
Kurczak balti w pikantnym sosie z soczewicy
Autor: thiessa @ 11:59pm, Sobota 17 Sierpień 2013.
Danie to tradycyjnie przyrządza się z jagnięciny. Zdarza się, że czasem uda mi się ją zdobyć i wtedy zwykle przygotowuję coś indyjskiego, albo marokańskiego. Tym razem sztuka ta się nie udała i przygotowałam z kurczaka, zgodnie zresztą z sugestią zawartą w książce, z której przepis pochodzi.
Gotowanie dwóch łyżek grochu w celu przygotowania tego dania może wydać się grą niewartą świeczki, dobrze jest więc zrobić je mając ugotowany groch do innego dania, ale jeśli nie mamy to warto podjąć wysiłek. Danie smakuje wybornie. Zagęszczenie sosu soczewicą to wspaniały pomysł, dzięki, czemu danie jest bardziej treściwe. Poza tym posiada niezrównany aromat.
Kurczak balti w pikantnym sosie z soczewicy
Przepis z "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat
2 łyżki grochu w połówkach,
50g czerwonej soczewicy,
2 łyżki oleju,
2 cebule średniej wielkości, posiekane,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1 łyżeczka startego imbiru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka soli lub do smaku,
175g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę,
3 łyżki posiekanej kolendry,
1 zielone chilli, posiekane,
2 łyżki soku z cytryny,
1 szklanka wody,
2 średnie pomidory, obrane ze skórki i przekrojone na pół.
Tarka
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 ząbki czosnku,
2 suszone czerwone chilli,
4 liście curry.
Groch namoczyć przez ok. 1,5 godziny, zmienić wodę, zalać świeżą i gotować około 45 minut. Około 20 minut przed końcem gotowania dodać czerwoną soczewicę. Kiedy strączkowe będą miękkie odcedzić wodę.
W woku, karahi lub na ciężkiej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę na złotobrązowy kolor. Dodać czosnek, imbir, kurkumę, sproszkowaną kolendrę, garam masalę oraz sól a na koniec kurczaka. Smażyć 5-7 minut na średnim ogniu, aby mięso się ścięło. Mieszać regularnie.
Wsypać połowę świeżej kolendry, zielone chilli, wlać sok z cytryny oraz wodę. Gotować 3-5 minut.
Dodać ugotowaną soczewicę z grochem oraz pomidory. Gotować do chwili, kiedy pomidory strąca posmak surowizny.
Posypać pozostałą kolendrą i odstawić. W tym czasie zrobić tarkę.
Rozgrzać olej i wrzucić wszystkie składniki tarki. Smażyć około 30 sekund i tak przygotowaną tarką polać danie. Podawać natychmiast, najlepiej z ryżem basmati.
Komentarze
Oj, nie watpie w ten aromat - wystarczy wczytac sie w liste skladnikow :)
Maggie - 2:07pm, Poniedziałek 19 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Wygląda pysznie, tyle ziół, pycha, ja dziś w lidlu widziałam przepis na kurczaka po marokańsku, jutro wypróbuję :)
Goga - 4:22pm, Poniedziałek 19 Sierpień 2013.
Tyle w tym daniu aromatów, że gdyby zabrakło kurczaka, pewnie nawet bym nie zauwazyła ;-) Soczewica + pomidry + indyjskie przyprawy to jedno zmoich ulubionych połączeń.
Bee, Magazyn Kuchenny - 1:00am, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://www.magazynkuchenny.com/
Goga kurczak po marokansku to troche inna bajka, ale rowniez bardzo aromatyczny.
Bee ja odkad po raz pierwszy zrobilam indyjska zupe z fasolki z pomidorami to rowniez jest to jedno z moich najulubienszych polaczen. Zauwazylam ze w takim zestawieniu czesto uzywa sie duzo soku z cytryny i to jest bardzo trafne polaczenie, bez niego to juz nie byloby to.
thiessa - 4:39pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.
Wspaniałe danie kuchni indyjskiej. Muszę wypróbować u siebie!
mopswkuchni - 7:09pm, Wtorek 20 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net
gay military dating scamms
gay teen dating
<a href=gaydatingcanada.com?>free gay dating site uk</a>
MichaelDof - 7:51pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com