
Cukinia po włosku
Autor: thiessa @ 6:50am, Wtorek 20 Sierpień 2013.
Jakiś czas temu rozmyślałam nad dietetyczną tj. bezwęglowodanową wersją lazanii, bo na tłuszcze w postaci mozzarelli mogę sobie akurat pozwolić. Kombinowałam, czym zastąpić beszamel i w końcu doszłam do wniosku, że można w ogóle go pominąć. Ten przepis, z mojej ulubionej książki jest odpowiedzią na moje rozmyślania. Proste i smaczne. Dodatek filecików anchovies nie jest absolutnie niezbędny i można go bez większej szkody na smaku pominąć, czyniąc z zapiekanki danie wegetariańskie.
Z potrawy świeżo przygotowanej dosyć trudno wykroić zgrabny prostokąt, ale na drugi dzień, zanim poddamy ją obróbce cieplnej można wyciąć całkiem przyzwoite kostki.
Cukinia po włosku, czyli bezmakaronowa lazania
Przepis z "Potrawy z cikinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
900g cukini, pokrojonej w podłużne w plastry o grubości 1/2 cm,
2 puszki pomidorów,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka przyprawy włoskiej (u mnie mieszanka tymianku, oregano, bazylii i rozmarynu),
1 pęczek bazylii, listki oberwane i przekrojone na pół,
2 kulki mozzarelli, pokrojone w plastry,
ok. 30g filecików anchovies, grubo posiekanych (opcjonalnie),
50g świeżo utartego parmezanu,
sól i pieprz do smaku.
Pomidory zmiksować razem z zaalewą. Do garnka wlać 1 łyżkę oliwy, rozgrzać wlać pomidory, dodać czosnek oraz przyprawę włoską. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką i smażyć partiami plastry cukini posmarowane wcześniej oliwą przy pomocy pędzelka. Wyjąć i oprószyć solą oraz pieprzem.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować lekko oliwą, również przy pomocy pędzelka. Układać warstwami. Najpierw cukinię, polać ją sosem pomidorowym i posypać sardelami, bazylią oraz parmezanem. Następnie układać kolejno warstwy aż do wykończenia składników. Na koniec ułożyć na wierzch mozzarellę, posypać bazylią i parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Podawać, gdy nieco ostygnie.
Komentarze
A mnie sie ten dodatek anchois podoba, mam slabosc do ich wyrazistego, slonego smaku.
Maggie - 8:40am, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Bardzo fajnie przyrzÄ…dzona cukinia:) WyglÄ…da pysznie!
Mary - 12:34pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://www.politykaciasteczek.blogspot.com
WOW zakochalam sie w tej zapiekance! definitywnie do zrobienia
duzosole - 4:05pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://duzosole.blogspot.com
Maggie ja tez lubie, ale w tym przypadku ich smak gdzies ginie i pominiecie nie sprawi zadnej roznicy.
thiessa - 4:35pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.
Wspaniała zapiekanka, nic bym w niej nie zmieniała ;)
mopswkuchni - 7:03pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net
fantastyczny pomysÅ‚ na lekka lazaniÄ™! chÄ™tnie spróbujÄ™!
Kobiece mysli - 2:06pm, Wtorek 27 Sierpień 2013.http://www.kobiecemysli.pl
I am also writing to let you be aware of what a wonderful encounter my cousin's girl undergone browsing your web site. She came to understand such a lot of things, not to mention what it's like to have a great teaching spirit to get the others effortlessly learn about some impossible matters. You really exceeded people's expected results. Thanks for distributing these helpful, safe, revealing and even fun guidance on this topic to Emily.
yeezy 350 - 12:05pm, Poniedziałek 12 Czerwiec 2023.http://www.yeezy-350.us.com