
Zupa bakłażanowa z ciecierzycą
Autor: thiessa @ 6:46am, Piątek 9 Sierpień 2013.
W tym roku postanowiłam po raz kolejny przerobić niemal wszystkie przepisy z mojej ulubionej letniej książki "Potrawy z cukini i bakłażanów" Cornelii Schinharl. Na okrągło zużywam działkową cukinię na zmianę z fasolką szparagową, dlatego dla odmiany tym razem użyłam bakłażana. Zupę robi się szybko, co ważne przy tych upałach. Oryginalnie do zupy dodaje się boczek, z którym zrobiłam zupę tylko raz. Za każdym kolejnym razem robiłam ją już bez jego dodatku, nie jest więc on konieczny, ale dodaje fajnego posmaku. Dobrą alternatywą będzie tutaj dodatek wędzonych kiełbasek sojowych.
Składniki:
1 bakłażan (250 g),
1 cebula,
100 g boczku, lub 2 wędzone kiełbaski sojowe (opcjonalnie),
puszka pomidorów, lub świeże pomidory i trochę koncentratu pomidorowego,
2 suszone papryczki chilli ( można dodać szczyptę pieprzu cayenne),
puszka ciecierzycy (ja używam namoczonej i ugotowanej samodzielnie),
ok. 0,6-1l wywaru warzywnego,
olej,
łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn),
natka,
sól, pieprz.
Pokrojony w kostkę boczek lub w plasterki kiełbaski sojowe i cebulę podsmażyć przez 5 min. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, chwile smażyć i zalać wszystko wywarem warzywnym.
Dodać zioła, papryczkę chilli oraz pomidory. Gotować 10 min. Na koniec dodać ciecierzycę, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 min. Posypać natką.
Komentarze
Zupa przepyszna. Zrobiłam wersję wege, z kiełbaskami wędzonymi polsoi. Wyszło przepysznie - aromatycznie, sycąco, zdrowo :) Dzięki za przepis :)
anonim - 2:41pm, Poniedziałek 26 Sierpień 2013.
hello guos 9128738519
cialis pill - 4:24pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com