
Kurczak Karaczi z miętą
Autor: thiessa @ 6:45am, Piątek 16 Sierpień 2013.
Nazwa dania pochodzi od nazwy największego miasta w Pakistanie. Istnieje również inna jego wersja i w tym przypadku zamiast mięty używa się świeżych listków kozieradki. Od dawna planuję ją zasadzić na działce i zawsze, kiedy jest ku temu odpowiedni moment wylatuje mi z głowy a później jest już na to za próżno. W tym roku nie będzie już, zatem okazji do wypróbowania tej drugiej wersji ani innych przepisów z użyciem świeżych liści kozieradki. Wersja z miętą jest bardzo smaczna i akurat na jej niedobór nie mogę narzekać, tak samo jak i kolendry, którą Małżonek w tym roku sieje regularnie. Kiedy jedna wybija w pędy można zacząć zrywać kolejną partię. Oryginalny przepis wymaga dodania 1 1/4 szklanki wody. Ja jej nie dodałam. Pomidory puściły sok i danie miało odpowiednią konsystencję.
Składniki:
Przepis z "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat
300g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na paski,
2 łyżki oleju,
2 niewielkie pęczki cebuli dymki, grubo posiekanej,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
1 łyżeczka pokruszonego suszonego chilli,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej,
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej,
3 pomidory, obrane, bez nasion, grubo posiekane,
sól do smaku,
kolendra i mięta do przybrania.
Do rondla włożyć mięso z kurczaka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Wyjąć i odstawić.
W ciężkim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć dymkę ok. 1 minuty, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Cały czas mieszać.
Dodać ugotowanego kurczaka i smażyć ok. 3 minuty na średnim ogniu.
Dodać imbir, suszone chilli, kolendrę, miętę, pomidory ora sól. Smażyć chwilę, aż pomidory stracą posmak surowizny. Wyłączyć gaz, dodać sok z cytryny, wymieszać i podawać udekorowane kolendrą i miętą.
Komentarze
Jeszcze nie miaÅ‚am okazji spróbować, jak smakujÄ… Å›wieże listki kozieradki - nie zetknęłam siÄ™ z nimi, ciekawa jestem smaku. Å»aÅ‚ujÄ™, że mojÄ… dziaÅ‚kÄ™ mam za daleko - też bym sobie chÄ™tnie siaÅ‚a na niej zioÅ‚a. Bywam na niej za rzadko, żeby to miaÅ‚o sens. ZazdroszczÄ™ Å›wieżej, dziaÅ‚kowej kolendry i miÄ™ty. Może w przyszÅ‚ym roku spróbujÄ™ na balkonie.
hania-kasia - 7:06am, Piątek 16 Sierpień 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Ales mi narobila smaka na takie danie! Zastanawiam sie, jak by smakowalo w wersji rybnej...
Maggie - 10:05am, Piątek 16 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Hania-kasia ja tez nie wiem jak smakuje swieza kozieradka, ale wiem jak smakuje suszona, bo nie raz uzywalam jej do dan kuchni indyjskiej i dodawalam do gruzinskiej mieszanki przypraw khmel-suneli. Mysle, ze aromat moze miec podobny tylko, ze slabszy. Chociaz z drugiej strony jak popatrzec na taka bazylie, to suszona nie ma nic wspolnego ze swieza.
Ja kiedys jezdzilam raz w tygodniu na dzialke, bo Maz bywal w domu tylko w eekendy. Terz sam jezdzi praktrycznie co drugi dzien, wiec ziola mam na biezaco. Balkon to dobry pomysl.
Maggie kto wie, moze to danie rowniez ma swoj rybny odpowiednik... w kazdym razie nie zaszkodzi sprobowac.
thiessa - 4:29pm, Piątek 16 Sierpień 2013.
Witam Cię w kolejnej edycji mojej akcji! Bardzo się cieszę, że bierzesz w niej udział, bo zawsze można liczyć na oryginalne dania z Twojej strony, tak jak to :)
mopswkuchni - 9:20pm, Sobota 17 Sierpień 2013.http://mopswkuchni.net
I and also my pals happened to be reading through the great information and facts found on your website and then all of the sudden came up with an awful suspicion I had not thanked the website owner for those secrets. These ladies happened to be certainly joyful to learn them and already have very much been tapping into those things. Many thanks for indeed being considerably helpful and for figuring out such wonderful useful guides most people are really desperate to understand about. My honest regret for not expressing appreciation to earlier.
off white - 4:26pm, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.off-whites.us