
Gruzińskie ciasto herbaciane
Autor: thiessa @ 9:50am, Wtorek 13 Sierpień 2013.
W pierwszą sobotę sierpnia robiłam babskie spotkanie, którego motywem przewodnim była kuchnia gruzińska. Trudno w to wierzyć, ale byłam jeszcze w posiadaniu wina, które przywiozłam z Gruzji w 2007 r. i była to świetna okazja, żeby je w końcu wypić. Jedliśmy karczo, rybę w sosie z granatów z orzechami, kurczaka pachnącego khmeli-suneli, fasolkę szparagową z jogurtem oraz to oto ciasto herbaciane o delikatnym karmelowym smaku. Aby go spróbować zrobiłam ustępstwo w mojej diecie. Jest niesamowicie smaczne i słodkie, chociaż nie wiem, czy odczuwanie wzmożonej słodyczy nie jest efektem długotrwałego stronienia od słodkich smaków. W każdym razie w przyszłości zmniejszyłabym zawartość cukru o pół szklanki.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej gruzińskiej książki Przepis z "The Georgian feast" Darry Goldstein i jest adaptacją przepisu z "Russian-Georgian cookbook" Tamary Sulakvelidze. Zapewne powstał za czasów, kiedy Gruzja słynęła z uprawy herbaty. Wszyscy znamy słynną piosenkę, którą śpiewały Alibabki „Herbaciane pola Batumi“. Niestety ze słynnych herbacianych pól już niemal nic nie zostało. Nie będę pokazywać zdjęć, bo smutny to widok.
Składniki:
2 czubate łyżeczki czarnej herbaty,
1 1/4 szklanki gorÄ…cej wody,
1 1/2 szklanki cukru,
2 jajka, żółtka oddzielone od białek,
2 łyżki masła, stopione i wystudzone,
1/2 szklanki + 2 łyżki powideł śliwkowych,
1 łyżeczka sody,
1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
1/4 łyżeczki soli,
2 szklanki mÄ…ki,
1/2 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Tortownicę o średnicy 21 cm posmarować masłem a następnie oprószyć mąką.
Herbatę zalać gorącą wodą, parzyć przez 15 minut, następnie przecedzić. Powinniśmy otrzymać szklankę płynu.
Na dużą patelnie wyłożyć 1/2 szklanki cukru i podgrzewać, aż do momentu, kiedy zacznie nabierać karmelowej barwy, ale nadal będzie mieć postać kryształków. Stopniowo dolewać herbatę cały czas mieszając. Przy tej czynności należy bardzo uważać, ponieważ bardzo pryska a cukier po wlaniu płynu zaczyna twardnieć. Nie trzeba się tym zbytnio przejmować, ponieważ to, co nie rozpuści się w trakcie mieszania rozpuści się chwilę później w trakcie gotowania. Odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem, wlać stopione masło, dodać 2 łyżki powideł i całość dokładnie ubić.
Rozpuścić sodę w occie a następnie wlać do masy, wlać herbatę, dodać sól i mąkę i całość ponownie zmiksować.
Ubić białka i dodać je do masy ostrożnie mieszając.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. godziny. Patyczek włożony w środek ciasta, gdzie jest ono najgrubsze powinien pozostać suchy. Ja piekłam trochę ponad godzinę.
Studzić ciasto przez 10 minut w tortownicy, po czym przełożyć na kratkę.
Kiedy ostygnie posmarować powierzchnię ciasta 1/2 szklanki powideł śliwkowych i posypać prażonymi orzechami.
Komentarze
A po co roztapiamy ten cukier na patelni, skoro później nie dodajemy do ciasta??
Emil - 10:18pm, Wtorek 13 Sierpień 2013.
Emil dopisalam, dzieki.
thiessa - 6:42am, środa 14 Sierpień 2013.
Przepadam za gruzinskimi winami :) Z tamtejsza kuchnia dopiero zaczynam znajomosc, ale to, czego probowalam, bardzo mi smakowalo. Jestem pewna, ze podobnie by sie rzecz miala z tym ciastem. Juz sobie wyobrazam, jak te orzechy cudnie chrupia...
A piosenke znam, moja Mama czesto ja spiewala :)
Maggie - 9:09am, Czwartek 15 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Glad to read your posts, read also my posts.
Komplikasi Diabetes - 10:05am, środa 6 Kwiecień 2016.http://goo.gl/i7JeNg