<<Strona główna

Kalafior tandoori

Autor: thiessa @ 6:57am, Piątek 26 Lipiec 2013.

Kalafior tandoori, Tandori gobi, Cauliflower tandoori


Niemal każdy, kto chociaż trochę interesuje się kuchnią indyjską słyszał o kurczaku tandoori, czy paneerze tandoori nie każdy miał jednak do czynienia z wersją wegetariańską tego dania.
Aby przyrządzić to danie trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. W tym czasie nie wykonujemy żadnych skomplikowanych czynności a głównie czekamy a to na marynowanie a to na pieczenie. Oznacza to tyle, że nie zabieramy się za robotę jak już jesteśmy głodni a jeszcze wtedy, kiedy głód się jeszcze nie pojawił.
Oryginalnie do przyrządzania marynaty tandoori dodaje się soczyście czerwony barwnik o tej samej nazwie. Nie posiada on żadnego smaku, służy tylko i wyłącznie do nadania potrawie ciekawego koloru. W wersji wegetariańskiej nie ma jego dodatku, ale ja skora do eksperymentów dodałam kiedyś nieznaczną jego ilość do marynaty i możecie sobie wyobrazić, co z tego wyszło – różowy mózg:-) Mądrzejsza o to doświadczenie wiem, że w tym wypadku należało się trzymać przepisu.
Kalafior świetnie smakuje z dodatkiem sałatki z mieszanych sałat i warzyw, chociaż będzie to już odejście od tradycji. 

Kalafior tandoori
Przepis z Nitha Mehta's Taste of Punjab

1 średni kalafior,
1 czerwona cebula, pokrojona w pierścienie,
2 łyżki posiekanej kolendry, lub mięty
1 pomidor pokrojony w plastry,
cząstki cytryny,
chaat masala.

Na marynatę:

3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki śmietany lub 1 szklanka jogurtu pozostawionego do odcieknięcia na sitku przez 1/2 godziny,
1 łyżka oleju,
2 łyżki mąki z ciecierzycy (besan, gram flour), można zmielić cieciorkę w młynku do kawy,
1/2 łyżeczki startego imbiru,
2 łyżeczki tandoori masala lub garam masala,
4-6 ziaren czarnego pieprzu, pokruszonego,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki soli, lub do smaku

Zagotować w garnku wystarczającą ilość wody z dodatkiem1 łyżeczki soli, tak, żeby kalafior włożony do garnka w całości było pokryty wodą.. Gotować ok. 5 minut, po czym odcedzić, wytrzeć w razie potrzeby.
Wymieszać składniki marynaty. Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
Kalafior pokryć marynatą. Najpierw od spodu, starając się żeby dotarła ona w różne jego zakamarki a następnie resztą górę kalafiora. Położyć w wysmarowanym naczyniu do zapiekania i odstawić na godzinę, żeby się zamarynował.
Grillować w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 30 minut lub dłużej, jeśli nie jest wystarczająco rumiany. Mogą pojawić się miejscowe przyrumienienia.
Po upieczeniu podzielić kalafior na części i posypać chaat masalą.
Podawać z cebulą, pomidorami, kolendrą lub miętą i cząstkami cytryny lub limonki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To musi być pyszne. Bardzo lubię kalafior w takim aromatycznym wydaniu. Pozdrawiam! :)

vegazone - 7:43am, Sobota 27 Lipiec 2013.http://vegazone.blox.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów