<<Strona główna

Cukinia po włosku

Autor: thiessa @ 6:50am, Wtorek 20 Sierpień 2013.

Cukinia po włosku, Italian style zucchini


Jakiś czas temu rozmyślałam nad dietetyczną tj. bezwęglowodanową wersją lazanii, bo na tłuszcze w postaci mozzarelli mogę sobie akurat pozwolić. Kombinowałam, czym zastąpić beszamel i w końcu doszłam do wniosku, że można w ogóle go pominąć. Ten przepis, z mojej ulubionej książki jest odpowiedzią na moje rozmyślania. Proste i smaczne. Dodatek filecików anchovies nie jest absolutnie niezbędny i można go bez większej szkody na smaku pominąć, czyniąc z zapiekanki danie wegetariańskie.
Z potrawy świeżo przygotowanej dosyć trudno wykroić zgrabny prostokąt, ale na drugi dzień, zanim poddamy ją obróbce cieplnej można wyciąć całkiem przyzwoite kostki.

Cukinia po włosku, czyli bezmakaronowa lazania
Przepis z "Potrawy z cikinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl

900g cukini, pokrojonej w podłużne w plastry o grubości 1/2 cm,
2 puszki pomidorów,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka przyprawy włoskiej (u mnie mieszanka tymianku, oregano, bazylii i rozmarynu),
1 pęczek bazylii, listki oberwane i przekrojone na pół,
2 kulki mozzarelli, pokrojone w plastry,
ok. 30g filecików anchovies, grubo posiekanych (opcjonalnie),
50g świeżo utartego parmezanu,
sól i pieprz do smaku.


Cukinia po włosku, Italian style zucchini


Pomidory zmiksować razem z zaalewą. Do garnka wlać 1 łyżkę oliwy, rozgrzać wlać pomidory, dodać czosnek oraz przyprawę włoską. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką i smażyć partiami plastry cukini posmarowane wcześniej oliwą przy pomocy pędzelka. Wyjąć i oprószyć solą oraz pieprzem.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować lekko oliwą, również przy pomocy pędzelka. Układać warstwami. Najpierw cukinię, polać ją sosem pomidorowym i posypać sardelami, bazylią oraz parmezanem. Następnie układać kolejno warstwy aż do wykończenia składników. Na koniec ułożyć na wierzch mozzarellę, posypać bazylią i parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Podawać, gdy nieco ostygnie.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A mnie sie ten dodatek anchois podoba, mam slabosc do ich wyrazistego, slonego smaku.

Maggie - 8:40am, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Bardzo fajnie przyrzÄ…dzona cukinia:) WyglÄ…da pysznie!

Mary - 12:34pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://www.politykaciasteczek.blogspot.com

WOW zakochalam sie w tej zapiekance! definitywnie do zrobienia

duzosole - 4:05pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://duzosole.blogspot.com

Maggie ja tez lubie, ale w tym przypadku ich smak gdzies ginie i pominiecie nie sprawi zadnej roznicy.

thiessa - 4:35pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.

Wspaniała zapiekanka, nic bym w niej nie zmieniała ;)

mopswkuchni - 7:03pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net

fantastyczny pomysÅ‚ na lekka lazaniÄ™! chÄ™tnie spróbujÄ™!

Kobiece mysli - 2:06pm, Wtorek 27 Sierpień 2013.http://www.kobiecemysli.pl

I am also writing to let you be aware of what a wonderful encounter my cousin's girl undergone browsing your web site. She came to understand such a lot of things, not to mention what it's like to have a great teaching spirit to get the others effortlessly learn about some impossible matters. You really exceeded people's expected results. Thanks for distributing these helpful, safe, revealing and even fun guidance on this topic to Emily.

yeezy 350 - 12:05pm, Poniedziałek 12 Czerwiec 2023.http://www.yeezy-350.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów