały rosnąć i wydawać plonów. Prawdopodobnie polski klimat jest zbyt różny od klimatu Papui Nowej Gwinei, skąd wywodzi się ten gatunek.
Dlatego ogromnie się zdziwiłam, gdy dostrzegłam, że jeden z polskich producentów nasion zaczął sprzedawać nasiona podobnej rośliny z naszej strefy klimatycznej zwanej głąbigroszkiem szkarłatnym. Od swojego kuzyna różni się kolorem kwiatów, który jest – jak nazwa wskazuje – szkarłatny, podczas gdy "winged beans" ma kwiaty białe. Strąki wyglądają tak samo z tą różnicą, że są o wiele mniejsze. Czy różnią się smakiem, trudno powiedzieć. Strąki trzeba zrywać, kiedy są bardzo młode, w przeciwnym wypadku, tak jak fasolka szparagowa zrobią się łykowate. Podobno najlepsze są te, które mają mniej niż jeden cal, a ich smak przypomina szparagi.
Strączki zebrane na działce postanowiłam przeznaczyć na klasyczną sałatkę, pochodzącą ze środkowej Tajlandii, zwaną yum tua pu.
Głąbigroszek można zastąpić w tej sałatce strączkami groszku cukrowego.

Sałatka z głąbigroszku, Winged bean salad

Składniki na 2 porcje:
źródło

2 szklanki głąbigroszku, 
2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, posiekanych,
3/4 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości,
2 jajka, ugotowane na twardo,
1/4 szklanki prażonego kokosa,*
1 łyżka soku z limonki,
2 łyżki nam prik pao (dżem z prażonego chilli, rosted chilli paste),
2 łyżki pasty tamaryndowej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody i przetartej przez sitko,
1 -1 1/2 łyżki soku rybnego,
1 łyżeczka cukru palmowego,
6 krewetek,
2 łyżki azjatyckiej szalotki pokrojonej w plasterki lub czerwonej cebuli.


Szalotki smażyć w takiej ilości oleju, żeby cała była nim przykryta na złotobrązowy kolor i na chrupko. Uważać, żeby jej nie przypalić i wyjąć z oleju zanim uzyskają brązową barwę. W tym samym oleju usmażyć chilli, aż zbrązowieją.
Głębi groszek wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około minuty. Powinien nabrać intensywnej barwy i pozostać chrupiący. Spłukać pod zimną wodą, odciąć końcówki i pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm,
W garnku zagotować mleko kokosowe, wrzucić krewetki i gotować do momentu, kiedy zmienią barwę na różową. Jeśli używamy krewetek już ugotowanych należy je jedynie podgrzać. Wyłączyć ogień, dodać cukier palmowy, przetartą pastę tamaryndową, podprażone chilli, sok z limonki, sok rybny, orzechy i kokos. Dobrze wymieszać i na koniec dodać głębi groszek.
Przełożyć sałatkę na talerze, przyozdobić jajkami pokrojonymi na ćwiartki lub plasterki i posypać szalotką.


*W przypadku braku dostępu do świeżego kokosa autorzy przepisu nie radzą zastępować go wiórkami kokosowymi a po prostu pominąć. Nie jestem, jakimś ortodoksem, ale akurat miałam kawałek orzecha kokosowego, z którego robiłam mleko. Posiekałam go w cieniutki słupki i podprażałam na suchej patelnii, aż do uzyskania lekko brązowej barwy. Prawdę powiedziawszy nie czuje zasadniczej różnicy pomiędzy użyciem kokosa w takiej formie a smakiem, który byśmy uzyskali poprzez dodanie wiórków kokosowyych, które również przed użyciem można podprażyć.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Swietna nazwa! Jeszcze nie slyszalam o takiej fasolce, choc jestem pewna, ze gdybym sie dobrze rozejrzala, udaloby mi sie ja gdzies znalezc. Poszukam, a co!

Maggie - 3:00pm, Czwartek 22 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Maggie ja tez jestem pewna, ze spokojnie mozesz kupic u siebie azjatycki odpowiednik glabigroszku.
Ja kiedys robilam troche inna wersje tej salatki po tym, jak Malzonek kupil mi winglet bean w Warszawie. Jesli tam jest to w Londynie tym bardziej.

thiessa - 10:51pm, Czwartek 22 Sierpień 2013.

O, kolejny raz doedukowuję się u Ciebie na blogu i dowiaduję się o czymś nowym. Super :)

Olka - 12:28pm, Piątek 23 Sierpień 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Bardzo ciekawa ta fasolka. Mam wrażenie, że widziałam podobną w Warszawie, w sklepie, w którym zaopatruję się w egzotyczne warzywa i zioła, ale nie wiedziałam, co to jest. Teraz już będę wiedziała.

hania-kasia - 6:47am, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów