
Grzyby po tajsku
Autor: thiessa @ 7:01am, Poniedziałek 5 Sierpień 2013.
Osobiście za grzybami nie przepadam chyba, ze za kurkami, ale przyrządzone w ten sposób smakują świetnie. Robiłam je już nie raz. Zawsze jak widzę w sklepie grzyby shiitake to jest to pierwsze danie, jakie przychodzi mi na myśl. Kiedyś pisałam, że nie znoszę połączenia grzybów shiitake z mirinem, a teraz musze napisać, że uwielbiam połączenie tych grzybów z sosem ostrygowym. Ma on cudowny karmelowy zapach, który w żadnym wypadku nie kojarzy się z jakimkolwiek stworem żyjącym w morzu. Ponoć w Tajlandii można nabyć jego wegetariańską wersję.
Przepis na to danie pochodzi z "Fresh Thai" autorstwa Oi Cheepchaiissara'y, która jest znana z innego dzieła "The food of Tailand", znanego niemal każdemu miłośnikowi kuchni tajskiej.
Składniki:
3 g suszonych grzybów mung,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekanego,
1/2 kg mieszanych grzybów (boczniaki, shiitake, pieczarki),
1 mała cebula, pokrojona na ósemki,
3 łyżki buliony warzywnego, albo wody,
2 łyżki sosu ostrygowego,
5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
2 cebulki dymki, pokrojone,
kolendra do posypania,
olej do smażenia,
dodałam od siebie parę strączków groszku cukrowego.
Namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie przez 2-3 min., kiedy zmiękną, odsączyć i pokroić na kawałki. Pokroić większe grzyby na kawałki i usunąć twarde nóżki.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć przez parę sekund czosnek z imbirem, dodać cebule, znowu smażyć przez chwilę. Kiedy cebula lekko się zbrązowi dodać grzyby i smażyć 4-5 min. W połowie smażenia grzybów dodać groszek cukrowy i sos ostrygowy wymieszany z bulionem (wodą).
Wrzucić dymkę, wymieszać i wyłączyć gaz. Posypać kolendrą.
Komentarze
Ja grzyby lubie, ale one mnie chyba niespecjalnie, bo jesli zjem za duzo, to pozniej ciezko mi na zoladku. Takiej wersji na pewno bym sie nie oparla :)
Maggie - 2:06pm, Poniedziałek 5 Sierpień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Maggie coz poradzic, ze grzyby sa ciezkostrawne. Ja na szczescie jem ich minimalna ilosc i nie zdazylam zaobserwowac zadnych dolegliwosci po ich spozyciu.
thiessa - 7:03am, Wtorek 6 Sierpień 2013.