
Tofu w sosie chimichurri
Autor: thiessa @ 6:59am, środa 31 Lipiec 2013.
Pochodzenie nazwy sosu chimichurri jest niejasne, ale jego nazwa zawsze mi się podobała. Oryginalnie podawany jest do steków w Argentynie, ja jednak z uwagi na trudny dostęp do argentyńskiej wołowiny w Polsce podałam go do tofu.
Słowo chimichurri lub chirriburri zostało zanotowane w roku 1783 jako czyjeś przezwisko, ale niepowiązane z sosem.
Istnieje wiele opowieści, jakoby było to zniekształcenie słów angielskich, najczęściej 'Jimmy Curry' lub 'Jimmy McCurry'.
Argentyński mistrz kuchni Miguel Brasco twierdzi, że słowo chimichurri powstało, gdy Brytyjczycy zostali pojmani po brytyjskiej inwazji na Rio de la Plata. Więźniowie prosili o przyprawy, mieszając słowa angielskie, miejscowych Indian i hiszpańskie. Zgodnie z tą historią che-mi-curry znaczy "che mi salsa" (co zgrubnie przetłumaczyć można jako "daj mi przyprawę") lub "daj mi curry". Słowo to zostało następnie zniekształcone do postaci chimichurri.
Inna teoria dotycząca pochodzenia słowa pochodzi od baskijskich osadników, którzy przybyli do Argentyny na początku XIX wieku. Zgodnie z tą teorią nazwa sosu pochodzi z baskijskiego tximitxurri, czyli w luźnym tłumaczeniu "mieszanka kilku rzeczy bez określonego porządku".
Sos jest propozycją dla osób posiadających działkę lub zasobny ogródek ziołowy, ponieważ tylko kolendra z gruntu się do niego nadaje. Mieszkający poza Polską mogą sobie pozwolić na zakup kolendry w pęczkach w azjatyckich sklepach.
Sos zaraz po przygotowaniu na piękny zielony kolor, niestety z czasem go traci. Mój stał przed spożyciem jakieś 2 godziny i jak widać nie jest już taki reprezentacyjny. Przypomina mi chermoulę, tyle że w nieco mniej aromatycznej wersji.
Tofu w sosie chimichurri
Przepis na sos z "Fairlady food" lato 2010
4 opakowanie tofu (po 180g), przekrojone wzdłuż ns pół i osuszone,
2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
2 cebulki dymki, posiekane,
1 szklanka posiekanej kolendry,
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki posiekanego oregano,
sok i starta skórka z 1 cytryny,
2 łyżki octu jabłkowego,
1/2 szklanki oliwy,
sól i pieprz do smaku.
Składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować. Jeśli nie ma takiej możliwości można wszystko bardzo drobno posiekać i to jest lepsze rozwiązanie w warunkach polowych. Ja posiekałam, bo z wyjmowaniem blendera z szafki a później jego myciem jest większy kłopot niż ze spłukaniem deski pod kranem.
Tofu lekko oprószyć solą, posmarować sosem i opiekać na grillu lub patelni grillowej z obu stron. Po przełożeniu na talerze posmarować tofu resztą sosu.
Komentarze
Faktycznie bardzo dzwieczna nazwa :) Nie wszyscy lubia ten sos - to chyba wina kolendry - ale ja osobiscie uwielbiam! Podoba mi sie pomysl podania go do tofu, ktore samo w sobie jest troche mdle. Taki sos na pewno dodaje mu charakteru!
Maggie - 9:20am, środa 31 Lipiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Bardzo interesujÄ…cy z pewnoÅ›ciÄ… spróbujÄ™ swoich siÅ‚ przy jego odtworzeniu.
gabloty ekspozycyjne - 11:22pm, środa 26 Styczeń 2022.https://mebglas.pl/gabloty-ekspozycyjne