<<Strona główna

Kurczak Karaczi z miętą

Autor: thiessa @ 6:45am, Piątek 16 Sierpień 2013.

Kurczak Karaczi z miętą, Karahi chicken with mint


Nazwa dania pochodzi od nazwy największego miasta w Pakistanie. Istnieje również inna jego wersja i w tym przypadku zamiast mięty używa się świeżych listków kozieradki. Od dawna planuję ją zasadzić na działce i zawsze, kiedy jest ku temu odpowiedni moment wylatuje mi z głowy a później jest już na to za próżno. W tym roku nie będzie już, zatem okazji do wypróbowania tej drugiej wersji ani innych przepisów z użyciem świeżych liści kozieradki. Wersja z miętą jest bardzo smaczna i akurat na jej niedobór nie mogę narzekać, tak samo jak i kolendry, którą Małżonek w tym roku sieje regularnie. Kiedy jedna wybija w pędy można zacząć zrywać kolejną partię. Oryginalny przepis wymaga dodania 1 1/4 szklanki wody. Ja jej nie dodałam. Pomidory puściły sok i danie miało odpowiednią konsystencję.

Składniki:
Przepis z "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat

300g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na paski,
2 łyżki oleju,
2 niewielkie pęczki cebuli dymki, grubo posiekanej,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
1 łyżeczka pokruszonego suszonego chilli,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej,
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej,
3 pomidory, obrane, bez nasion, grubo posiekane,
sól do smaku,
kolendra i mięta do przybrania.

Do rondla włożyć mięso z kurczaka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Wyjąć i odstawić.
W ciężkim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć dymkę ok. 1 minuty, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Cały czas mieszać.
Dodać ugotowanego kurczaka i smażyć ok. 3 minuty na średnim ogniu.
Dodać imbir, suszone chilli, kolendrę, miętę, pomidory ora sól. Smażyć chwilę, aż pomidory stracą posmak surowizny. Wyłączyć gaz, dodać sok z cytryny, wymieszać i podawać udekorowane kolendrą i miętą.

kuchnia indyjska zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jeszcze nie miaÅ‚am okazji spróbować, jak smakujÄ… Å›wieże listki kozieradki - nie zetknęłam siÄ™ z nimi, ciekawa jestem smaku. Å»aÅ‚ujÄ™, że mojÄ… dziaÅ‚kÄ™ mam za daleko - też bym sobie chÄ™tnie siaÅ‚a na niej zioÅ‚a. Bywam na niej za rzadko, żeby to miaÅ‚o sens. ZazdroszczÄ™ Å›wieżej, dziaÅ‚kowej kolendry i miÄ™ty. Może w przyszÅ‚ym roku spróbujÄ™ na balkonie.

hania-kasia - 7:06am, Piątek 16 Sierpień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Ales mi narobila smaka na takie danie! Zastanawiam sie, jak by smakowalo w wersji rybnej...

Maggie - 10:05am, Piątek 16 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Hania-kasia ja tez nie wiem jak smakuje swieza kozieradka, ale wiem jak smakuje suszona, bo nie raz uzywalam jej do dan kuchni indyjskiej i dodawalam do gruzinskiej mieszanki przypraw khmel-suneli. Mysle, ze aromat moze miec podobny tylko, ze slabszy. Chociaz z drugiej strony jak popatrzec na taka bazylie, to suszona nie ma nic wspolnego ze swieza.
Ja kiedys jezdzilam raz w tygodniu na dzialke, bo Maz bywal w domu tylko w eekendy. Terz sam jezdzi praktrycznie co drugi dzien, wiec ziola mam na biezaco. Balkon to dobry pomysl.

Maggie kto wie, moze to danie rowniez ma swoj rybny odpowiednik... w kazdym razie nie zaszkodzi sprobowac.

thiessa - 4:29pm, Piątek 16 Sierpień 2013.

Witam Cię w kolejnej edycji mojej akcji! Bardzo się cieszę, że bierzesz w niej udział, bo zawsze można liczyć na oryginalne dania z Twojej strony, tak jak to :)

mopswkuchni - 9:20pm, Sobota 17 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net

I and also my pals happened to be reading through the great information and facts found on your website and then all of the sudden came up with an awful suspicion I had not thanked the website owner for those secrets. These ladies happened to be certainly joyful to learn them and already have very much been tapping into those things. Many thanks for indeed being considerably helpful and for figuring out such wonderful useful guides most people are really desperate to understand about. My honest regret for not expressing appreciation to earlier.

off white - 4:26pm, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.off-whites.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów